Hrvatski Fokus
Znanost

Pohvala slikarstvu Ljube Ivančića

Autor je jedan od najvećih slikara koje je Hrvatska imala

 
 
U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 20. travnja predstavljena je knjiga Ljubo Ivančić: Pohvala slikarstvu, autora prof. dr. sc. Zvonka Makovića, člana suradnika HAZU-a, posvećena djelu istaknutog hrvatskog slikara akademika Ljube Ivančića (1925. – 2003.). Knjiga prati istoimenu izložbu koja je od 16. ožujka do 16. travnja trajala u Gliptoteci, a čiji autorski koncept je također napravio Zvonko Maković. Izložba je zamišljena kao Ivančićev hommage slikarstvu izražen kroz njegov omiljeni žanr, autoportret u ateljeu, pored stalka s paletom. Ivančić je iza sebe ostavio stotinjak takvih slika i nekoliko stotina crteža.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/04/www.remek-djela.com_slike_2012_10_ljuboivancic1.jpg
Ljubo Ivančić
 
Knjigu je predstavio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić kazavši da je Ljubo Ivančić jedan od najvećih slikara koje je Hrvatska imala, a da knjiga predstavlja sretan spoj s netom održanom izložbom jer autor u njoj objašnjava širi kontekst Ivančićeva stvaralaštva, objašnjavajući pojmove autoportreta još od doba starog Egipta i antike, kao i pojmove ateljea i štafelaja. Akademik Kusić je podsjetio i na dosadašnji rad Zvonka Makovića kao sveučilišnog profesora i povjesničara umjetnosti koji je dao značajan doprinos razvoju kulture.
 
Recenzentica knjige prof. dr. sc. Sanja Cvetnić podsjetila je na najpoznatije primjere autoportreta, poput Rembrandtovih i Velasquezovih, a kao važnu osobinu Ivančićeve poetike spomenula je refleksivnost. Zvonko Maković prisjetio se svoje suradnje s Ivančićem prigodom rada na njegovim monografijama i izložbama. „Bio je samozatajan, nije se znao nametati, ali ipak je dominirao slikarstvom druge polovice 20. stoljeća“, rekao je Maković.
Od 9. lipnja izložba Ljubo Ivančić: Pohvala slikarstvu bit će izložena u Dubrovniku.
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

Totalni promašaj u emisiji Otvoreno

HF

Kukci na našem tanjuru?

HF

Nema više dvostruke certifikacije

HF

Ptičja gripa “pokosila” peradarske farme

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...