Hrvatski Fokus

Opasni ili realni stav Johna Schindlera

 
 
Ovo nije prvi put da se najavljuju i priopćavaju nove podjele na Balkanu pa ostaje pitanje može li se i tko može Bosnu i Hercegovinu  spasiti od eventualnog, ali i mogućeg raspada. Bosna i Hercegovina je oronula pseudodržava koju treba podijeliti! Ovo je stav Johna Schindlera, američkog stručnjaka za sigurnost, bivšeg kontraobavještajca i analitičara NSA. Po njemu Republiku srpsku treba pridružiti Srbiji, a hrvatske dijelove BiH pridružiti Hrvatskoj. Od onoga što ostane treba napraviti novu državu da ide svojim putom s ubrzanim pridruživanjem NATO savezu i Europskoj uniji. Ta nova država bila bi blisko vezana uz Hrvatsku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/russia-insider.com_sites_insider_files_styles_s400_public_field_image_russian_news_johnrschindlergoesfullmccarthy_russia_insider.png
Sve i da se radi o osobnom stavu Schindlera, ne treba smetnuti s uma da je on to objavio u “New York Observeru”, mediju čiji je vlasnik Jared Kushner, zet i viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa! Svoj stav Schindler obrazlaže tvrdnjom kako je vrijeme da Zapad prizna svoje greške i jugoistočnoj Europi da ono što joj treba – nominalne države s koherentnim granicama.
– To će dovesti do crtanja novih karata, do dobitnika i gubitka svih etničkih grupa. Ako se promjena izvrši pravedno, dugoročni rezultati bit će bolji nego opasni nered koji sada postoji – direktan je Schindler.
 
Ovo nije prvi put da se najavljuju i priopćavaju nove podjele na Balkanu pa ostaje pitanje može li se i tko može Bosnu i Hercegovinu spasiti od eventualnog, ali i mogućeg raspada. Međutim, još je važnije pitanje kako na ova upozorenja i najave raspleta dramatične krize na Balkanu reagiraju bh. vlasti? Ako je suditi po onome što rade vlasti BiH, od županijske preko entitetske do državne razine, opet će samo odmahnuti rukom i nastaviti po svome.
 
Naši izvori iz inozemnih diplomatskih krugova u Sarajevu jučer su nam kazali kako „mi i uopće Zapad ima dojam da bh. vlasti svojim potezima omogućavaju i osiguravaju da se dogodi crni scenarij“. Također, dodaju da nije nikakva tajna kako u visokim zapadnim diplomatskim krugovima ima razgovora o onome što Schindler zagovara uz napomenu da sumnjaju da je to samo i isključivo njegov stav. Najprije će biti da on kao iskusni kontraobavještajac svjesno i vješto lansira informacije koje nimalo slučajno objavljuje medij u vlasništvu zeta i specijalnog savjetnika predsjednika SAD-a. Sprema li se nova geostrateška i geopolitička karta Balkana? Ako je po utjecajnim zapadnim medijima i obavještajnim agencijama, pedantno se sprema pogotovo što se Balkan kvalificira „buretom baruta“ koje u svakom trenutku može eksplodirati i izazvati kaos u Europi.
 
Službeni Washington bavi se svojim problemima i davno je ostavio EU da riješi probleme BiH i Balkana. Nejedinstvena Europska unija nije se pokazala odlučnom da uradi svoj dio posla posebno kada je u pitanju BiH. Izgleda da je sasvim zadovoljna što u BiH vlada kakav takav mir iako je prividan jer se unutar države ozbiljno pokušavaju realizirati „dvije faze budućnosti“. U prvoj podjela zemlje na tri entiteta, a u drugoj raspad BiH. Priče iz EU kako BiH napreduje na putu k članstvu i kako je blizu dobivanja kandidatskog statusa nisu ništa drugo nego „zamazivanje istine“ i kupovina vremena.
 
Čini li se to kako bi se sve pripremilo za konačnu realizaciju „Schindlerovog zahtjeva“, mogu odgovoriti samo najviši dužnosnici EU-a. Prije nepune tri godine, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da za vrijeme njegova mandata neće doći do proširenja EU-a, a početkom ove godine da „bez europske perspektive zapadnom Balkanu prijeti novi rat“. Naravno, zapadnim geostratezima godine ništa ne znače za ostvarivanje onoga što su planirali. Podsjećanja radi, još prije gotovo 30 godina neki američki mediji objavili su novu kartu nakon raspada Jugoslavije i u toj tadašnjoj državi svi su se tome smijali. Ispostavilo se da je ta mapa bila u detalje točna. Prije 17 godina beogradski mediji, pozivajući se na američke izvore, objavili su novu mapu Europe na kojoj su umjesto BiH dvije države – Republika srpska i Herceg Bosna.
 
Pravoslavna unija
 
Ni to nije izazvalo reagiranja niti reakcije bh. vlasti osim opet – odmahivanja rukom. Krajem prošle godine američko Nacionalno vijeće za informiranje u suradnji s CIA-om objavilo je “Mapu budućnosti Europe 2020.” po kojoj će ona biti podijeljena na tri dijela – zapadni blok, uniju “nova Europa” odnosno katoličku uniju u kojoj će biti Slovenija i Hrvatska preko kojih će izaći na Mediteran i pravoslavnu uniju u koju je svrstana BiH „jer prevagu odnosi postojanje Republike srpske“. Odmah nakon toga, američka obavještajno-analitička agencija Stratfor sve to je potvrdila svojim analizama koje kažu da se Europa raspada i dijeli na bogati zapad i grupu malih zemalja. Ističe se da pravoslavna unija neće nastati zbog „pravoslavnog bratstva“ nego će to biti „gasna unija“, a osnovni motiv za njenu uspostavu je – novac.
 
Prije pet godina njemačka fondacija „Friedrich Ebart-Stiftung“ objavila je publikaciju pod nazivom „Bosna i Hercegovina 2025.“ u kojoj je priopćeno pet scenarija budućnosti naše zemlje. Jedan od njih predviđa da BiH ne postoji 2025. godine „jer je tinjajući etnički sukob koji je trajao desetljećima, eskalirao disolucijom BiH na tri zasebne države pod okriljem međunarodne zajednice“. Nakon intenzivnih diplomatskih aktivnosti, 2022. godine održana je konferencija Dayton 2 koja je rezultirala sporazumom koji su potpisali čelnici tri konstitutivna naroda – stoji u toj publikaciji. Na nju su ovdašnji politički lideri uglavnom reagirali frazama u stilu „nitko ne može podijeliti BiH“.
 
Na kraju, ono prvo i najbitnije. Nema nikakve dvojbe da bh. politički lideri znaju za sve ovo i zasigurno imaju tajnu informaciju više iz pouzdanih i relevantnih izvora, pa im se mora javno postaviti pitanje – da li se prema državi i njenim građanima odnose ovako kako se odnose, uživaju u novcu koji naplaćuju iz proračuna i raznoraznim privilegijama jer znaju da nikome ne polažu niti će polagati račune, a sve čekajući da se ostvari scenarij u čijem sklapanju i oni možda sudjeluju, a koji najavljuje John Schindler? Iskrenim odgovorom, ako ništa, bar bi malo olakšali patnje građana koje im svakodnevno prouzrokuju.
 

M. Osmović, Dnevni list

Povezane objave

Tragična priča o bosanskoj kraljici Katarini Kosači

hrvatski-fokus

Erdoğanov napad na crkvu Svete Sofije

HF

Ono drugo lice beha podzemlja

HF

Koncept projekta HRVATSKI POVIJESNI PARK

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više