Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Održano Preprekovo proljeće

Društvo je dvije godine unazad dobilo novi zamah preko svojih sekcija

 
 
Predstavljanje osme po redu zbirke pjesama članova Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada održano je u subotu 22. travnja u punoj dvorani Malog amfiteatra na SPENS-u, s početkom u 19.00 sati.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/manifestacije_Srijem_2016_Preprekovo_proljece2016-1.jpg
S obzirom na to da jesenas na manifestaciji „Preprekova jesen“, na kojoj je uz bogat program predstavljena prva zbirka kratkih priča „Preprekova jesen 2016“, nije bilo nikoga od uzvanika i visokih  dužnosnika iz institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji, kao ni predstavnika drugih tijela i institucija, niti su uputili pozdravne govore, ovaj put je njihov odaziv bio značajan.
 
Ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji voditeljica programa Vesna Aršinov je pročitala pozdravni govor gospodina Stjepana Klasa, opunomoćenog ministra u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu; ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Društvo i posjetioce je pozdravila konzulica prvog reda gospođa Evica Milanović; ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočna je bila tajnica Vijeća gospođa Ankica Jukić Mandić, te vijećnici Ivan Karačić i Vladimir Kranjčević; ispred Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nazočan je bio Tomislav Žigmnov, ravnatelj Zavoda, a ispred Koordinacionog odbora društava za jezike, književnost i kulturu iz Novog Sada nekoliko članova tog odbora.
 
Posebnu čast Društvu svojom nazočnošću pružila su i gospoda Jovan Dejanović, najčuveniji gradonačelnik Novog Sada od Drugog svjetskog rata do danas, dobitnik prošlogodišnje Februarske nagrade grada Novog Sada, te Đorđe Subotić, dobitnik priznanja Hrvatskog nacionalnog vijeća za društveni rad u okviru hrvatske zajednice.
O Hrvatskom kulturno-umjetničko-prosvjetnom društvu „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, njegovom radu, smjernicama i planovima govorio je Krešimir Tkalac, predsjednik Društva. Naglasio je kako je Društvo godinu-dvije unazad dobilo novi zamah preko svojih sekcija i kako je, prije svega preko svog Književnog kluba, čuvar pisane hrvatske riječi na ovim prostorima, te svojom aktivnošću spona sa maticom. Posebno je istakao kako je predstavljanje nove zbirke pjesama svake godine, uz bogat program Društva, preraslo u tradicionalnu kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu.
 
Zatim se posjetiteljima predstavila Ženska pjevačka skupina „Preprek“ u sastavu: Vesna Aršinov, Eržebet Bežanov, Ivanka-Seka Horvatić, Zora Jakovljev, Ana Marija Kaluđerović, Dragoslava Kaluđerski, Dragica Kamčevska, Marija Miličić, Eva Modri, Valerija Petrović, Gordana Rašić, Erna Šumec i Slađana Varićak. Uz pratnju tria Dobrivoj Janković – klarinet, Svetozar Popov – harmonika i Čedomir Gerdijan – gitara, izvela je splet pjesama iz Dalmacije.
 
O dosadašnjim izdanjima Književnog kluba „Stanislav Preprek“, a kojih je preko pedeset, o začetku edicije Društva pošto je registrirano za izdavaštvo, te o najnovijoj zbirci pjesama članova Književnog kluba i njihovih gostiju iz Hrvatske, nadahnuto je govorila doktorica književnosti i književna kritičarka Dragana V. Todoreskov, nosilac projekta, naglasivši da je upravo na današnji dan prije godinu dana započela vrlo uspješnu suradnju sa Društvom, a koja joj pruža veliko zadovoljstvo.
 
O zbirci pjesama „Preprekovo proljeće“ govorili su i njeni recenzenti mr Pavel Domonji i vlč. Marko Kljajić, a zatim je nastupila prva skupina autora pjesama. Po jednu pjesmu iz zbirke i jednu iz svog opusa po vlastitim izboru govorile su: Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Lana Dermanov i Maja Gračan Livada, te gošća iz Hrvatske Božica Zoko, članica Društva hrvatskih književnika, Ogranak osiječko-baranjsko-srijemski. Pjesmu „Prvi“ Siniše Božulića, koji je bio odsutan zbog bolesti, pročitala je Ana Marija Kaluđerović. Prethodno je kratki životopis o svakom autoru pročitala voditeljica programa.
 
Ženska pjevačka skupina je potom izvela splet pjesama iz Međimurja i Posavine, a zatim su svoje stihove govorili Marko Kljajić i Bosiljko Kostić.  Pjesme „Starost“ i „Sin“ Mande Jakšić čitala je Jelena Pinter, dok je, zbog odsutnosti autora, pjesmu „Ibrik ljubavi“ Mladena Franja Nikšića čitala Marijana Berekić, a pjesmu „Bajka“ Marijana Piljića i pjesmu „Dobrota u tebi cvjeta“ Franje Kopeckog Ana Marija Kaluđerović. Iz ove skupine neočekivano je izostao nastup gosta iz Hrvatske Franje Džakule, člana Društva hrvatskih književnika, Ogranak osiječko-baranjsko-srijemski, zbog iznenadne bolesti. Cjelokupan program propraćen je prigodnim
slajdovima programera Društva Ivana Dermanova na velikom platnu dvorane u Power Point tehnici.
 
Potom je Ženska pjevačka skupina „Preprek“ izvela splet pjesama iz Slavonije i Srijema, a publiku je zatim nasmijala voditeljica Dramske sekcije „Preprek“ Branka Dačević kratkim monologom pod nazivom „Sisy“, na tekst Branimira Miroslava Tomlekina. U posljednjem krugu svoje stihove su govorili autori Ljerka Radović, Slađana Varićak i gost iz Hrvatske Franjo Nagulov, član Društva hrvatskih književnika, Ogranak osiječko-baranjsko-srijemski, a stihove pjesama „Pamtim“ i „Oda srijemskoj zemlji“ Branimira Miroslava Tomlekina čitala je Branka Dačević. Neočekivano je izostao nastup Zlatka Urbaneka.
 
Na koncu programa u ime Društva predsjednik Krešimir Tkalac je gostima iz Hrvatske uručio Zahvalnice i skromne poklone, a donatorima Društva Zahvalnice, te sve nazočne pozvao na domjenak u susjedni salon. Puna dva sata bogatog, sadržajnog i zanimljivog programa prošla su u čestim auplauzima i vidno dobrom raspoloženju svih nazočnih u sali Mali amfiteatar na SPENS-u u Novom Sadu.
 

Branimir Miroslav Cakić, potpredsjednik HKUPD Stanislav Preprek i voditelj Književnog kluba

Povezane objave

Vukovarska i hrtkovačka (srijemska) Hrvatska

hrvatski-fokus

Zastava i biserno kolo

hrvatski-fokus

Konzulat u Vitezu protiv Hrvata

HF

Otkriveni spomenici hrvatskim velikanima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više