Hrvatski Fokus

Prisilom su nas održavali na okupu: okupatori, agresori, diktatori…

 
 
Tvorci Daytonske Bosne i Hercegovine zasigurno su dobro poznavali njen politički mentalni sklop, višestoljetne nedovršenosti kao državne zajednice, koju su na nekom prisilnom okupu održavali okupatori, agresori i diktatori. Poznavali su daytonisti tursku prljavu ostavštinu političke neuređenosti, podmitljivosti, trajne razrušenosti, i podijeljenosti, kao glavnom generatoru očuvanja stari i pokretaču novih potresa, pa nažalost i ratni sukoba. I stoga im nije bilo teško i Daytonski (ne)sporazum ostaviti nedovršenim, što im je i olakšalo navlačenje luđačke košulje na tu tvorevinu kojoj ni sami nisu planirali dug vijek.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/s3-origin-images.politico.com_news_101213_holbrooke_milosevic_ap_328.jpg
Richard Holbrooke i Slobodan Milošević
 
Time je kao i sve drugo u Bosni i Hercegovini i Daytonski (ne)sporazum ostavljen  ni na nebu ni na zemlji. Ostavljen je poput bosanskohercegovačkih kuća koje se godinama grade i za života mnogi vlasnika nikad ne budu dovršene. I taj mentalni sklop beha društva, kojeg je turski polutisućljetni zulum gotovo zauvijek upropastio, poznavao je tenk pregovarač u Daytonu, američki šerif Richard Holbrooke. Danas imamo u Bosni i Hercegovini stoga ama baš sve polovično dovršeno i sve nikad dovršeno. Sve strši i sve stoji kao spomenik neke tragične prošlosti, vremena, okupatora, agresora diktatora. Svakoperiodska povijesna nedovršenost svega što se u Bosni i Hercegovini započimalo, a gotovo nikad dovršavalo, jedini je povijesni kontinuitet polovičnosti rada i djelovanja u nikad dovršeno uređenoj zemlji.
 
U toj nikad dovršenoj nedovršenosti Bosne i Hercegovine iščitava se i odgovor na pitanje bosanskohercegovačke trajne nesigurnosti, podrhtavanja, i oružanih  sukoba. Jer uvijek u politički nedovršeno neuređenoj zemlji sukob naroda, politika, i vjera brzo se zapali. Jer svaki bi narod htio dovršavati započeto tamo gdje je stao, ili gdje je silom zaustavljen. A nikada nisu sva tri naroda zaustavljena, ili stala na istom mjestu, i stoga su im uvijek i različita polazišta. Ako ih kada bude. Nažalost malo ih je, ili ih gotovo i nema. Napose nema zajedničkih polazišta, ni nastavaka.
 
Kako u svijetu još više u Bosni i Hercegovini nitko od političkih aktera ne želi da politički dovrši i uredi zemlju, kako bi bila jednako draga domovina, otađbina i babovina, i Hrvatima, i Srbima i Bošnajcima. Nemogućnost dovršenja uređenja Bosne i Hercegovine govori o strašnim razmjerama ostavštine turskog danka u krvi okupirane zemlje. Osmanlije su trajno, kao ni jedan drugi okupator bilo gdje u svijetu, ubile i pokopale Bosnu i Hercegovinu, prije okupacije, uređenu europsku državnu zajednicu. Kasnija, u vrijeme građansko-vjerskog beha sukoba i poslije, umarširanost radikalni islamskih zemalja, i dolazak na vlast Erdoğana u Turskoj, Bosna i Hercegovina je zauvijek postala neuređena, i teško da će biti ikad, na zadovoljstvo sva tri naroda, dovršena državna zajednica. I Daytonski joj je (ne)sporazum potvrdio takvu bidućnost. Budućnost bez budućnosti.
 
