Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Hrvatsko iseljeništvo na koljenima

Milijuni iseljenih Hrvata izjednačeni s Pupovčevim tezgarima

 
 
Hrvatsko iseljeništvo nikad obezglavljenije nego sada. Brojni stariji iseljeni Hrvati, još uvijek u fizičkoj i radnoj snazi, ne prestaju kukati kako nemaju svoje zastupnike u Hrvatskom državnom saboru, odnosno da imaju samo tri zastupnika od kojih ni jedan ne živi u iseljeništvu. Isto koliko ih ima i etnobiznismen Milorad Pupovac i njegova tezgarska klika u Hrvatskome saboru. Uistinu, u neka bolja i ne tako davna vremena bilo je i više zastupnika milijuna iseljenih Hrvata u Saboru, koji su se vratili iz iseljeništva ili pak privremeno živjeli u Hrvatskoj a stalno izvan granica Republike Hrvatske.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/05/cdn-static.rtl-hrvatska.hr_image_8f2c6dab2789235b5847d0df28b761e3_view_article.jpg
Zašto i ove dvije posljednje Vlade – Karamarkova i Plenkovićeva – ništa ne poduzimaju na tom planu. Iz medija saznajemo kako je sukrivac i Davor Ivo Stier, jer je bio vrlo utjecajan u vladi Jadranke Kosor, koja je jako lako pristala na ucjenu SDP-a i crvenoga društva iz Partije i njezine okolice da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: "U izborima za Hrvatski sabor birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj imaju pravo izabrati tri zastupnika, u skladu sa zakonom." (članak 45., stavak 2.). Prema priznanju Arsena Bauka iz SDP-a (nasljednika zloglasne i zločinačke KPH) a i same Jadranke Kosor, nitko iz EU-a nije zatražio da to bude uneseno u Ustav RH kao uvjet za primitak Hrvatske u EU. Nije poznato je li se Stier toj SDP-ovoj ucjeni(!?) usprotivio. Možda jest, a ako jest to bi značilo da nije bio toliko utjecajan u vladi Jadranke Kosor.
 
General HV-a Željko Glasnović izgleda nije informiran kao ni neki (i mnogi!) u iseljeništvu da HDZ nema dovoljno ruku za izmjenu Ustava. Treba mu dvotrećinska većina u Saboru. Čudno je to što mnogi očekuju mnogo toga od HDZ-a, a istovremeno HDZ-u uskraćuju svoje glasove.
 

Pavao Blažević

Povezani članci

Država u državi

HF

Zašto nisam otišao?

HF

U WC-u skupa A. Plenković i M. Dalić

HF

Kako usuglasiti izbornu strategiju?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...