Hrvatski Fokus
Znanost

Liječenje bolne kralježnice

Treba paziti na tjelesnu težinu i biti fizički aktivan

 
 
Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i u organizaciji Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvatskog spinalnog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Udruge neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS), u petak 9. lipnja u HAZU-u je održan 5. simpozij Kirurško i nekirurško liječenje bolne kralježnice na kojem su uz liječnike-neurokirurge, neurologe i anesteziologe iz Hrvatske sudjelovali i liječnici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije te brojni studenti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.seens_.eu_userfiles_image_Transylvania_mala.jpg
Tema ovogodišnjeg simpozija bila je multidisciplinarni pristup liječenju degenerativnih bolesti kralježnice. Navedene bolesti spadaju u tzv. bolesti modernog doba, uvjetovane načinom življenja današnjeg homo sapiensa. Multidisciplinarni (neurološki, neurokirurški, anesteziološki, fizijatrijski) pristup nužan je u liječenju bolne kralježnice, te predstavlja optimalan način liječenja bolesti kralježnice. Riječ je o petom simpoziju posvećenom bolestima kralježnice koji se održava u HAZU-u pa je predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić u svom uvodnom govoru kazao da se time stvara jedna nova tradicija, podsjetivši na još neke od skupova iz područja zdravstva koji se u HAZU-u održavaju već nuži niz godina. Podsjetio je i na zasluge KBC-a Sestre milosrdnice za razvoj hrvatske neurokirurgije te istaknuo ulogu sadašnjeg pročelnika Zavoda za spinalnu kirurgiju prof. dr. sc. Krešimira Rotima, ujedno i predsjednika Hrvatskog spinalnog društva. Ranije se na simpozijima o bolestima kralježnice govorilo o minimalno invazivnoj kirurgiji i njenim nedostacima, tumorima kralježnice, te o stabilizacijskim tehnikama u kirurškom liječenju kralježnice.
 
Tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU-a akademik Marko Pećina pohvalio je održavanje skupova o bolestima kralježnice zbog multidisciplinarnog pristupa problemima iz tog područja te upozorio da su bolesti kralježnice najčešći razlog bolovanja u razvijenim zemljama. Prema riječima prof. dr. sc. Krešimira Rotima, 90 posto svjetske populacije bar jednom u životu ima bolove i probleme s kralježnicom zbog nedovoljnog kretanja. „Najbolja je prevencija da ljudi paze na svoju tjelesnu težinu i da budu fizički aktivni kako do problema s kralježnicom ne bi ni došlo ili kako bi ih odgodili“, kazao je Rotim.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Pro-lifers privremeno blokiraju savez između WHO-a i ekstremista za pobačaj

hrvatski-fokus

Promoter of Croatian culture and language in Russia

HF

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost

HF

Supramolekulska kemija u Hrvatskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više