Hrvatski Fokus

Ostaje još prostor jugoistočne Europe gdje se lako može izazvati nerede

 
 
Kad put putuje neki anonimni jaran moguće je da se radi o turizmu ili pjesničkoj duši; kada put putuje državnik manje zemlje on vjerojatno nastoji jačati svoj ugled, dobiti kredite ili pobjeći od domaćih zadaća (kao Milanović u Australiji), ali kada stari mačak Trump ide u obilazak riječ je o velikom "biznisu", ne o hodoljubljima. Saudijska Arabija je hard core (tvrda verzija) sunitskog islama i njeno pokroviteljstvo naoružanih skupina u Egiptu, Iraku i Siriji vratilo joj se kao bumerang jačajući pozicije Irana i Rusije u regiji, pače Irak je na putu da uđe u ekonomsku uniju sa Šangajskom grupom (Rusija, Kina, Iran, ali i pridružene članice JAR i Brazil!), a Turska je ranjena razvojem kurdskoga pitanja učinila blagi zaokret prema Rusiji; pitanje je je li taj zaokret iskren i dugoročan?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/05/i2.cdn_.cnn_.com_cnnnext_dam_assets_170520072813-03-trump-saudi-arabia-0520-exlarge-169.jpg
Je li predsjednik Trump došao počistiti nered za gospodinom expredsjednikom Obamom i zaključiti jednu neuspješnu priču da se spriječi totalna katastrofa i povezivanje Irana s Palestincima i Libanoncima, ili je prodajom oružja Saudijcima za 350 milijardi dolara napravio dobar posao za SAD i naložio još benzina na vatru? Putovanje je duhovnim središtima usmjereno, nakon Prorokove domovine ide se u Isusovu domovinu, pa zatim u Vatikan Petrova mučeništva, duhovno središte većine kršćana! Putovi ekonomije, kulture i geopolitike imaju duboku i ponekad nesvjesnu duhovnu dimenziju koje je svjestan američki državnik, lukavi i tvrdi poslovni čovjek koji je na golfu i pratećim turističko nekretninskim sadržajima izgradio vlastito bogatstvo,da ne kažemo kraljevstvo zemaljsko. Izraelcima će možda sugerirati da se nekako nagode s Palestincima, ili da makar ublaže stavove jer bliskoistočna  utakmica postaje vrlo neugodna i nepredvidiva. SAD će se zadovoljiti svojim djelomičnim utjecajem u Siriji kroz podržavanje sirijskih Kurda i traženja kompromisnih riješenja.
 
U Bruxellesu, lijepom gradu srcu (središtu) kilave EUnije nastojat će trgovati tako da zadrži američku dominaciju ovim dijelom svijeta.
O čemu će predsjednik razgovarati sa Papom? Staljin se napravio glupim kada je upitao koliko Papa ima divizija, Trump je znatno pametniji čovjek. Kako su glasovali američki katolici i kako će glasovati ubuduće? Kakav je stav američkih protestanata o katoličanstvu? Hoće li imigracija u budućnosti učiniti SAD polukatoličkom državom? Koliki utjecaj Vatikan ima na europske birokrate?Što bi u budućnosti značilo međusobno približavanje kršćanskih sljedbi? Želi li predsjednik najmoćnije države naše planetice ovom diplomatskom ofenzivom malo oslabiti svoje unutarnje protivnike koji mu u vlastitoj stranci rovare?
 
Ne ću biti u prilici priupitati ga, a nagađati ne želim. Što dakle ostaje SAD -u želi li očuvati globalnu dominaciju. Ukrajina je potrošena karta, Baltik još uvijek neugodno mjesto za Ruse, Japan i Tursku treba držati na svojoj strani, u Koreju nije pametno dirati, Indija će plesati na dva stolca kao i pokojni debeljko Broz, a Latinoamerikanci su nepouzdani kao saveznici i vrlo specifični mentalitet ih čini opasno sklonim diktaturama i nemirima, nepredvidivim poput bivšeg ekstremnog nacionalista Pilsela. Ostaje još prostor jugoistočne Europe gdje se lako može izazvati nerede, gdje se križaju utjecaji Mitteleurope, Rusije i Turske i koji je prirodna spona Europe i Azije, što je prevažno za buduće za naftovode, plinovode i ceste. Uostalom ako ih ne možeš pobijediti pridruži im se; možda bi SAD i Japan odustali od otočnih načela splendid isolationa u zamjenu za dio globalnog kolača? Nadajmo se da će gospodinu Trumpu biti draži vrabac u ruci od goluba na krovu; on i izgleda kao čovjek koji živi u realnosti; here and now boys!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Ruski politički sustav za inozemstvo

HF

Steže se obruč oko Rusije

hrvatski-fokus

Niger ima urana, ali ne i koristi od njega

HF

Kriza američke moći: Kako Europljani vide Bidenovu Ameriku

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više