Hrvatski Fokus

Do sada je u zbirkama zastupljeno 35 autora

 
 
Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada osnovano je prije nepunih dvanaest godina i poznato je, između ostalog, po radu svoje literarne sekcije. Naime, šest članova te sekcije (Jelisaveta Buljovčić Vučetić, Branka Dačević, Bosiljko Kostić, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić i Mladen Šimić) 2009. godine izdaju zbirku svojih pjesama pod nazivom Preprekovo proljeće.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/preppoz.jpg
Sljedeće godine isti autori uz dvoje novih članova (Manda Jakšić i Miroslav Cakić) izdaju novu zbirku pjesama Preprekovo proljeće 2010., s namjerom da se sa izdavanjem zbirki nastavi. Tako Preprekovo proljeće 2011. ima već dvanaest autora, a Preprekovo proljeće 2016., osma zbirka po redu, osamnaest autora. Od prve zbirke sa tridesetak pjesama (43 stranice) došlo se u posljednjoj zbirci na osamdesetak pjesama (150 stranica), a literarna sekcija perasta u Književni klub.
 
Urednik prve tri zbirke je bio Marijan Piljić, profesor francuskog jezika i književnosti, druge tri Marija Lovrić, a posljednje dvije to radi Uredništvo od pet članova koje imenuje Upravni odbor Društva na prijedlog članova Književnog kluba. U treću po redu zbirku uvedene su kratke „Bilješke o autorima“ (s fotografijama autora), tiskane na kraju zbirke, a u posljednjoj su to kratki životopisi autora (s fotografijama autora), tiskani ispred pjesama svakog autora. Na svim naslovnicama zbirki je grafički rad Mladena Franja Nikšića, novosadskog pjesnika i slikara.
 
U posljednje dvije zbirke Uredništvo uvrštava, kao autore-goste, po troje već afirmiranih pjesnika iz Hrvatske, članova Društva hrvatskih književnika, opredjeljujući se svaki put za drugi Ogranak DHK, i ima namjeru nastaviti s tom praksom. U zbirci Preprekovo proljeće 2015. to su bili Silvija Benković Peratova, Ljubica Kolarić Dumić i Vera Primorac iz Ogranka Rijeka, a u zbirci Preprekovo proljeće 2016. Božica Zoko, Franjo Džakula i Franjo Nagulov. Za novu zbirku Uredništvo je u kontaktu s Ogrankom Čakovec-Varaždin.
 
Do sada je u zbirkama Preprekovo proljeće zastupljeno 35 autora, ali samo njih 20 su članovi literarne sekcije, odnosno Književnog kluba. Do toga je došlo jer su u zbirkama uvršteni i pjesnici koji nisu članovi HKUPD „Stanislav Preprek“, a sa područja su Vojvodine i Hrvatske.
Članovi (bivši i sadašnji) Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ zastupljeni u dosadašnjih osam zbirki pjesama Preprekovo proljeće su: Ivan Balenović*, Siniša Božulić*, Jelisaveta Buljovčić Vučetić*, Branimir Miroslav Cakić* (pseudonim Branimir Miroslav Tomlekin), Branka Dačević, Lana Dermanov, Maja Gračan Livada, Dubravka Herget, Dragan Dražen Ilić, Manda Jakšić, Ana Marija Kaluđerović, Marko Kljajić*, Bosiljko Kostić, Marija Lovrić*, Mladen Franjo Nikšić, Marijan Piljić, Ljerka Radović, Mladen  Šimić*, Zlatko Urbanek i Slađana Varićak.
 
O autorima označenim zvijezdicama više podataka se može naći na Internetu (Wikipedija i dr.).
Pored osam zajedničkih zbirki pjesama Preprekovo proljeće ovi autori su do sada izdali i 23 svoje zbirke pjesama:
– Ivan Balenović: Svi na noge, svi u trk (2016);
– Siniša Božulić: Buđenje čoveka (2013) ;
– Jelisaveta Buljovčić Vučetić: Život je tajna (1994), San na Moravi (2009), Orfeji mira (2004), Leteća crkva (2010), Draga sićanja (2010), Treći kod (2012) i Vojvođanski vidik (2013);
– Maja Gračan Livada: Gdje su nestala sva ta nježna osjećanja (1999), Ima tu nešto (2006) i  Među nama rečeno (2016) ;
– Marko Kljajić: U istini trećeg dana (1994), Getsemanski plodovi duše (1999), Jesenja snoviđenja (2006) i Rumeni sutoni (2014) ;
– Mladen Franjo Nikšić: Pesme (1996), Poezija trećeg doba (1997) i Pjesme (2014);
– Ljerka Radović: Osmjeh u mokrom kaputu (2014) i Refleksija nutrine (2017);
– Mladen Šimić: Kasno prođoh (2015) i
– Branimir Miroslav Tomlekin: Salauka (2013).
 
U nesređenom književnom izdavaštvu Hrvata u Republici Srbiji uređivanje i tiskanje skoro svih ovih zbirki autori su financirali sami, jer jedine izdavačke institucije NIU „Hrvatska riječ“, Subotica, i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, zatvorene su u sebe, pa su tako mnoge zbirke i objavljene na ekavici.
Većina zbirki pjesama članova Književnog nije imala ni promocije i nezapaženo su prošle u medijima jer jedini tjednik Hrvata u Republici Srbiji, „Hrvatska riječ“ iz Subotice, također je zatvoren u sebe. U posljednje vrijeme mjesečnik „Hrvatske novine“ iz Subotice, posebno na svom internet portalu, izvještava o svemu što se tiče Hrvata u Republici Srbiji, pa i o aktivnostima HKUPD „Stanislav Preprek“ i njegovog Književnog kluba. Također Tjednik za kulturu, znanost i društvena pitanja „Hrvatski fokus“ iz Zagreba na svom internet portalu objavljuje sve članke vezane za ovu hrvatsku udrugu u Novom Sadu.
 
Pjesnici zastupljeni u dosadašnjih osam zbirki pjesama Preprekovo proljeće, koji nisu članovi Književnog kluba, su: Antonija Bartulov, Ivan Benak, Josip Dumenčić-Meštar, Katarina Firanj, Marko Ivošev-Kuzma,  Franjo Kopecki, Antun Kovač, Danijela Luković, Mila Markov Španović, Anica Pinterović, Tamara Probojčević, Goran Suručić-Legenda, Tonka Šimić i Andrea Štajgmajer.
Zbirke Preprekovo proljeće izlaze koncem godine i u njima su radovi nastali u tjeku te godine, ali zvanična promocija zbirki je sljedeće godine u proljeće, točnije 16. travnja, na dan rođenja Stanislava Prepreka, i uz bogat program članova HKUPD „Stanislav Preprek“ i njihovih gostiju predstavlja već tradicionalnu kulturnu manifestaciju Hrvata u Novom Sadu.
 
Budući članovi Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ imaju do sada izdatih i preko 20 knjiga proze, a i dalje su aktivni, a udruga je registrirana kao izdavačka kuća, od ove godine HKUPD „Stanislav Preprek“ počinje izdavati knjige svojih članova u ediciji pod nazivom Preprekovi pjesnici. Prva knjiga iz ove Edicije, zbirka pjesama Ljerke Radović Refleksija nutrine, upravo je izašla iz tiska.
 

Branimir Miroslav Cakić, voditelj Književnog kluba HKUPD Stanislav Preprek

Povezane objave

AC Ljubav

hrvatski-fokus

Knjiga koja popunjava praznine

HF

DSHV obilježio 27 godina postojanja

HF

Problemi hrvatske manjine u Srbiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više