Hrvatski Fokus
Kultura

Stjepan Gračan izlaže u Splitu

Česti materijal kojeg koristi je poliester u kombinaciji s drugim materijalima najčešće obojan

 
 
U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU i Kulturne ustanove galerija Kula, u Splitu je  15. srpnja 2017. otvorena izložba skulptura Stjepana Gračana, akademskog kipara, koja se može razgledati do 14. kolovoza 2017. Govoreći o umjetnosti Stjepana Gračana, može se govoriti o umjetnosti groteske, ružnoće, onoga najgoreg u ljudskoj prirodi. Njegova je namjera sljedeća: “Ne bavim se ljepotom života, nego govorim o njegovu užasu, agoniji, stvarnoj situaciji. Zanima me umjetnost koja pokušava stvoriti bolji svijet, ukazujući na tragedije, na ono što ne valja. Ima li to smisla? Ponekad se čini da nema. No, vjerujem, da nema humanističkog intelektualizma, bilo bi još gore.”
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/07/33-Bez-naziva-Bez-imena-2001.jpg
Karakteristike njegova rada su naglašavanje grotesknih oblika, izražajno i pojačano izobličenje ljudskog lika radi dramatičnijeg donošenja same ideje i sadržaja. Česti materijal kojeg koristi je poliester u kombinaciji s drugim materijalima najčešće obojan.
 
Na retrospektivnoj izložbi u Galeriji Kula najranija prezentirana djela su ona nastala u vrijeme formiranja Likovne grupe Biafra 1970. godine, kojoj je Gračan bio uz Miru Vucu osnivačem i frontmanom u tumačenju stavova i djelovanja grupe. U osam godina postojanja grupe, Gračan je ostvario neka od najsnažnijih i najmarkantnijih kiparskih djela pobunjene, revoltirane, ljudski angažirane umjetničke svijesti, otjelovljene u krajnje uznemirujućim, masakriranim figurama ubojite, ekstremne poetike apsolutnog ekspresionizma. Taj svoj kiparski izraz violentne figuracije Gračan nije napustio prestankom postojanja Biafre (1978.), nego je nastavio podjednakim nabojem i intenzitetom i u narednim godinama i desetljećima sve do danas.
 
„Umjetnost Stjepana Gračana vidimo, osjećamo i razumijemo kao dugi vremenski niz pojedinačnih kiparskih ostvarenja fokusiranih na mračne dijelove ljudskog opstanka i civilizacije koja svojom mašinerijom skokovito napreduje, drobi i prerađuje sve čega se dotakne. Od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas Gračan opsesivno širi i produbljuje prostor traumatskog djelovanja koje skulpture isporučuju gledatelju zgroženom njegovom ružnoćom i odbojnošću zbunjujući i one profesionalno upućene u situaciju moderne i suvremene umjetnosti koja je još od vremena dadaizma izbacila iz prostora i funkcije umjetničkog djela bilo kakvu vrstu ugode, lijepog, ljepote s kojima je umjetnost po definiciji, stoljećima bila vezana.“ (Zdenko Rus)
 
Stjepan Gračan rođen je u Prugovcu (Podravina) 1941. godine.  Studij povijesti umjetnosti i psihologije upisuje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji prekida kada upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, smjer kiparstva. Diplomirao je 1967. godine u klasi prof. Antuna Augustinčića, te postdiplomski studij 1968. godine iz monumentalne plastike. Od 1969.-1971. suradnik je Majstorske radionice Antuna Augustinčića. Suosnivač je i član grupe Biafra (1970.-1978.). Od 1989. profesor je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1999. do 2002. bio je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je na oko 250 skupnih, uglavnom žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu, a priredio je 30 samostalnih izložbi skulptura, od čega jednu (2014.) izložbu kolaža.
 

Nives Matijević

Povezani članci

Vratio sam se u Trpanj, svome ishodištu

HF

Krajolici oslobođenih kolorističkih bura

hrvatski-fokus

Na Krležinu Gvozdu broj 23

HF

Novi ciklus apstrakcija Zorana Šimunovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...