Hrvatski Fokus
Znanost

Krećemo se u pravom smjeru

U Bolu održan XII. znanstveni skup Izazovi Europe

 
 
U organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, supokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Bolu na Braču se od 17. do 19. svibnja 2017. održao XII. znanstveni skup „Izazovi Europe – Challenges of
Europe“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/tz.bol_.hr_wp-content_uploads_2017_05_final-1.png
Na otvorenju skupa predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je da se Vlada u provedbi reformi „kreće u dobrom smjeru, no pitanje je je li taj rast dovoljan i održiv“, a loše demografske trendove ocijenila je kao glavni problem s tim u vezi. Predsjednica Grabar-Kitarović počela je izlaganje navodeći pozitivne pokazatelje, rast zaposlenosti, stope rasta turizma, deficit na najnižoj razini unatrag više godina, pad javnog duga, povećavanje kapitalnih investicija itd. „Krećemo se u pravom smjeru, ali pitanje je – je li ovakav rast dovoljan i održiv. Je li dostatan i dovoljno brz. Izazovi koji su pred hrvatskim gospodarstvom opstruiraju brži i znatniji rast. Usredotočit ću se na dva. Prvi koji se odnosi na nedostatak konkurencije i nepovoljnu strukturu hrvatskog gospodarstva. Drugi se odnosi na trend depopulacije koji je na snazi desetljećima i stvorit će nove probleme“, kazala je. Istaknula je kako su izazovi vezani uz strukturu našeg gospodarstva i demografske trendove uzajamno povezani i kako se trebaju zajedno razmatrati.
 
„Struktura našega gospodarstva još uvijek je u velikoj mjeri usmjerena na domaće tržište, pri čemu na izvoz roba otpada približno 27 % našeg BDP-a 2016. godine, što je mnogo manje nego u bilo kojem usporedivom gospodarstvu Europske unije. Na turizam otpada gotovo 20 % našeg BDP-a, što je opet mnogo više nego u ikojem usporedivom gospodarstvu. To potiče razvoj i veće koristi nekim dijelovima Hrvatske, dok odvlači fokus s drugih regija i industrija. Dok neki dijelovi Hrvatske rastu, drugi se suočavaju s depopulacijom i daljnjim gospodarskim propadanjem“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.
 
Istaknula je kako nema visokorazvijena gospodarstva kojemu je turizam glavna gospodarska djelatnost te kako bismo za cilj trebali imati udvostručenje prihoda od turizma u Hrvatskoj, uz prepolovljenje njegova udjela u BDP-u. Dodala je kako se radi o ambicioznom cilju te kako imamo izbor: „Želimo li našu djecu da rade u sektorima u kojima se zarađuju ispodprosječne plaće, ili pak u onima koji će im pružati mnogo više prilika i mogućnosti za život u Hrvatskoj?“ Predsjednica je dodala kako ovu strukturu nije moguće promijeniti bez rješavanja demografskog problema s kojim je Hrvatska suočena te istaknula kako je taj problem krizno stanje za održivost našeg gospodarstva i društva.
 
„Studija koju je u lipnju prošle godine objavio MMF pod nazivom „Egzodus iz istočne Europe“ jasno pokazuje učinak iseljavanja iz Hrvatske u razdoblju od 1993. do 2013. godine. Prema toj studiji – tijekom tog razdoblja Hrvatska je izgubila 15% rasta svog BDP-a zbog iseljavanja visoko obrazovanih stručnjaka, što je rezultiralo sporijim stopama rasta ili čak i padom. Od tih je migracija koristi imala cijela Europska unija, no mi, kao emitivna zemlja, imali smo velike štete. To je jasan znak kako će naše gospodarstvo pogoditi najnoviji valovi iseljavanja otkako smo ušli u Europsku uniju. To bi moglo ne samo poništiti sadašnje pozitivne gospodarske trendove, nego i velik dio našeg potencijala za budući rast i razvoj“, navela je predsjednica Grabar-Kitarović.
 
Na XII. znanstvenom skupu „Izazovi Europe“ okupilo se, po podatcima organizatora sa splitskoga Ekonomskog fakulteta, više od 300 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2014. godine Jean Tirole, prvi čovjek znanosti i istraživanja u EU, generalni direktor Glavne uprave za istraživanje i razvoj Europske Komisije prof.dr.sc. Robert-Jan Smits, vodeći svjetski regionalni ekonomist i predsjednik Svjetske Asocijacije Regionalnih Ekonomista (RSAI) prof.dr.sc. Andres Rodriguez-Pose (London School of Economics, UK) te jedan od najznačajnijih hrvatskih ekonomista u svijetu koji radi na jednoj od najprestižnijih institucija MIT Sloan School of Management (SAD) prof. dr. sc. Dražen Prelec.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Modernizacija prava

HF

Vrhovni sud New Yorka vratio sve zaposlenike otpuštene zbog necijepljenosti i naredio povrat novca

hrvatski-fokus

Socijalizam i komunizam iz biblijske perspektive

HF

Podijeljene nagrade “Hrvoje Požar”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više