Hrvatski Fokus
Znanost

Predstavljanje Glasnika HAZU

U časopisu na vizualno atraktivan način obrađene teme vezane uz povijest i baštinu HAZU-a i Hrvatske u cjelini

 
 
U srijedu, 12. srpnja 2017., u Atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb, u 12 sati, bit će predstavljen nakladnički projekt Glasnik HAZU. Na predstavljanju će govoriti:akademik Zvonko KUSIĆ, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Ivan GUŠIĆ, glavni urednik Glasnika HAZU-a, Marko GRČIĆ, publicist i književniki prof. dr. sc. Tihomil MAŠTROVIĆ, urednik Glasnika HAZU.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/info.hazu_.hr_files_listanje_glasnk_01_files_assets_common_page-substrates_page0001.jpg
Glasnik HAZU, časopis Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao nakladnički projekt pokrenut je 2014., kada je objavljen prvi broj Glasnika HAZU. Časopis izlazi polugodišnje i do sredine 2017. objavljena su četiri broja, u tiskanom i elektroničkom izdanju, a tekstovi su na hrvatskom i engleskom jeziku. Osobita pozornost posvećena je grafičkom izgledu časopisa. Cilj izdavanja Glasnika HAZU je povećati recepciju rezultata rada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u hrvatskoj ali i u široj europskoj i svjetskoj javnosti, budući da su brojne činjenice o aktivnosti Hrvatske akademije, njezinih razreda i članova, te znanstvenih i muzejsko-galerijskih jedinica u sastavu Akademije premalo poznate. Stoga Glasnik HAZU javnosti predstavlja znanstvenu i umjetničku djelatnost Hrvatske akademije koja se ostvaruje radom 9 razreda, 24 znanstvenoistraživačke jedinice, 18 znanstvenih vijeća, 7 muzejsko-galerijskih jedinica, te Knjižnice i Arhiva Akademije. U časopisu se na stručan, ali pristupačan i vizualno atraktivan način obrađuju teme vezane uz povijest i baštinu HAZU i Hrvatske u cjelini, kao i uz aktualna društvena pitanja. Glasnik HAZU namijenjen je ne samo znanstvenoj i akademskoj zajednici, nego i široj javnosti te je prvi takav časopis u stoljeće i pol dugoj povijesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
U Glasniku HAZU nalaze se ove rubrike: Uvodna riječ predsjednika HAZU, Tema broja, Razredi HAZU, Znanstveni zavodi HAZU, Muzeji, galerije i zbirke HAZU, Projekti HAZU, Blago Knjižnice, Arhiva i zbirki HAZU, Izlog izdanja HAZU, Međunarodna suradnja, Izjave HAZU te Kronika koja donosi vijesti o događanjima u HAZU-u.
 
Glavni i odgovorni urednik Glasnika HAZU je akademik Ivan Gušić, urednik je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, likovni urednik Damir Fabijanić, a uz njih uredništvo čine i prof. dr. sc. Stella Fatović Ferenčić, dr. sc. Alemko Gluhak, prof. dr. sc. Vjera Katalinić, dr. sc. Ana Lederer, Marijan Lipovac, dr. sc. Bojan Marotti i prof. dr. sc. Snježana Paušek Baždar.
Izlaženje Glasnika HAZU od 2014. do danas pomaže Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

Projekti Hrvatske zaklade za znanost

HF

Zašto su potrebni alatničari?

HF

SARS-CoV-2 je užasan kandidat za cjepivo i oni to znaju

hrvatski-fokus

Chesterton i značenje obrazovanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više