Hrvatski Fokus
Hrvatska

Zaustavite Srbiju u prljavim nakanama

Marijana Petir pisala povjereniku Hahnu zbog Srbije

 
 
Treba poduzeti konkretne korake kako bi se ukinuli članci 2. i 3. sporog Zakona kako bi zaštitili interese građana EU i interese hrvatskih branitelja – "Europska komisija je stava kako Srbija mora jamčiti učinkovito i nepristrano rješavanje predmeta koji se odnose na ratne zločine, među ostalim, jednakim postupanjem prema osumnjičenicima, proporcionalnim kaznama i zaštitom žrtava“, navodi povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u svom odgovoru na pisano zastupničko pitanje koje je Europskoj komisiji uputila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, a vezano uz slučaj bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/06/zg-magazin.com_.hr_wp-content_uploads_2014_10_marijana-petir-02.jpg
Marijana Petir
 
Petir je Komisiju pitala "hoće li Europska unija u okviru pregovora sa Srbijom kao zemljom kandidatkinjom za članstvo u EU zahtijevati stavljanje spornih članaka Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine izvan snage i poništavanje svih optužnica izdanih na temelju tog Zakona". Hahn naglašava kako će se to pitanje pozorno pratiti tijekom pregovora o pristupanju Srbije EU-u u okviru poglavlja 23. "Pravosuđe i temeljna prava”.
 
Komisija također smatra kako bi se „konkretnom regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima pri rješavanju predmeta koji se odnose na ratne zločine, primjerice pružanjem informacija i savjetovanjem/raspravom sa zainteresiranim stranama u svim predmetnim državama, doprinijelo ne samo tome da se ratni zločinci progone bez diskriminacije, nego i da se izbjegne sukob nadležnosti“. Ujedno napominju kako države kandidatkinje i države članice trebaju održavati dobrosusjedske odnose.
 
Podsjetimo, osvrnuvši se na slučaj bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja uhićenog u siječnju u Francuskoj na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji je izdala Srbija zbog navodnih ratnih zločina na teritoriju Kosova koji se zasniva na Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine a nakon što ga je Haaški sud oslobodio optužbi u dva navrata, Petir je ponovo alarmirala Komisiju i upozorila na sporni zakon kojim si je Srbija uzela ulogu malog Haaga.
 
Petir podsjeća kako je taj Zakon pravni hibrid i u suprotnosti je s međunarodnim kaznenim i poredbenim pravom. "Ta pravna konstrukcija neprihvatljiva je, ne samo za države bivše SFRJ i njihove građane, već i za pravnu sigurnost, prava i slobode građana EU. Na temelju navedenog Zakona pokrenut je niz postupaka protiv državljana Hrvatske, kao i protiv državljana drugih država nastalih nakon raspada bivše SFRJ“, rekla je Petir.
 
Njezine navode potvrdila je i pravna analiza koju je na njezinu inicijativu izradila Akademija pravnih znanosti Hrvatske, a ona je popraćena i međunarodnom recenzijom profesora Stevena W. Beckera koja potvrđuje rezultate navedene analize. Petir je za izradu te pravne analize dobila podršku većine hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući i tadašnjeg zastupnika i sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića te je rekla kako vjeruje s obzirom na to da je on detaljno upoznat s ovom problematikom da će poduzeti konkretne korake kako bi se ukinuli članci 2. i 3. sporog Zakona s obzirom na to da bivši premijeri Milanović i Orešković kojima je tu analizu dostavila nisu nažalost poduzeli potrebne aktivnosti nužne kako bi zaštitili hrvatske interese i interese hrvatskih branitelja.
 

(m.o., http://direktno.hr/svijet/eu/petir-pisala-povjereniku-hahnu-zbog-srbije-stigao-i-odgovor-88700/)

Povezani članci

Zločincima Hrvata

HF

Hrvatski je narod – opet zakazao!

HF

Suživot katolika i muslimana u HV-u

HF

Učvršćivanje temelja hrvatsko-kineske suradnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...