Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Trst – priznavanje hrvatskoga jezika

Plenković: Razgovaramo s Italijom o priznavanju hrvatskog jezika u regiji Furlanija

 
 
Tijekom posjeta Italiji i sudjelovanju na njemačkom skupu o obnovi neke treće jugoslavije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Trstu se susreo s predsjednikom Hrvatske zajednice Trst i predsjednikom Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damirom Murkovićem, potomkom protjeranih bogatih Hrvata 1945. iz Stajnice kod Brinja. Uz predsjednika Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/murkovic.jpg
Damir Murković
 
Andrej Plenković istaknuo je da predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damir Murković godinama brine o položaju 15.000 Hrvata, koji žive u regiji Furlanija-Julijska krajina.
– Oni su angažirani, brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje okupljati i baštiniti nasljeđe onih Hrvata koji su autohtoni u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su novopridošli tijekom proteklih dvadesetak godina.
 
Plenković je kazao da je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlanija na dnevnom redu između Hrvatske i Italije. Naglasio je da su Talijani nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Izrazio je zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora.
– To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojoj politici prema manjinama. Očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji. (h.d.)

Povezane objave

Jad i bijeda Tomislava Žigmanova (2)

HF

Slika Hrvatske Borisa Posavca

HF

Natječaj HKUPD Stanislav Preprek

HF

Dosta je preskakanja vatre na salašu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više