Treba li onda i pitati zašto Bosna i Hercegovina i pred očima, odnosno pod palicom, Visokog predstavnika ubrzano propada i nestaje. Nitko joj više ne može, i ne želi dobronamjerno pomoći u oživljavanju i nitko je niti može niti hoće vratiti u život. Bosna i Hercegovina se, stoga, može spasiti jedino u dijelovima. Zato su je tvorci Daytona i započeli dijeliti, za početak na dva a kasnije na tri dijela. Mogu je spasiti samo njeni narodi, i to  svaki na svom dijelu, kojeg voli i kojeg doživljava svojom domovinom, svojom otađbinom, svojom babovinom. A budući da je ni jedan narod ne voli cijelu, ne voli je tamo gdje živi drugi i drugaćiji, svaki daljnji pokušaj s bilo koje strane dolazio je samo ubrzavanje što bolnijeg i tragičnijeg nestanka svake cjelovite Bosne i Hercegovine. 
 
Ni proces koji ide u smjeru sve gore i gore ne mijenja politiku bošnjačkih unitarista ni srpskih secesionista, ni bošnjačkih isilista ni srpskih načertanista. Naprosto, ne može Bosna i Hercegovina bez problema, jer je sama problem. Nije ta zemlja kriva sama sebi da je postala problem. Više su je, zapravo jedini krivac što je to što jest, su stranci, u prvom redu Osmanlije Turci, kao i drugi okupatori ili protektori. Svejedno. No jednako velik, gotovo najveći problem zemlji prave ostatci tuđinaca. Stoga, kako je sve u zemlji problem i zemlja sama problem, i lokalni izbori koji se održavaju u zemlji su problem, i ne prolaze bez problema. A kako te probleme obično, i uvijek prave domaći tuđinci, turkolozi, sva sreća da već nisu prerasli i u oružane sukobe. Jest da je to i cilj Bošnjacima, kao sa onim terorističkim akcijama u Stocu tijeko izbora.
 
Tamo gdje Bosnu i Hercegovinu oni drugi i drugaćiji žele demokratski mijenjati, Bošnjaci idu fizičko isilovski, a gdje jednom ne će moći ni tako zasigurno idu u rat. Najavljuju ga i prijete njime. Sarajevo tutnji ratnim prijetnjama, ujedinjenih unitarista i centralista, onih koji su zabranom predavanja i ispita petkom na sarajevskim fakultetima kako bi muslimanski studenti mogli klanjati na neki način i započeli jedan „obrazovni, školski“ rat.
 
„Nenaoružani“ Bošnjaci su uvijek spremni na rat kada im prijeti opasnost da demokratski budu poraženi u svojoj unitarističko centralističkoj politici u multinacionalnim zajednicama nemogućom i neprihvatljivom formulom jedan čovjek jedan glas. Takva politika „demokracije“ u slojevitim zajednicama suverenih i konstitutivnih naroda, kakva je bosanskohercegovačka, je zapravo diktatura brojnijeg naroda. I to je jedan od razloga propadanja propadajuće Bosne i Hercegovine. Razlog zbog kojeg je Bosna i Hercegovina problem, sebi i okruženju, Europi i demokratskom svijetu.
 
I stoga je vrijeme da je demokratski europski svijet uredi onako kako je on sam uređen, jer njeni narodi, zbog povijesnih okupatorskih ostavština, i ratova kroz koje su prošli i prolaze, to ne mogu učiniti. Za tako nešto potreban je dogovor, dijalog, tolerancija, uključivost, a toga u beha društvu nema. Bosna i Hercegovina je danas materijalno najsiromašnija europska zemlja, a u europskim vrijednostima sloboda, demokracije, suživota, tolerancije, dijaloga, uključivosti, nažalost najsiromašnija je u svijetu.
 

Vinko Đotlo

Povezane objave

Sarajevski Novi List tijekom Drugoga svjetskog rata

hrvatski-fokus

Vlašić

HF

Zaustaviti isilovsko slikanje Sarajeva

HF

Bakir je znao da mu tužba ne će proći!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više