Hrvatski Fokus
Religija

Umjetnička baština pomorske tematike

Predstavljena knjiga Ite Prančević Borovac Sveci i pomorci

 
 
U subotu, 6. svibnja 2017. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, upriličeno je  predstavljanje knjige „Sveci i pomorci“ Ite Praničevič Borovac. Knjigu u nakladi Književnog kruga u Splitu i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, predstavili su akademik Nenad Cambi, Ivana Prijatelj Pavičić, Mithad Kozličić i autorica.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/05/www.knjizevni-krug.hr_images_books_Ita-P-Borovac-www.jpg
Djelo Ite Praničević Borovac je posvećeno vrednovanju hrvatske pomorske baštine, obrađeni su različiti stupnjevi i vidovi očitovanja štovanja svetaca kao pomorskih zaštitnika koji su o tome ostavili traga u graditeljstvu, kiparstvu i slikarstvu u vremenu od početka kršćanstva, od IV. do kraja XIX. stoljeća.  
 
U kojoj mjeri su zazivani sveci doista pomagali u sigurnijoj plovidbi prepušteno je na procjenu svakom čitatelju. No, činjenica je da, usprkos mnogim brodolomima i ostalim neprilikama u kojima su pomorci stradavali, mnogi su se uspjeli i spasiti, a svoje su spašavanje pripisivali moćnoj svetačkoj i božanskoj zaštiti. Kulturno (duhovno) i materijalno nasljeđe kao i bogata toponimija hagiografskoga karaktera i danas služi za svjedočanstvo takvih iskaza pobožnosti, a crkvice (makar u ruševinama), osim što predstavljaju bogatu baštinu hrvatskog primorskoga prostora, i dalje služe kao – svetački– orijentiri suvremenim moreplovcima. Knjiga je opremljena bogatim likovnim prilozima: crtežima, fotografijama, te kazalima.
 

Nives Matijević

Povezani članci

SOLUS CATHOLICUS – Društvene polarizacije i napetosti

HF

“Mala” molitva

HF

Sotonin pakt i specijalni rat

HF

Čudotvorna moć Majke Božje Bistričke

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...