Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zašto Žigmanov nije bio na glasovanju?

Ničim se ne može opravdati izostanak sa sjednice Narodne skupštine od 28. lipnja 2017.

 
 
Otvoreno pismo Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, RTV Novi Sad (Redakcija Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom izostanka Tomislava Žigmanova sa sjednice Narodne skupštine Republike Srbije na dan 28. lipnja 2017. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/gdb.voanews.com_B753D4E6-D192-4BEF-9F10-CF8393C5289E_cx4_cy15_cw89_w1023_r1_s.jpg
Ana Brnabić
 
Poslije inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije na kojoj je bila nazočna i predsjednica Republike Hrvatske i ponovnog sastanka ovo dvoje predsjednika u Dubrovniku, mi Hrvati u Republici Srbiji smo radosniji nego ikada očekujući samo dobre vijesti. Njih će svakako biti, ali tek kada se promjene ljudi koji rade „u korist“ Hrvata ovdje. Prije svih to je Tomislav Žigmanov zastupnik Hrvata u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u isto vrijeme ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Posljednja stvar koja nam sigurno ne ide u prilog je njegov izostanak sa sjednice Narodne skupštine Republike Srbije od 28. lipnja 2017. godine, kada se javno glasovalo, prozivkom zastupnika, za novu predsjednicu vlade! Predstavnici mađarske i albanske nacionalne manjine, ne samo da su glasovali, već su i govorilina toj sjednici!
 
A izostanak je rezultat procjepa u kojem se našao ovaj naš jedini političar ovdje, jer je u Narodnu skupštinu Srbije ušao preko srpskih glasova u dogovoru s demokratskom koalicijom, budući u svojoj stranci i među Hrvatima nema glasove. Po toj osnovi nije se usudio glasovati za izbor Ane Brnabić (partijska disciplina), a sa druge strane nije se usudio glasovati (i to javno, prozivkom) protiv kandidatkinje Aleksandra Vučića!!! I morao je izostati sa te sjednice, a da to bude „opravdano“, iznenada je imao „važne“ poslove u Zagrebu! Bjedno, kukavički, prozirno i pogrješno, kao i sve što radi Tomislav Žigmanov.
 
Ovaj pogrješan čovjek na pogrješnom mjestu u pogrješno vrijeme inače predstavlja Hrvate u Narodnoj skupštini Republike Srbije tako što uglavnom nije nazočan u njoj, a kada jest ništa ne govori. Zato smo mi svi Hrvati ovdje u procijepu! Da stvar s Tomislavom Žigmanovim bude još gora, on je predstavnik Hrvata iz Srbije i u Republici Hrvatskoj, pa tako valjda i u cijelom svijetu. A da sve poprima tragične razmjere, osim na političkom polju, on jedini zastupa Hrvate iz Srbije i na kulturnom polju! U spoju politike i kulture uvijek strada kultura, a mi Hrvati u Srbiji smo jedini u svijetu doživjeli tu tragediju da su te dvije stvari spojene u jednom jedinom (pa još pogrješnom) čovjeku. Tako nam onda i biva. „Jedina relevantna hrvatska politička stranka“ u Srbiji, DSHV, nema članova niti kapacitete da bilo što učini za Hrvate ovdje ali se forsira samo zato što je Tomislav Žigmanov njen predsjednik.
 
Po tome vladaju i podjele na podobne i nepodobne hrvatske kulturne udruge ovdje, a inzistiranje i naglašavanje na podjele Hrvata ovdje na sve moguće i nemoguće skupine (Bunjevce, Šokce, bunjevačke Hrvate, Srijemce, podunavske Hrvate i sl.) poprimilo je pod Žigmanovim razmjere netrpeljivosti unutar hrvatske zajednice u Srbiji. Podjela novca za rad hrvatskih udruga je ista priča i ona se svodi na to da Subotica odnosi veliki postotak novca namijenjen svim Hrvatima ovdje. Odvlačenje svega i svačega u Suboticu (pa tako i radnih mjesta Hrvata ovdje) i koncentracija moći u rukama Tomislava Žigmanova i nekolicine njegovih „bunjevačkih Hrvata“ iz Subotice je nedopustivo, a u tome najdeblji kraj izvlačimo mi srijemski Hrvati, koji smo inače najviše nastradali u svakom pogledu.
 

Branimir Miroslav Cakić

Povezane objave

Tigar šeće Salamankom

HF

Šah iz kaznione

hrvatski-fokus

Jad i bijeda Tomislava Žigmanova

HF

Što stari hrvatski tisak piše o istočnom Srijemu?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više