Hrvatski Fokus

Je li godišnje do 500 milijuna kuna, umjesto dobavljačima, otišlo prema Nizozemskoj?

 
 
Je li na pomolu nova afera oko Agrokora? Ministar državne imovine Goran Marić prekjučer je izjavio da je u posjedu štetnih ugovora između Agrokora i povezanih društava čija je godišnja vrijednost dosezala 500 milijuna kuna, čime su svjesno uništavane tvrtke poput Jamnice, Leda i Tiska, jer je njihov novac odlazio u Agrokor – koji je imao i ima sjedište u Nizozemnskoj – a oni nisu mogli plaćati dobavljače. Stoga se Marić založio „da se obavi analizu cjelokupnog stvarnog stanja… očekujem i primjerice da se hitno raskinu, ako još nisu, svi štetni ugovori koje je Agrokor imao s povezanim društvima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.agrokor.hr_repository_images__variations_4_7_474309516480255821d87c588e92a535-brand_hero.png
Ne štetnim za Agrokor, nego štetnima za ta povezana društva. Jer, neka od tih društava su plaćali desetke milijuna kuna Agrokoru, a da protučinidbe zapravo prave nije bilo, odnosno protučinidba je bila u pomoći u upravljanju. Nažalost, to je bila takva pomoć da ih se dovelo u poteškoće”. Po ministru Mariću njemu, nije bilo razloga ni osnove za bilo kakvo plaćanje Leda, Jamnice i Tiska Agrokoru godišnje 10, 20, pa i 50 milijuna kuna. Takvih ugovora bilo je do 500 milijuna kuna godišnje. Marić je ide i dalje i tvrdi kako problemi Agrokora nisu iznenađenje.
 
„Ovo nije iznenađenje za sve one koji se ozbiljno bave ekonomskim poslom. Ja sam još 2005. napisao da je bespredmetno pregovarati s nekim kompanijama u Hrvatskoj, a poslovno pregovaranje je preduvjet tržišnog gospodarstva. S ovim stanjem u Agrokoru ozbiljno se može govoriti o začetku tržišnog gospodarstva u Hrvatskoj. Zato i postoji zakon o vijeću za financijsku stabilnost na čijem je čelu guverner Hrvatske narodne banke“, pojasnio je Marić.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Što se kuha u susjedstvu?

HF

Slavko Linić ne će se vratiti

HF

Poruka onih koji nas žele uništiti

hrvatski-fokus

Zablude i činjenice o demokraciji (1)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više