Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvatsko-češko društvo dodijelilo nagrade

Nagrađeni Dagmar Ruljančić, Slavomira Ribarova, Damir Agičić i Zdenka Pozaić

 
 
Hrvatsko-češko društvo povodom svoje 25. godišnjice dodijelilo je nagrade i priznanja osobama zaslužnima za razvoj hrvatsko-čeških odnosa koje će biti uručene na svečanosti u Češkom domu u Zagrebu 14. lipnja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/i2.wp.com_www.historiografija.hr_wp-content_uploads_2017_06_H-c-d.jpg
Najviše priznanje, Nagrada „Marija i Stjepan Radić“ dodijeljena je prevoditeljici Dagmar Ruljančić zbog iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, koje se očituju u njenom višegodišnjem radu i prepoznatljivim rezultatima trajne vrijednosti i od šireg društvenog interesa. Kako se navodi u obrazloženju, kao Čehinja koja se doselila u Hrvatsku Dagmar Ruljančić je u protekla četiri desetljeća postala jedan od najvažnijih i najaktivnijih protagonista hrvatsko-češke kulturne suradnje. Njen prevodilački opus čini nekoliko stotina prevedenih čeških filmova i serija, kao i dvadesetak knjiga i tridesetak kazališnih djela, čime je u velikoj mjeri doprinijela popularizaciji Češke i češke kulture u Hrvatskoj. „Češki film je u velikoj mjeri zahvaljujući Dagmar Ruljančić u Hrvatskoj stekao svoje vjerne poklonike i postao jedan od najvažnijih medija za upoznavanje s Češkom, češkim društvom, mentalitetom i humorom. Ne manje zasluge ima zbog svojih prijevoda književnih djela, među kojima se posebno izdvajaju romani Michala Viewegha koji su u Hrvatskoj stekli iznimnu popularnost, potvrđujući tradicionalno dobru prihvaćenost  češke književnosti kod hrvatske publike i u suvremeno doba. Svojim djelom pridonijela je dvosmjernoj hrvatsko-češkoj kulturnoj komunikaciji prevevši s hrvatskog na češki među ostalim i nekoliko drama Mire Gavrana te niz scenarija hrvatskih filmova za potrebe češko-hrvatskih koprodukcija“, ističe se u obrazloženju u kojem se Dagmar Ruljančić naziva neformalnom veleposlanicom češke kulture u Hrvatskoj.
 
Nagrada „Predrag Jirsak“ za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području bohemistike dodijeljena je Slavomiri Ribarovoj, višoj lektorici na Katedri za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, suautorici Češke gramatike s vježbama (2015.),prve velike znanstvene gramatike češkog jezika na hrvatskom. U obrazloženju se ističe i doprinos Slavomire Ribarove popularizaciji češkog jezika i kulture kroz nastavu i rad sa studentima.
 
Nagradu „Miroslav Jilek“ dobio je povjesničar prof. dr. sc. Damir Agičić zbog doprinosa razvoju hrvatsko-čeških odnosa kroz znanstvena istraživanja povijesti hrvatsko-čeških veza i djelovanja na povezivanju hrvatskih i čeških povjesničara. Agičić je vodeći stručnjak za povijest hrvatsko-čeških odnosa u Hrvatskoj, autor knjige Hrvatsko-češki odnosi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće (2000.), temeljnog djela za poznavanje problematike odnosa Hrvata i Čeha u moderno doba u kojem je, nakon opsežnih istraživanja arhiva u Pragu i Zagrebu, kao i tadašnjeg češkog i hrvatskog tiska, vjerno rekonstruirao slike koje su Hrvati i Česi imali jedni o drugima te obradio najvažnije fenomene koji su obilježili hrvatsko-češke odnose. U obrazloženju se ističe i Agičićevo sudjelovanje na znanstvenim skupovima u Češkoj, kontinuirana suradnja s češkim povjesničarima i poticanje studenata da se bave hrvatsko-češkim povijesnim temama.
 
Slikarica i grafičarka Zdenka Pozaićdobila jeNagradu „Mate Relja“ zbog doprinosa razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području likovne umjetnosti. Usvojoj bibliofilskoj ediciji Riječ i slika više je djela posvetila Češkoj i češkim pjesnicima, uglavnom u suradnji s Dušanom Karpatskim. „Svojim grafičkim djelima s češkom tematikom koja su imala zapaženi odjek i u češkoj kulturnoj javnosti stvorila je jedinstveni fenomen u hrvatsko-češkoj kulturnoj i umjetničkoj razmjeni. Pritom se ne prožimaju samo grafika i književnost, nego i hrvatska i češka umjetnost koje Zdenka Pozaić svojom kreativnošću i senzibilitetom skladno povezuje stvarajući vrijedna umjetnička djela. Time ujedno na originalan način doprinosi popularizaciji češke književnosti u Hrvatskoj, a hrvatske likovne umjetnosti u Češkoj“, navodi se u obrazloženju.
Hrvatsko-češko društvo dodijelilo je i Priznanje „Dubravko Dosegović“ za vjernost i dugogodišnji doprinos radu udruge Ivici Antolčiću, Zdenki Taborski, Tonćiju Staniću, Snježani Herceg i Mladenu Baneku.
 
Hrvatsko-češko društvo jedino je društvo prijateljstva koje dijeli nagrade za doprinos vezama Hrvatske s drugim zemljama. Nagrade su ustanovljene 2012. povodom 20. godišnjice ove udruge, a nazvane su po njenim istaknutim pokojnim članovima te po Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Mariji, rodom Čehinji, velikim promotorima hrvatsko-češkog prijateljstva.
 
Nagradu „Marija i Stjepan Radić“ dosad su dobili Zlatko Stahuljak, Dušan Karpatský i Vlado Milunić, Nagradu „Predrag Jirsak“ prof. dr. sc. Dubravka Sesar, Nagradu „Miroslav Jilek“ dr. sc. Vjenceslav Herout, a Nagradu „Mate Relja“ Jiří Menzel. Priznanja za vjernost i dugogodišnji doprinos radu Hrvatsko-češkog društva ranije su dobili Vlatka Banek, Jarmila Hanuška, Vlado Bojkić i Marijan Perić.
 

Marijan Lipovac, predsjednik HČD-a

Povezane objave

Hrvati u gradu na Bosporu (1)

hrvatski-fokus

Miho Stjepović – hrvatski iseljenik iz Šipana u Aljaski

hrvatski-fokus

Oluja

HF

Ne će prestati

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više