Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Vučić i Dodik će snimati film o Jasenovcu!

»Holivudske zvijezde snimat će film o Jasenovcu, Vučić i Dodik iniciraju filmsku priču o stradanju Srba«

 
 
Koja je prava istina o Jasenovcu? Odgovor na ovo pitanje mogao bi uskoro dati film svjetski poznatih producenata i glumaca. Kako saznaje "Blic", to je ideja srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Republike srpske Milorada Dodika, koji su se dogovorili kako bi se film o stradanju Židova trebao snimiti u međunarodnoj produkciji. Kako neslužbeno saznajemo, u tijeku su pregovori s jednom od najvećih svjetskih producentskih kuća.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/04/www.bosnjaci.net_foto_Dodik_Vucic_zagrljaj.jpg
ŽRTVE U SLUŽBI VELIKOSRPSKE POLITIKE – Aleksandar Vučić ljubi Milorada Dodika
 
Predstavnik Vlade Srbije, kojeg je delegirao premijer Vučić, u kontaktu je s jednim od najpoznatijih producenata današnjice. On je raspoložen producirati film o stradanju Srba, Židova i Roma u Jasenovcu, a u sljedećim mjesecima trebali bi biti dogovoreni detalji – navodi izvor "Blica" uključen u pregovore. Kako otkriva naš sugovornik, naša vlada neće financirati ovaj projekt. Riječ je o temi koja će uvijek biti aktualna. Država Srbija bi dala svu neophodnu dokumentaciju i pružila bi svu neophodnu logističku podršku, a sve ostalo je na producentima – navodi izvor našeg lista. Na pitanje tko bi trebao glumiti neke od glavnih uloga, isti sugovornik kaže kako je rano o tome govoriti, budući je sve i dalje samo ideja.
 
Povjesničar i član Srpske akademije znanosti SANU Vasilije Krestić podržava u potpunosti ovaj prijedlog. O Jasenovcu mnogi malo ili potpuno pogrješno znaju, tako da bi bilo dobro da se konačno približimo istini, pogotovo što oni koji su stvorili logor negiraju činjenice. Svatko zlo bilo gdje na svijetu bi trebalo razobličiti do kraja. Ne znam hoće li to biti dokumentarni ili igrani film, ali bi svakako trebalo krenuti od znanstveno utemeljenih činjenica – objašnjava Krestić.
 
Slično razmišlja i njegov kolega dr. Srđan Cvetković. Jasenovac je najveće stradanje u povijesti srpskog naroda i pravo je čudo kako do sada nijedan igrani film nije snimljen o tome. Ako je u vrijeme komunizma svaka priča o tom logoru gurana pod tepih kako se ne bi potpirivao nacionalizam, nejasno je zbog čega to nije urađeno u posljednja tri desetljeća. Svakako tako velika tema zaslužuje biti filmski ispričana – naglašava Cvetković.
 
Kako kaže, blockbuster o Jasenovcu bi svakako imao svjetski odjek. To je najlakši način da gledatelji, odnosno cijeli svijet nauči povijest i sazna istinu. Takvu popularnost je, recimo, dobio film "Schindlerova lista" o njemačkom biznismenu koji je spasio više od tisuću poljskih Židova tijekom Holokausta. Također, imali smo i mi svjetski poznate partizanske filmove kao što su "Bitka na Neretvi" ili "Otpisani" – objašnjava Cvetković. Srpska povijest ja puna je velikih filmskih tema. Nažalost, mi imamo gotove scenarije koje samo treba ekranizirati. Nevjerojatno je kako ne postoji nijedan film o stradanju srpskog naroda na Golom otoku – kaže Cvetković.
 
S druge strane, članica Židovske općine iz Zagreba Julija Koš je sumnjičava. Činjenica je kako ideja potiče od srbijanske vlade potiče me da pomislim kako je opet riječ o političkom projektu. O Jasenovcu se pričalo na sto političkih načina i ni na jedan stručan način. U toj igri nitko nije pošten: ni srpska ni hrvatska, ali ni židovska strana. Teško se može napraviti igrani film o temi koja nije do kraja riješena – tvrdi Koš. Prema podatcima "Holokaust enciklopedije", u logoru Jasenovac ubijeno je od 1941. do 1945. godine od 45.000 do 52.000 Srba, između 12.000 i 20.000 Židova, od 15.000 do 20.000 Roma i između 5.000 i 12.000 Hrvata i Muslimana.
 
Zuroff: Filmom protiv ustaštva
 
Za snimanje internacionalnog filma o Jasenovcu digao je ruku i ravnatelj Centra "Simon Wiesenthal" iz Jeruzalema i posljednji lovac na naciste – Efraim Zuroff. Izraelski povjesničar američkog podrijetla ističe višestruki značaj ovakvog filmskog ostvarenja. „To bi bio prvi film o Jasenovcu koji bi bio prikazan širom Zapada, odnosno po cijelom svijetu. Također, to bi bilo vrlo značajno za borbu s lažovima kao što su Jakov Sedlar ili branitelji ustaša“, ističe Zuroff. Kako kaže, najveća je dvojba hoće li će taj film biti igrani ili dokumentarni. Mislim kako bi najbolje bilo napraviti obje verzije – naglašava Zuroff. Zuroff je nedavno bio u žarištu ovdašnje javnosti, kada je zatražio od zagrebačkih vijećnika da odbace prijedlog da se nagrada Grada dodijeli režiseru Jakovu Sedlaru jer on svojim filmom "Jasenovac – istina", kako je naveo, umanjuje ustaške zločine u zloglasnom koncentracijskom logoru Jasenovac. Sedlar na nečuven način pokušava ponovno pisati povijest Nezavisne Države Hrvatske (NDH) – istaknuo je Zuroff.
 

Ivana Mastilović Jasnić i Marko Tašković, Blic, Beograd, Srbija

Povezane objave

Sve odnose treba svesti na interesne odnose

HF

Titin Macelj i Titino Tezno, te gradove gradio podzemno

HF

“Šuplja” oporba, i “šuplje lekcije” Vlade oporbi!

HF

Učeničke svjedodžbe bez imena roditelja i spola

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više