Hrvatski Fokus
Društvo

Blaženi Jakov Zadranin

Mjesni zaštitnik Bitetta

 
 
Jedan od petnaest najstariji gradova Svijeta, grad Zadar, jedini katolički grad kog su napali i osvojili križari, zadivljeni njegovom većinom, zidinama, blagom… osvojili za interes Dužda, i tako platili svoj križarski pohod, uz tolike znamenitosti, znamenite građevine i ljude, s pravom se ponosi blaženim Jakovom Zadraninom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.zupajastrebarsko.hr_slike_svetac_blazeni_jakov_zadranin4.jpg
Jakov Zadranin rođen je u Zadru oko 1400. godine. U dvadesetoj godini života stupio je u Zadru kao brat pomoćnik među franjevce opslužitelje.
Godine 1438. pratio je svog franjevačkog provincijala na putu po Italiji. Došao u Bari. Ostao u toj pokrajini. Određen za sakupljanje milostinje. Dan – noć na putu. Godine 1482. za vrijeme epidemije kuge, pokazao je veliku ljubav i uslužnost prema bolesnicima zaraženima kugom.
 Umro je u gradu Bitettu 1485. na glasu svetosti. Od 1505. javno je štovan, a 29. prosinca 1700. službeno je proglašen blaženim. Godine 1990. završen je dijecezanski postupak za njegovu kanonizaciju i spisi su predani Kongregaciji za proglašenje svetih. U Bitettu, u svetištu čuva se njegovo neraspadnuto tijelo i mjesni je zaštitnik Bitetta. Zbog svoga porijekla, blaženi Jakov Zadranin zvan je Ilirik (Hrvat).
Zadarski vjernici sve ga više otkrivaju kao svoga zagovornika. Slavi se u crkvi sv. Franje u Zadru, gdje su vjernici Bitetta 1989. donijeli njegovu sliku i relikvije.
 
Jednom tako skupljajući milostinju, zateče se u brdsko – planinskom kraju u lovu na zeca, blaženi Jakov Zadranin, u potkovici, kružnom lovu, u lovu s lovačkim psima, goničima. Lov na zeca blaženom Jakovu nije bio nepoznanica. A još manje: Kružni lov na zeca. U lovu grupa od 60 i više dobro organiziranih i discipliniranih lovaca. Čelni lovci idu lijevim i desnim krilom i vode grupu. Dobro poznaju teren. Pravilno zatvaraju krug. Nije točno kako poslije kružnog lova od divljači "ništa ne ostaje". Bude zeca kao što ga je nekada bilo i iduće godine na istom terenu gdje se odvija kružni lov. Procent ranjavanja i gubljenja divljači veoma je mali. Za ovakav lov na zeca treba imati dobro obučenog psa koji ide uz nogu lovca a dozvolit će mu se otići van kruga samo po ranjenog zeca. Pas ne smije trčati i vijati zečeve po krugu!
 
Otpustio mraz. U sred zaorane brazde, zimskog oranja jedan zec bi pucan a ne upucan. Juren psima goničima, trčao je pravolinijski punom snagom i brzinom tražeći neku sigurnost. Nađe je na blatnjavome seoskome putu pod haljinama blaženoga Jakova Zadranina. Pred blaženim Jakovom psi goniči podviše repove i okrenuše na drugu stranu.
Blaženi Jakov sjede na obližnji panj sa zecom pod svojim fratarski haljinama. Sjedio je tako debeli sat dok lov i lovci zamakoše za brjegove. Tad ispod haljina izvadi i pusti zeca, koji hitro umače u gustiš obližnje šume.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

Lijepa žena je – svačija

HF

MUDROSITNICE – Sretan biti uvijek svoj na svome

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Izborni kandidati i pederi

HF

MUDROSITNICE – Ne čekaj na zadnji vlak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više