Hrvatski Fokus
Društvo

Rodilo se i ljuljamo ga

Dobro se sjećamo dvije mlinice na Drežanjki

 
 
Stočarstvo i zemljoradnja su u "našem malom mistu" kroz svekoliku njegovu prošlost, bili glavni oblici privređivanja. Zemljoradnja na škrtoj i posnoj, od kamena otetoj zemlji, a stočarstvo na osušenoj i pricvrljenoj travi sa presušenim čatrnjama. Puno se članaka može napisati o životu vezanom za spomenute oblike privređivanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.boulterplywood.com_Mission-style-cradle.JPG
Počet ćemo od stočarstva jer je ono, logički bi se moglo zaključiti, starije od zemljoradnje. Možemo pisati o ovcama, kozama, govedima, konjima, magaradima, psima ovčarima, krmadi, kokošima, mačkama, pčelama itd. Zemljoradnja se može opisati isto tako u puno članaka: tribljenje, iznošenje đubra, sijanje, oranje, sađenje, okopavanje, ogrćanje, zagrćanje, kopanje, nošenje, tovarenje, kresanje grma, košnja, žetva, vezanje, dijenje, mlaćenje, vršidba, pribacivanje žita, gonjenje u mlinicu itd. Dobro se sjećamo dvije mlinice na Drežanjki, Gornju i Donju, ali šteta što se ne sjećamo u njima na daleko opjevanih "lijepih vodeničarki", ali to nije razlog da u ovaj tekst ne unesemo stih iz popularne pjesme "Na po-to-ku u-sred ga-ja vo-de-nica melje sta-ra". Ali mi imamo bezbroj još vrijednijih gangaških stihova vezanih u sva spomenuta događanja, kojima smo umjetnički opjevali sve životne situacije od rođenja do smrti.
 
Pa evo odmah zadatka za sve vas koji pratite ovaj portal, da uzmete olovku i papir u ruke i ne puštate sve starije oko sebe dok na svoj papir ne skupite bar stotinjak gangaških stihova pjevanih kroz gangu, bećarac, brojnicu, bas, na sijelima, dernecima ili na bilo kojim drugim mjestima gdje je srce bilo veselo. Svi vaši sakupljeni stihovi će biti objavljeni na portalu, bez obzira što se oni ponavljaju možda i više puta, a oni koji nisu ušli u knjigu "Gange iz Hercegovine" dr. Anđelka Mijatovića bit će, u novom izdanju te knjige uvedeni,a vi ćete biti zabilježeni kao sakupljači stihova. "Mjesečina kazivala suncu, nema cura ko što su na Umcu", je samo jedna od stotinu naših za koje poštovani Mijatović nikada nije čuo, a rado bi ih uvrstio u svoju knjigu. Vi napišite sve što se pjevalo: i ljubavne i neljubavne,i političke i bezobrazne itd., a urednik Karlo će ocijeniti dali je moguće štogod neprihvatljivo što bi moglo povrijediti čije osjećaje i nije za objaviti.
 
Očekujemo priloge od naše Sofije iz Australije koja osim bogate foto zbirke posjeduje i zbirku "Rodoslovlje naših prezimena u zadnjih 300 god. po ženskoj liniji. Istu zbirku posjeduje i naš don Pero, ali po muškoj liniji, zašto je trebalo uložiti silan trud. On će nas u svojim prilozima vjerujemo, kvalitetno upoznati i o povijesti crkve i vjerskoga života u našem malom mistu. Mnogi naši odseljenici, te svećenici i učitelji će moći iznijeti svoja sjećanja na Vrde. Očekujemo suradnju svih vas, a naš Karlo će to voditi kako najbolje zna i umije. Rodilo se i sada ga ljuljajmo.
 

Žarko Marić, siječanj 2011.

Povezane objave

AFORIZMI – Smislenice

HF

Lav, lastavica, Dinara

HF

AFORIZMI – A zec u šumi

HF

Sa čime to pokušavaju cijepiti našu djecu?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više