Hrvatski Fokus
Hrvatska

U selu Vrdi je prohodao…

Posljednji pozdrav Anti Kuneku iz njegiva rodnog zavičaja

 
 
Tekst Antuna Babića „u Ivanić Gradu pokopan hrvatski domoljub i radićevac dr. Ante Kunek iz Australije“, na portalu HŽD-a, Viktimologija.com.hr me, na neki način, razveselio i dao povoda mojoj olovci da ne miruje. Kao širitelja hrvatske istine Antu Kuneka sam redovito čitao na domoljubnim portalima; Dragovoljac.com, Hrvatski-fokus.hr itd. Po sintagmi Valter Tito kao da je bio prepoznatljiv. No, kada sam u jednom  njegovom tekstu pročitao da je u selu Vrdi prohodao, uslijedilo je međusobno dopisivanje, jer je selo Vrdi u župi Drežnica kod Mostara, mjesto u kome je rođen i odrastao pisac ovoga teksta. Saznao sam, nažalost eto kasno, da je i naš velikan Ante, rođen i odrastao u istoj župi. Rodila ga je majka rođena Ravlić iz danas dobro poznatog stradalničkog sela Grabovice. Njegov otac iz Ivanić Grada je službovao na željezničkoj stanici Drežnica. Ante se dobro sjeća svih ljudi, svih događanja, svih običaja iz svoga rodnog zavičaja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/06/www.tjedno.hr_wp-content_uploads_2016_10_image1.jpeg
Devedesetih godina je iz Australije došao u domovinu pomagati. Posjetio je i svoj zavičaj, župu Drežnica, poslije čega je svojim oštrim perom svijetom pronosio i istinu o tragičnim događanjima u Drežnici 1942., kada su četnici uz pomoć Talijana, na prijevaru, na sebi svojstven način, u kuću slamaricu namamili preko 30-ak članova katoličke obitelji Domić i žive ih spalili, te Grabovicu 1993. kada su fundamentalisti Armije BiH okrutno na isilovski način pobili isto toliko nedužnih i mirnih hrvatskih civila.
 
Njegove zavičajne planine; Čvrsnica, Čabulja i Prenj vječito kvase svoja spojena stopala ispod vode ušća tople Drežanjke u hladnu Neretvu. Njihovi kameni i oštri vrhovi su puno toga vidjeli i zapamtili. Nijemo šute, vječito stražare i odolijevaju svim vjetrovima; i crvenim, i zelenim, i burama i jugovinama. Zapamtili su zasigurno i svoga Antu Kuneka. Velika mi je čast ispred njegova zavičaja, na ovakav način, poslati mu posljednji pozdrav. Njegovi sinovi i kćerka, prema svojim mogućnostima, ako to već nisu učinili, trebali bi se nekada prošetati stazama djetinjstva svoga oca.
 

Žarko Marić

Povezani članci

Tko je Ivo Josipović?

HF

Zlokobni susret Kučan – Milošević 24. I. 1991.

HF

Referendum – gušenje neposredne demokracije

HF

Štetna i antihrvatska politika ministrice Vesne Pusić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...