Hrvatski Fokus
Gledišta

Džamija u Sisku nakon 1593.!!!

U poslanici Galaćanima sv. Pavao izriče prokletstvo

 
 
Dr. Stjepan Razum u svom članku pod naslovom Dragi biskup Košić nastupio je kao prorok, traži da se vrati pravovjerju i domoljublju. (Hrvatski tjednik, 21. lipnja 2017.). Malo se dr. Razum poigrao ili čak i sam upao u zamku igrom riječima. Kako to izgleda nastupiti kao prorok u nedostatku pravovjerja i domoljublja? Zato sam dužan citirati dio članka gdje on vidi nedostatak jednoga i drugoga, a da ne bude upitno ostati prorokom. Naime, biskup Košić dobiva epitet proroka po svom pismu, nedavno, upućenom predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću radi koalicije s HNS-om, koju biskup naziva prostitucijom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/06/www.islamskazajednica.ba_images_0Vijesti_2016-09_10-10-2016-04-dzamija-sisak.jpg
Nedostatak pravovjerja i domoljublja dr. Razum otkriva u ovom: „No biskup Košić moći će izvršiti svoju proročku službu kad se obrati jedinome Bogu i počne služiti samo Njemu, koji je ljubomorni Bog i ne trpi nikakvih idola pored sebe. A biskup Košić je, sjećamo se, blagoslivljao kamen temeljac za džamiju u Sisku, u kojoj će se ljudi klanjati demonu, kojega muslimani nazivaju svojim bogom. Ako ne iz ćudorednih i vjerskih razloga, a ono barem iz domoljubnih razloga, turske džamije u Sisku ne bi smjelo biti nikada, kao što u Vukovaru ne bi smjelo biti nikada srpske ćirilice. Sjetimo se kolike je žrtve podnio hrvatski narod u obrani Siska od tursko-osmanske najezde 1593. godine. Narod koji ne zna cijeniti žrtve svojih predaka, nema budućnosti. No, više negoli nedostatak domoljubnoga osjećaja u slučaju blagoslivljanja kamena temeljca džamije, kod biskupa Košića brine nedostatak pravovjerja, jer je tim činom uvrijedio jedinoga Boga, kojega nam je Isus Krist Gospodin naš objavio kao trojstvenoga. Tim je činom kao pastir navukao prokletstvo na sebe ina svoj narod. Stoga, želi li biti vjerodostojni Božji poslanik i njegov prorok u hrvatskom narodu, mora se osobito pokajati i javno odreći grijeha u kojem je sudjelovao“.
 
Nisam znao za ovaj događaj blagoslivljanja kamena temeljca za džamiju u Sisku. Ali ovim činom, biskup Košić je obezvrijedio sve žrtve koje su nastale u obrani, ne samo Siska, nego u svim osmanlijskim osvajanjima odnosno bitkama po Hrvatskoj odnosno ondašnjem kraljevstvu i carstvu kojem je Hrvatska pripadala; zar da ne spomenemo Siget, Sinj, Sisak (ovo ponavljam Sisak), tj. tri grada koji počinju sa S, pa Krbavska bitka, Mohačka, Jajce i tako redom. Da, da, prisjetimo se biskupe i sada naših HOS-ovaca koje će, ne daj Bože, Plenković obezvrijediti skidajući spomen u Jasenovcu s njihovim grbom pod kojim su mnoge žrtve pale. Ta gdje nam je onda budućnost? Vidite li, biskupe, da na neki način surađujete s Plenkijem? A da je gospodin dr. Stjepan Razum u pravu nalazimo to u poslanici sv Pavla apostola Galaćanima gdje im on piše:
 
„Evanđelje je samo jedno. Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo evanđelje, koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevratiti evanđelje Kristovo. Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.
 
Doista, nastojim li ovo pridobiti ljude ili Boga? Ili idem li za tim da ljudima ugodim? Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga (Biblija, internet). Stoga ima smisla ovo pisanje od dr. Razuma, jer u džamiji se ne propovijeda Evanđelje koje je sv Pavao propovijedao Galaćanima i tolikim suvremenicima. Sada se ja mogu igrati riječima, kako je zapravo biskup Košić blagoslivljao ono što je Pavao proklinjao. Nadam se, i molit ću Boga, da se naš dragi biskup preobrati, pa bu lakše i naš dragi Plenki. Neka se Plenki sjeti kako je HOS-ov grb defilirao na svečanom mimohodu naše vojske u Zagrebu uz nazočnost naše, reći ću drage predsjednice (4. kolovoza 2015.)! A zna se kome smeta onaj u Jasenovcu, podignut za 11 poginulih domoljuba čiji grb je, dakle, bio i na svečanom mimohodu. Izgleda, nedaj Bože, da se Plenki njima povinuje a ne našim žrtvama kao i biskup u slučaju Sisak (džamija). Oba, oba ste dužni ispraviti svoje stavove, a posebno mislim na slučaj intervjua u Nacionalu od strane Plenkovića, glede muljanja oko HOS-ova grba.
 

Nikola Bašić, Vis

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Povezane objave

Nova zavrzlama oko rodne kuće bana Jelačića

HF

Što su Bunjevci?

hrvatski-fokus

Veleizdajnici bi i novi mandat!

HF

Ministrica Divjak ponaša se – divljački

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više