Hrvatski Fokus

Svibanjska svečanost "Festa del Maja" u Kruču

 
 
Svibanjska svečanost "Festa del Maja" održana je u Moliseu, u mjestu Kruč (Acquavivacollecroce) 1. svibnja u organizaciji udruge “Naš život”, te u suradnji s Općinom Kruč. Svečanost se održava već 70-ak godina 1. svibnja samo u Kruču i tad se okupi veliki broj ljubitelja tradicionalnih pjesama i plesova. Ovaj zanimljivi obred, posvećen dolasku proljeća, pratila je i lokalna TV.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/i.ytimg_.com_vi_EEOZH1N0uZ0_maxresdefault.jpg
Pripreme za blagdan počinju dan ranije kad stanovnici beru cvijeće i plodove po poljima kako bi okitili lutku Maj. Na sami blagdan u lutku ulazi čovjek tako da lutka ide kroz selo u pratnji lokalnog stanovništva uz ples i pjevanje tradicionalne glazbe. Cijeli vikend prije svečanosti bio je posvećen RH zahvaljujući udrugama Jedna musika, Naš život te Isola croata del Molise/Hrvatski otok u Moliseu iz Kruča koje su ugostile udrugu Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i polaznike dopunske nastave iz Rima s  roditeljima. To je bila prigoda za trodnevno druženje hrv. djece iz Rima i Molisea.
 
U subotu 29. travnja održana je kulinarska večer „Moliško hrvatski okusi“. To je projekt udruga Jedna musika iz Kruča i Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, održan uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i VRH, kojim se željelo potaknuti zanimanje djece za hrv. gastronomiju i moliške specijalitete. Na kraju su sudionicima podijeljene diplome i medalje te je održana večera u veselom druženju djece iz Rima i Molisea. U nedjelju je održan je nogometni Turnir prijateljstva djece iz Rima i Molisea u organizaciji udruga Isola Croata del Molise/Hrvatski otok Molise, te uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i VRH. Ova udruga okuplja sve generacije moliških Hrvata iz triju općina u kojima žive, a sudjelovanjem na turnirima u Italiji, i šire, promiče identitet ove posebne manjinske zajednice.  Na kraju su podijeljeni pehari sudionicima jer je to u konačnici bilo natjecanje prijatelja, pa su svi bili zadovoljni.
 
Druženje je završilo večerom svih sudionika. U svim događanjima su sudjelovale Mladenka Šarac-Rončević, opunomoćena ministrica i voditeljica Konzularnog odjela VRH te Iva Pavić, generalna konzulica RH u Milanu i počasna građanka općine Mundimitar/Montemitro, koje su dale izjave za lokalnu TV. (v.h.)

Povezane objave

REZERVAT – Zaštita prirode ili novi progon Hrvata

hrvatski-fokus

Stoljeće Hrvata u Brazilu

HF

Napada me, vrijeđa i prijeti neki Marko Kolić

HF

Suvremeni usud gastarbajterskoga naslijeđa Hrvatske

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više