Hrvatski Fokus
Aktualno

“Noć knjige 2017. u Kaštilima

Gradska knjižnica Kaštela organizira Noć knjige 2017.

 

 

U povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), Gradska knjižnica Kaštela poziva Vas u petak, 21. travnja, na događanje “Noć knjige 2017.”.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/04/novosti_2017_04_nocknjige.jpg
Muzejski prostor Podvorje, Kaštel Sućurac
19.30 – 20.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Multimedijalno predstavljanje knjige stripa “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” (i brojni ostali stripovi i crtani filmovi)
20.30 – 21.30 Književni susret sa Željkom Mišakom – Multimedijalno predstavljanje knjige “Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog”
21.30 – 23.00 Večer otvorenog mikrofona: „Ma ča san ti ono tija/tila reć?!“ – o slikovnicama, knjigama, igrama i ostalim doživljajima iz života i ditinjstva
Razgovor  o slikovnicama, knjigama, piscima i pjesnicima iz djetinjstva i čitanje literarnih radova kaštelanskih autora i autora koji su sudjelovali u natječaju GKK „Kaštelanske štorije“.
Sudjeluju: novinari, kaštelanski autori, predstavnici Grada Kaštela, predstavnici klapa, KUD-ova, udruga, članovi GKK i ostali.
Voditelji: Ivica Žegarac Žuti i Renata Dobrić
Glazbeni dio programa: Lana Rubelj, kaštelanske klape, Šime Jurjević
 
Odjel GKK u K. Sućurcu
17.00 – 18.00 Uoči blagdana sv. Jurja: običaji i legende (kreativna zavičajna radionica)
18.00 – 19.30 Igrokazi i zaboravljene dječje igre : trlja, laštik, zoga, plovke, hula hoop
Vrtimo hula hoop, igramo na laštik, na franje, zogu, plovke, trlju itd. Radionica je namijenjena zainteresiranoj djeci koja će tijekom Noći knjige naučiti igrati trlju – logičku igru naših starih, na franje, zogu, na laštik te još nekoliko zaboravljenih dječjih igara.
20.30- 23.00 Mala noćna knjižnična svaštarnica za djecu i mlade
Zabava uz knjige, društvene igre, književni kviz, pantomimu/asocijacije (pogodite o kojoj je knjizi riječ) i edukativnu projekciju dječjeg filma.
 
Odjel GKK u K. Gomilici
07.30 – 19.30 Izložba knjiga na stranim jezicima i AV građe
18.30 – 19.30 Večer čakavske poezije za djecu
 
Odjel GKK u K. Kambelovcu
12.00 Uoči blagdana sv. Jurja: čitamo o sv. Jurju – legende, priče, običaji
07.30 – 14.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najvećih književnih hitova
 
Odjel GKK u K. Lukšiću
11.00 -13.00 Obiteljska čitaonica “Roditelji čitaju djeci – djeca čitaju roditeljima”
07.30 -14.30 “Princeza i čarobnjak” i “Žabica djevojka” : izložba likovnih radova 2. A razreda O.Š. “Ostrog”
07.30 – 14.30. “Stripovi za sve generacije” – izložba stripova
 
Odjel GKK u K. Starome
11.00 – 12.00 Knjiga na zabavan način (Guinnessova knjiga rekorda, knjige viceva itd.)
12.00 – 13.00 Hrvatska bajkaonica : čitanje bajki I. B. Mažuranić
 
Odjel GKK u K. Novome
18.30 – 19.30 Književna tribina : knjige „Zašto mrzimo?“ i „Rodna revolucija“
07.30 – 19.30 Propustili ste? Pročitajte! – izložba najčitanijih naslova
 
Akcija u svim odjelima:
07.30 – 00.00 Upis u GKK po 45,00 kuna za sve nove članove
 
Poslastica za sve ljubitelje stripa, pogotovo mlađe u „Noći knjige“!
 

Književni susret sa Željkom Mišakom

Multimedijalno predstavljanje strip knjige „Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku“

 
Pozivamo sve zainteresirane ljubitelje stripa u petak 21. 04. u 19.30 sati u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu na predstavljanje strip-knjige u stihovima autora Željka Mišaka “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku”.
U prvom dijelu knjige “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” autora Željka Mišaka nalazi se strip u stihovima. Radnja se odvija u maksimirskom zoološkom vrtu – životinje se iskradaju iz svojih kaveza i prolaze niz različitih situacija (tulumarenje, zaljubljivanje…). Strip je nastao prema stihovima Željka Mišaka i Vilima Vihera, a za crtež je zaslužan Željko Kreč.
U drugom dijelu knjige nalazi se studija Željka Mišaka pod naslovom “To divno društvo!”. U studiji o stripu i crtanom filmu s antropomorfiziranim životinjama autor obrađuje razdoblje od početaka stripa i crtanog filma u Hrvatskoj pa sve do danas. U sklopu ovog izuzetno zanimljivog multimedijalnog predavanja bit će predstavljeni stripovi i crtani filmovi.
 

Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha: povijesni pregled ili književno-stripski katalog

 
Druga knjiga autora Željka Mišaka „Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog“ bit će predstavljena  također u “Noći knjige 2017.” u petak 21. 04. u 20.30 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.
U sklopu multimedijalnog predstavljanja knjige autor Željko Mišak dat će kratki pregled lika Petrice Kerempuha (anonimni lik iz narodne predaje je svojevrsna varijanta Tilla Eulenspiegela), koji se pojavljuje u književnosti i scenskoj umjetnosti. Petrica Kerempuh je zabavan i veseo pustolov koji osim što se voli šaliti i skitati, simbolizira i oštru i gorku društvenu i političku satiru. Oko njega se vežu brojne zgode i nezgode koje su prepričane u pričama. U kajkavskim je pučkim legendama i predajama poprimio mnogobrojne značajke kajkavske sredine i podneblja.
Stihove iz knjige čitat će Mira Marinović Batić.
 

Renata Dobrić

Povezani članci

“Grana mala, ali fina” sa srpskom zastavom

HF

Zemlja plače

HF

“Sveta” alijansa protiv Karamarka?

HF

“Nisu dio udruženog zločinačkog pothvata”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...