Hrvatski Fokus
Znanost

Vrtovi u velegradu

U Milanu se planira izgradnja najzelenije četvrti u Italiji

 
 
Velika ekološka četvrt (Piazza D'Armi) s preko 4 tisuće stanova s parkom od 27 000 hektara,  planira se graditi u Milanu. Bit će to najveća ekološka četvrt takvog tipa u Italiji i treća po veličini u Europi po modelu Freiburga i Kopenhagena. Unutar zelene zone predviđena je gradnja samo malih zgrada koje će imati javne funkcije dok će se stanovi graditi uzduž cijelog vanjskog opsega zelene površine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.ecodallecitta.it_immagini_notizie_379805_1.jpg
Prema viziji milanskoga arhitekta Freyrie, iskorištenje zemljišta, u odnosu na postojeće stanje, neće se povećati. Prostorni plan će već danas biti dostavljen općini, u očekivanju već tradicionalnih zahtjeva za predmetnim izmjenama. Prvi susreti predstavnika svih uključenih institucija i teritorija, mogli bi se održati i prije ljeta. Za sada već postoji volja da se bivši vojni kompleks po nazivom Piazza D'Armi (Vojni trg) od 416 tisuća metara bolje valorizira  i uredi. Na spomenutom prostoru trenutno, osim gradskih vrtova i prostora u prilično lošem stanju u kojima su sjedište našle brojne udruge, ima i velikih prostora koji su potpuno zapušteni i koje je potrebno urediti i osmisliti. Prostorni plan predviđa izgradnju, ali nalaže da barem 50% prostora bude „zeleno“. Projekt koji je potpisao arhitekt Freyrie, predviđa da zelenih površina bude čak 67%.    
 
Predviđa se oporavak šumskih područja koje danas postoje na području, integralna revitalizacija postojećih vrtova, a zeleni prostor će biti otvoren isključivo za pješake i bicikliste. U dogovoru s ministarstvom unutarnjih poslova na predmetnom prostoru moguće je osmisliti i projekt socijalne reintegracije za izbjeglice.
 

Elisabetta Andreis i Paola D’Amico, Corriere della Sera

Povezane objave

Vandana Shiva: Što nedostaje u raspravi o klimi (2)

hrvatski-fokus

Ubijanje ljudi – najveći biznis

hrvatski-fokus

Depopulacijske tehnologije: planiranje obitelji (3)

HF

VIKTOROV POUČAK br. 410. – Zagreb treba osposobiti kompostanu pod hitno

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više