Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

RAZDJELNICI – Hoću povrat svoga novca

Ušteđena energija je nevidljivo ušla u nečije džepove

 
 
Od samog početka projekta razdjelnici činilo mi se kako tu nešto smrdi. Ispostavilo se da jako, jako smrdi, zbog mnogao čega i koga. Istraživanja isplativosti tog projekta i uloženih investicija u to, u nordijskim i nekim drugim europskim zemljama, su pokazala  kako je projekt nedovoljno učinkovit, kako se uloženo ne će vratiti niti za deset godina. Osim toga, mnogi od nas su prevareni, jer nam se reklo ukoliko ne ugradimo razdjelnike topline na naše radijatore, platiti ćemo velike kazne, jer je to naredba EU-a. Jednako su tada o tome svi govorili od tadašnjeg resornog ministra, našeg gradonačelnika, ostalih činovnika sve do kućepazitelja iliti domara zgrade. Pri tom nam nije rečeno da će nakon dvije godine uporabe mijenjati baterije, koje koštaju 300 kuna po radijatoru, sustav traje 10 godina, kada se uvodi novi… Najbitnije što nam nije rečeno je kako je taj sustav dinamički, a naše zgrade su rađene za statički sustav, gdje se ovaj ugrađeni ne može učinkovito primijeniti i krajnjem korisniku donijeti manje račune, iako je potrošio manje energije. Naime, po nekom neshvaćenom i nemoguće objašnjivom ključu se mjeri potrošnja, i čini mi se opet dijeli po četvornom metru svakog stana, a ne po potrošnji svih radijatora u stanu. Zajedničke prostorije su poseban problem, koji niti Einsteinova teorija relativnosti ne bi mogla objasniti. Osim toga to se radi na različite načine od zgrade do zgrade, od stubišta do stubišta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.razdjelnicitopline.com_images_razdjelnici-siemens.jpg
Imamo li pritom u vidu, da je energent koji se ovdje koristi u međuvremenu pojeftinio, još su problematičniji povišeni (dosta) mjesečni računi za grijanje. Mnogi su se ljudi smrzavali, isključivali radijatore u pojedinim ili svim prostorima, kako bi manje plaćali. Sve im je to bilo uzalud, jer se ukupna potrošnja topline u stubištu, dijelila na sve stanove, po ključu koji je totalno nejasan. Projekt ugradnje razdjelnika je vjerojatno u početku dobro zamišljen s primarnim ciljem uštede energije, koje svakim danom ima sve manje, na Zemlji. Neki kažu das u i ovi naši razdjelnici uštedili u globalu dosta energije. Gdje je ta energija? Svaki laik i prosječno obrazovan čovjek zna da je energija neuništiva. U što se pretvorila energija ušteđena ugradnjom ovog sustava? Ne treba tu puno razmišljati. Imajući u vidu mentalitet našeg čovjeka, da zgrabi sve gdje može i radi isključivo u svoje korist.
 
Ušteđena energija je nevidljivo ušla u nečije džepove, u cijelom lancu od autora sustava (inovatora?), preko  inženjera i tehničara, sve do predstavnika stanara. Najprije se o svemu tome šuškalo, onda nešto pisalo i govorilo. Sad se konačno govori jasno i glasno, upirući prst u glavne krivce. To je neka vrsta satisfakcije. Što mi potrošači od toga imamo, osim ljutnje, bijesa, osjećaja nemoći, međusobnih svađa, rasta nepovjerjenja, osjećaja prevare i iskorištavanja.
 
Odozgo nam poručuju kako će osmisliti novi sustav za štednju energije u ovom segmentu potrošnje. Lijepo, ali neka nam vrate naš uludo i uprazno potrošen novac. Neka  nam se barem ispričaju što su nas prevarili i pritom još prijetili kaznama. Nisu EU, njezini prijedlozi, odluke i zakoni svete krave. Nismo u EU ušli i postali njena jednakopravna članica, da bi bespogovorno izvršavali njene odluke, na štetu države i stanovništva. Možda, ipak si mi samo umišljamo kako smo jednakopravni u toj tvorevini koja puca po šavovima. Uostalom, baš me briga. Neka o tome misle oni koji su za to plaćeni i kojima je to u opisu radnog mjesta i djelokrugu rada i djelovanja. Hoću povrat svojeg novca, indirektno mi oduzetog od moje države, za jednu veliku prijevaru.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Zajedništvom do gospodarskoga razvoja

HF

I prije krize bilo je problema s plinom

HF

Transpacifičko partnerstvo je velika stvar

HF

U mnogim bitnim odlukama za razvoj Hrvatske struka se zaobilazi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više