Hrvatski Fokus
Religija

Crkvi vraćena palača Skočibušić

Potpisan ugovor između Splitsko-makarske nadbiskupije i Hrvatske vlade

 
 
Na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske od 18. svibnja 2017. splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić i ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić potpisali su u utorak 6. lipnja u Splitu ugovor kojim Vlada Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ustupa 23,6 milijuna kuna vrijedan prostor Palače Skočibušić Lukaris na Peristilu u koju bi se do sljedećeg obilježavanja blagdana sv. Duje trebala smjestiti Riznica splitske katedrale.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/06/farm3.static.flickr.com_2765_4115495387_aa0734881a.jpg
Inicijativa o muzeju pokrenuta je ljeta 2005., u Splitu na sastanku Vlade Ive Sanadera s nadbiskupom Barišićem i vodstvom Splitsko-dalmatinske županije. Zaključeno je da bi Splitsko-makarska nadbiskupija do 2007. trebala dobiti muzej, jer kao najstarija u Hrvatskoj, posjeduje najbogatiju riznicu sakralne umjetnosti u Hrvatskoj. Razmatralo se o smještaju budućeg muzeja u palači koja se nalazi nasuprot katedrali. Hrvatska je vlada zaključila 2005. trebao biti dovršen najkasnije za dvije godine. Izgradnjom muzeja sve vrijedne umjetnine i rariteti Splitsko-makarske nadbiskupije bile bi izgradnjom muzeja dostupne javnosti.
 
„Napokon će povijest i kultura, blago i umjetnost koji se čuvaju u Riznici splitske katedrale i po raznim podrumima i trezorima biti dostojanstveno, lijepo, moderno i prikladno obrađeno i prezentirano i to najprije našim sugrađanima, a zatim i svim našim gostima kako bi se još bolje upoznali s našom bogatom poviješću i umjetničkim dostignućima“, kazao je nadbiskup Barišić. „Ti eksponati će moći reći tko je Grad Split, tko su hrvatski građani i što je to hrvatska kultura. Na jednom mjestu ćemo se predstaviti svijetu i reći tko smo, ali to će pomoći i nama domaćima da shvatimo svoju povijesnu, kulturnu, religioznu i duhovnu memoriju i da počnemo vrednovati sebe“, zaključio je nadbiskup Barišić.
 
Nazočnima se obratio i ministar dr. Marić kazavši da je Vlada pokazala razumijevanje prema Splitu i njegovim potrebama te da je ovaj čin darovanja čin pomoći čuvanja istine i svijesti o gradu Splitu, koji je sam po sebi „povijesna riznica“. „Ovaj prostor je slojevitoga sadržaja, on je vrijednosna točka i neka tako ostane i dalje. Muzej ne će biti važan samo za očuvanje sakralnog umjetničkog blaga nego i u promicanju Hrvatske u turizmu. A ovaj potpis ugovora neka bude dar Splitu i svima nama na čuvanje svijesti i istine o sebi“, poručio je ministar Marić.
 
Palača Skočibučić-Lukaris smještena je u samom srcu Splita, uz jugozapadni ugao Peristila. Pripada sklopu romaničko-gotičkih građevina koje omeđuju ulice Kraj sv. Ivana sa sjeverne strane, Ilirske akademije s južne strane, Peristil s istočne te unutrašnje dvorište sa zapadne strane. Ona, kao i brojne druge splitske palače nije djelo jednog autora niti je u potpunosti izgrađena u jednom razdoblju. Oblikovala se je tijekom stoljeća te je danas splet različitih stilsko-umjetničkih djelovanja koja nije jednostavno iščitati.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Muzej bl. Alojzija Stepinca u Noći muzeja

HF

Jednom prigodom

HF

Katoličanstvo u Podrinju do turske agresije

hrvatski-fokus

Zaključen Biskupijski postupak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...