Hrvatski Fokus
Hrvatska

»Visi« arbitraža sa Slovenijom

Slovenci razočarani jer Frank-Walter Steinmeier nije stao uz njihovo stajalište o arbitraži

 
 
Slovenski mediji nisu baš zadovoljni rezultatima skupa Brdo-Brijuni u pogledu hrvatsko-slovenske arbitraže. Ljubljansko Delo naslovilo je izvješće: Arbitraža ostala visjeti u zraku na susretu predsjednika na Brdu. Čini se da su najmanje zadovoljni izjavom njemačkoga predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, koji je, po pisanju središnjega ljubljanskog lista, izjavio da njemačko gledište o arbitraži proizlazi iz općeg poštivanja međunarodnog prava te da nesuglasice stranaka smatra bilateralnim sporom o sadržaju međunarodnog ugovora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.mladina.si_media_www_slike.old_clanki_200632_profil-josko_joras_z_zastavami_display.jpg
Njemački predsjednik naglašava potrebu osiguranja stabilnosti, što se odnosi i na Sloveniju i Hrvatsku. Mariborska Večer ocjenjuje u svojem izvješću da Steinmeier diplomatski nije dao prednost nijednoj strani. To je i glavni razlog razočaranja jer nasuprot onome u što ih uvjeravaju tamošnje političke elite, koje arbitraži pristupaju kao sigurnome teritorijalnom plijenu, spor glede arbitraže ne razvija se politički po njihovu očekivanju. Hrvatska je prije skoro dvije godine odlukom Hrvatskoga sabora izišla zbog kompromitacije i kontaminacije arbitražnoga postupka temeljem Bečke konvencije iz arbitraže, jasno rekavši da odluku Arbitražnog suda ne će prihvatiti.
 
Za razliku od njemačkoga predsjednika koji naglašava poštivanje međunarodnog prava, kao i to da je arbitraža bilateralni spor, slovenski predsjednik Borut Pahor, u svojem stilu, kao da mu se radi o životi ili smrti, vrlo agresivno inzistira na tome kako će Hrvatska morati priznati arbitražnu presudu jer u suprotnom može doći do novih incidenata. Njegove prijetnje incidentima slovenski mediji su uglavnom prešutjeli, ali unatoč tome odjekuju EU. Hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila kako je arbitraža nepovratno kompromitirana, da Hrvatska želi riješiti granični problem sa Slovenijom jer prijateljstvo dviju država treba nastaviti.
 
Paralelno s prijetnjama slovenskoga predsjednika s Brda kod Kranja koje duboko kompromitiraju čitavu tu inicijativu, saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da od ožujka 2016. hrvatska Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nisu poduzeli baš ni jednu radnju koja je potrebna kako bi došlo do prekida arbitraže. Smatra kako je Vlada, kako bi postupak arbitraže prestao, morala provesti postupak pregovora sa Slovenijom te, ako ne uspiju, provesti formalni postupak mirenja pred glavnim tajnikom UN-a. Kako je rekao, hrvatska Vlada to nije napravila. Nije ispoštovala odluku Sabora i Hrvatsku je dovela u težak položaj, dodao je. Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier izjavio je kako je Hrvatska izlazeći iz Arbitražnoga sporazuma učinila sve što je bilo potrebno u skladu s Bečkom konvencijom te da medijacija prema konvenciji nije nužna.
 
Bivši ministar vanjskih poslova i predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove Miro Kovač bio je izravniji i odrješitiji. Optužio je SDP za strančarenje i svrstavanje na slovensku stranu. Dužnosnica hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, bivša članica hrvatskoga arbitražnog tima, također je odbacila tvrdnje SDP-a. Rekla je da je Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno za izlazak iz arbitražnoga postupka sa Slovenijom, a mehanizam mirenja pod okriljem UN-a može se, ali i ne mora pokrenuti. Što reći na kraju o izjavi Peđe Grbina, inače glavnog SDP-ova pravnoga stručnjaka? Možda bi trebao pročitati ako nije ili ako jest ponovno drevnu kinesku knjigu Suna Tzua Umijeće ratovanja. Tamo se navodi pet neophodnih stvari za pobjedu. Dvije od njih su – znati kad se boriti, a kad se ne boriti; biti spreman na neočekivano.
 

Marko Curać, Hrvatski tjednik

Povezane objave

Povijesna istina = hrvatska opstojnost

HF

Ništa ne mora biti izgubljeno za što se zna gdje je…

hrvatski-fokus

Znanost i politika iliti slučaj Đikić

HF

Od vatrenih ni V ostalo nije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više