Hrvatski Fokus
Znanost

Od psihologije do duhovnosti

Predavanje Ivana Supačića o fenomenu i paradoksima ljubavi

 
 
U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 25. svibnja akademik Ivan Supičić održao je predavanje na temu Od psihologije do duhovnosti – o fenomenu i paradoksima ljubavi. Prema njegovim riječima, pojam ljubavi je višeznačan te se povezuje i s onim što ljubav zapravo nije ili se banalizira. „Unatoč mišljenjima da je termin ljubav otrcan, zastario i istrošen te da bi ga trebalo zamijeniti riječima kao što su služenje, predanost, požrtvovnost i solidarnost, suvremena je psihologija rehabilitirala pojmove ljubavi i duhovnosti i reafirmirala vrijednost njihovih sadržaja“, kazao je akademik Supičić. Pojasnivši pojmove ljubav-eros i ljubav-filija, istaknuo je da je pojam ljubav-agape najširi jer uključuje, nadopunjuje i nadilazi sve druge ljubavi.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/05/hmd-music.org_wp-content_uploads_2013_02_05.jpg
Osvrnuvši se na 20. stoljeće, akademik Supičić je kazao da je ono bilo jedno od najsvjetlijih, ali i najmračnijih stoljeća ljudske povijesti, u kojem je uslijed velikih tragedija i patnji došlo i do velikih iskaza solidarnosti, suosjećanja, ljudskosti i ljubavi. „Ljubav ne može baš sve, ali može neizmjerno mnogo. Ljubav i duhovnost nisu univerzalni lijek za rješavanje svih problema niti mogu nadomjestiti posebna sredstva i načine njihova rješavanja na njima primjerenim razinama. No one mogu prožimati mnoge praktičke pristupe, biti stvaralačka snaga u velikom broju životnih situacija od rođenja do smrti. Daleko od svake sladunjave koncepcije, ljubav je čvrsta kohezivna snaga, postojana prisutnost drugome i sebi, dijeljenje i davanje, primanje i uzvraćanje, postojanje – zajedno. Ona ostaje bitna konstitutivna sastavnica i u današnjem svijetu visoke tehnizacije i informatizacije da bi ga humanizirala“, zaključio je akademik Supičić.  
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

Nulta tolerancija – što je to?

HF

Zaustavimo manipulaciju, maske, laži, strah… (3)

HF

Štetne emisije

HF

COVID HISTERIJA – U Aziji rade bolje nego u SAD-u

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...