Hrvatski Fokus

Predstavljena je knjiga Mate Tadića Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 26. lipnja predstavljena je knjiga Mate Tadića Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini koju je objavila Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/06/www.sibenik.in_upload_novosti_2016_12_2016-12-15_69168__dsc0651.JPG
Autor knjige je potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji se ustavnopravnim položajem Hrvata u BiH pozabavio analizom ustavnih rješenja na razini Federacije BiH i na razini BiH. U uvodu autor daje osvrt na demografske podatke katolika/Hrvata u BiH od osmanlijskog osvajanja Bosne 1463. do zadnjeg popisa stanovništva 2013.
 
Prvi dio knjige bavi se Washigtonskim sporazumom i analizom dokumenata koji su tada usvojeni, kao i analizom današnjeg stanja nakon donesenih 109 amandmana na Ustav Federacije BIH, od kojih je preko 70 nametnuo Visoki predstavnik za BiH te posljedicama ovih amandmana na ustavni status Hrvata. Drugi dio knjige bavi Daytonskim mirovnim sporazumom i analizom usvojenih dokumenata. Autor je dao i osvrt na Konačnu arbitražnu odluku za Brčko (1999.) koji je proglašen Distriktom BiH, kao i osvrt na broj i strukturu nametnutih Odluka/zakona Visokog predstavnika za BiH, te mnoštvo drugih dokumenata od kojih se neki prvi put objavljuju. U knjizi je objavljeno i nekoliko javnosti nepoznatih detalja s međunarodnih pregovora o BiH u Daytonu.
 

Marijan Lipovac

Povezani članci

Progon i zlosilje nad redovnicama

HF

Islamski kršćanofobisti zbijaju redove

HF

Bošnjaci u svemu oponašaju Turke i Irance

HF

Stota obljetnica Franjevačke klasične gimnazije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...