Hrvatski Fokus
Hrvatska

Miha Pogačnik o granicama

Da je u Ljubljani pameti, odbili bi ovakvu arbitražu, sva sreća da Hrvatska ne prihvaća sporazum

 
 
Nasuprot prevladavajućem stavu, pa čak i euforiji u slovenskoj javnosti nakon odluke Stalnog arbitražnog suda u Haagu, dr. Miha Pogačnik, jedan od vodećih slovenskih eksperata međunarodnog i europskog prava, te bivši državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova u Ljubljani, tvrdi da je njegova zemlja takvim rješenjem puno više izgubila od Hrvatske. Nogometnim rječnikom, po Pogačniku, službena je Ljubljana pretrpjela poraz u četiri vrlo bitne točke od strateškog značenja, a Zagreb u samo jednoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/www.delo_.si_assets_media_picture_iman_2005_04_670x420_miha_pogacnik.jpg
Miha Pogačnik
 
– Očekivao sam da će odluka za Sloveniju biti negativna, ali ne baš u ovoj mjeri. Mi nismo dobili direktan spoj s otvorenim morem, nego neki režim kroz tuđe, hrvatsko teritorijalno more, što i danas imamo. Režim nije teritorij, nešto je što svi ovdje ili ne žele čuti ili ne znaju. Drugo, izgubili smo sva sela uz Dragonju, i to zato što nismo uspjeli dokazati našu efektivnu nadležnost kroz povijest do današnjih dana. Treća je stvar to što imamo rezoluciju parlamenta Republike Slovenije u kojoj se jasno kaže da polažemo prava na cjelovit Piranski zaljev, što sada nismo dobili. Postavlja se pitanje kako će se sada to ustavno riješiti. Na koncu, izgubili smo Svetu Geru, što je četvrta loša stvar za Sloveniju – objašnjava dr. Pogačnik i nastavlja:
 
– S druge strane, Hrvatska je pretrpjela gubitak u Piranskom zaljevu, ali neće joj toliko teško pasti gubitak tih nekoliko lokacija za uzgoj školjaka jer drugdje ima dovoljno mjesta. Zato je dobila sela uz Dragonju, Svetu Geru, i ipak je najvažnije to što je očuvala dodir s talijanskim teritorijalnim vodama. Tu Hrvatska ima suverenu vlast, nadležnost nad svim živim i neživim bogatstvima. Banalno rečeno, nađe li se sutra na tom području gajeta puna zlata, ona je hrvatska!
Ljubljanski profesor predviđa da će vrlo brzo doći i do otrežnjenja u slovenskoj javnosti i političkoj eliti.
– Kad se podvuče crta, shvatit će se da je ovakva odluka arbitraže u Haagu nekoliko puta lošija od onoga što nam je donosio sporazum Drnovšek – Račan. Sva je sreća da Republika Hrvatska ne prihvaća sporazum. Da je pameti u Ljubljani, odmah bi podržali takav stav Zagreba i čvrsto stali uz njega – ističe Miha Pogačnik.
Na pitanje kako će se stvari dalje razvijati, odnosno hoće li sporazum ikada praktično zaživjeti, Pogačnik daje odgovor:
 
– Diplomacija, i to tiha, jest ta koja će odraditi svoje. Hrvatske vlasti moraju samo naći način kako će sve ovo na kraju prihvatiti s obzirom na izlazak iz arbitraže i uporno odbijanje njezine odluke. Možda će to za njih biti i lagan posao, jer će ih gnjaviti Europska unija, pa će na kraju s lažnom neugodnošću, eto, "morati" pristati na sve.
Kad su u ljeto 2015. godine izišli na vidjelo razgovori što su ih tajno vodili slovenski arbitar i njihova zastupnica u Haagu, Miha Pogačnik bio je ponovno među rijetkima u Deželi koji je to nazvao blamažom, pa se čak i zalagao za ispriku Hrvatskoj.
 
– Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekoleca i Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogrješka Slovenije od njezina nastanka. To je povrjeda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik.
 
Bio je prognozirao da će Sud u Haagu, unatoč priličnoj kompromitaciji, nastaviti arbitražu između Hrvatske i Slovenije i po inerciji je privesti kraju, što se na kraju pokazalo točnim. Inače, Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici s Hrvatskom. Kad je 2008. godine, unatoč činjenici da je postignut dogovor u 95 posto spornih pitanja, došlo do zaokreta Ljubljane, sam je dao ostavku.
Tko je što izgubio
Zašto je Slovenija gubitnik
 1. Nije dobila direktan spoj s otvorenim morem
 2. Nije dobila sela uz Dragonju
 3. Nije dobila cjelovit Piranski zaljev
 4. Nije dobila Svetu Geru
Što je Hrvatska izgubila
1.Pretrpjela je gubitak u Piranskom zaljevu, ali neće joj toliko teško pasti gubitak tih nekoliko lokacija za uzgoj školjaka jer drugdje ima dovoljno mjesta.
 

Zoran Šagolj, http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/494634/pogled-iz-dezele-glavnog-pregovaraca-oko-granice-da-je-u-ljubljani-pameti-odbili-bi-ovakvu-arbitrazu-sva-sreca-da-hrvatska-ne-prihvaca-sporazum

Povezane objave

Sramotan hrvatsko-srpski Sabor

hrvatski-fokus

Precijenjeni doprinosi partizana u Istri 1945.

HF

Kako se zlorabe Stepinčeve riječi o osudi Jasenovca

HF

Tomislav Tomašević – lažni znanstvenik na čelu hrvatske metropole

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više