Hrvatski Fokus

Trumpov potez koristan je – ali nije bez rizika

 
 
Donald Trump naslijedio je loše i gore mogućnosti postupanja u Siriji. Ovaj tjedan predsjednik je odabrao jednu od manje loših odobrivši plan naoružavanja sirijskih Kurda koji se bore protiv Islamske države. Pentagon je u srijedu rekao da se priprema za prvu isporuku YPG-u. Oružje bi trebalo pomoći kurdskim borcima koji namjeravaju otjerati kalifat iz njegova „glavnog grada“ Rake. Washington već pomaže YPG-u  zračnom obranom i  posebnim snagama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/c1.staticflickr.com_9_8584_15864064089_56223173bf_b.jpg
Elitna kurdska vojska
 
Transfer oružja učvrstit će YPG-ovu poziciju kao glavnog američkog namjesnika na terenu u Siriji. Alternativa nema mnogo, u područjima u kojima se bori YPG nema ni blizu tako pouzdanih partnera. Kurdski su se borci dokazali i na bojnom polju. U srijedu su preuzeli kontrolu nad Tabkom, 33 kilometra udaljenom od Rake, gdje  se nalazi najveća sirijska brana. Njihov uspjeh u bitci za Kobane 2014. naveo je Pentagon na zaključak da je najbrži put do oslobođenja Rake suradnja s Kurdima.
 
Naoružavanje YPG-a nosi i rizike. Kurdi su loši osloboditelji u arapskim područjima kao što je Raka. Kurdske snage mogu vojno poraziti islamsku državu izvan tradicionalno kurdskih područja, ali teško im je držati i upravljati teritorijima u kojima su u većini Arapi suniti. YPG u svojim redovima ima arapske saveznike i Pentagon bi trebao  inzistirati na tome da Arapi preuzmu vodstvo u Raki. Veću zabrinutost izazva Turska. Predsjednik Erdogan YPG smatra loše prikrivenom sirijskom podružnicom Kurdske radničke stranke PKK-a, koju SAD označava kao terorističku skupinu, a Turska se protiv nje bori na jugoistoku Turske.  Erdogan kaže da se SAD služi teroristima u borbi protiv terorista. Mogao bi se osvetiti tako da američkom zrakoplovstvu oduzme pravo da se služi zračnom bazom u Incirliku, a ono je vrlo važno u borbi protiv Islamske države. Mogao bi na nišan uzeti i YPG-ove položaje u Siriji, što je već činio, iako je to sada manje vjerojatno s obzirom na mogućnost da naškodi američkim posebnim snagama.
 
Da bi smanjio zabrinutost, Washington bi mogao od YPG-a tražiti da se distancira od PKK-a. Američko oružje služi i kao poluga. Suradnja američke obavještajne službe protiv PKK-a također bi mogla pomoći da se Erdogan smiri. Kako su u srijedu izvijestili  naši kolege iz Journala, Trump širi kapacitete u zajedničkom američko-turskom obavještajnom centru u Ankari koji nadgleda PKK. Erdogan isto tako s pravom misli da je sirijski moćnik Bašar al-Asad glavni poticatelj građanskoga rata u Siriji. Oštriji stav prema sirijskom režimu mogao bi smanjiti napetost zbog kurdskog oružja.
 
Kad dogovor u Siriji jednom bude na vidiku, Kurdi će pokušati svoje usluge Zapadu  pretvoriti u neku vrstu anatomije po uzoru na kurdsku zonu u sjevernom Iraku. Taj problem jednom će se morati riješiti. Zasad Trump može tvrditi da je poraz Islamske države  prioritet svih ozbiljnih igrača u regiji, a naoružavanje sirijskih Kurda jedan od manje loših načina da se to postigne.
 

The Wall Street Journal, SAD (urednički komentar)

Povezane objave

Održana tribina ‘Hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo’

hrvatski-fokus

Mađari na čelu države imaju domoljuba

HF

Kritičko ispitivanje propusta američke politike u suočavanju s Rusijom

hrvatski-fokus

Zastarjelost liberalne ideologije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više