Hrvatski Fokus
Znanost

Nove tehnologije

Što je to BIM?

 
 
Trenutačna percepcija BIM-a na hrvatskom tržištu je u okvirima trenda koji 'tek dolazi', no BIM na svjetskoj razini već dugo postoji, konstantno se razvija i u posljednjih 20-ak godina je brzo evoluirao. Sa sobom donosi i velike organizacijske i tehnološke promjene, a sve u cilju ostvarivanja koristi za sve sudionike na građevinskom projektu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/bim.jpg
Najjednostavnije rečeno, BIM (eng. building information modeling) je izgradnja digitalnog integriranog modela (informacija) postojećeg ili budućeg izgrađenog okoliša. Uz to, kratica BIM ima višedimenzionalno značenje:
·                     Building Information Model
·                     Building Information Modeling
·                     Building Information Management.
Sukladno tome, pojam BIM-a može se odnositi na upravljanje informacijama o građevinama (eng. building information management) koje je povezano s modeliranjem informacija o građevinama (eng. building information modeling), odnosno informacijskim modelom građevine (eng. building information model). Drugim riječima, rasprave o BIM-u trebaju se odnositi na praktičnu primjenu trodimenzionalnih BIM modela za različite svrhe.
 
Pristup BIM-a primjenjuje se u svim fazama projekta, planiranju, projektiranju, građenju, upravljanju građevinom i njezinom održavanju i samim time omogućuje:
·                     podršku u projektnim procesima donošenja odluka
·                     rano detektiranje (uočavanje) potencijalnih pogrešaka na projektu
·                     detaljne analize
·                     brze izmjene i lakše upravljanje promjenama
·                     jasnije razumijevanje projektnih ciljeva i odnosa s drugim sudionicima na projektu
·                     vizualizaciju projektnih rješenja
·                     poboljšanja u projektiranju i koordinaciji projekata
·                     povećanje i osiguravanje kvalitete građevinskih procesa i konačnog proizvoda
·                     učinkovitost procesa u fazi građenja
·                     povećanje sigurnosti u fazi građenja, ali i tijekom ostalih životnih faza građevine
·                     podršku u analizi životnog ciklusa i troškova projekta.
 
Pri tome treba naglasiti da BIM nije 3D ni softver ni proizvođač! To je spoj organizacijskog i tehnološkog pristupa i suradnje svih sudionika koji koriste specifične alate s ciljem isporuka točnih i sadržajnih informacija kroz sve faze BIM projekta.
Hrvatska komora inženjera građevinarstva je izdala i na 12. danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva u lipnju 2017. godine predstavila prvi dokument sa smjernicama za BIM pristup u Hrvatskoj pod nazivom 'Opće smjernice za BIM pristup u graditeljstvu'. Motivacija i inicijativa da se i u Hrvatskoj pokrene projekt izrade smjernica koje će pomoći u razvoju BIM projekata u graditeljstvu pojavile su se zbog više razloga:
·                     zbog sve većih utjecaja Europske unije i njezinih direktiva (npr. Direktive o modernizaciji postupka javne nabave i korištenju BIM pristupa na javnim građevinskim projektima)
·                     zbog već visokog stupnja primjene BIM pristupa na državnoj razini Zapadnih članica EU-a, ali i ostalih razvijenih zemalja svijeta i postojanja nacionalnih BIM standarda i razvoja nacionalnih strateških planova i ciljeva koji sadrže upotrebu BIM pristupa
·                     zbog razvoja jedinstvenog europskog BIM standarda (EU BIM Task Group)
·                     zbog sve većeg utjecaja i potražnje investitora za upotrebom BIM pristupa na projektu
·                     zbog nepostojanja smjernica i pravila, odnosno učestalog korištenja 'ad hoc' rješenja za takve vrste projekata.
Smjernice upravo daju takve prijedloge za provedbu BIM pristupa u fazi planiranja, projektiranja, građenja i upravljanja građevinama i infrastrukturom. Njima se također nastoji podignuti svjesnost o potrebi takvog pristupa i objasniti i pružiti uvid u mogućnosti i koristi upotrebe BIM pristupa u cijelom vijeku trajanja građevine. Dodatno, tim Smjernicama se želi potaknuti kvalitetnija koordinacija između struka i stvoriti zajednički BIM jezik struke i svih sudionika na projektu.
 
Smjernice ne uključuju detaljno svaki aspekt BIM pristupa, nego se usmjeravaju na fazu projektiranja i građenja te gospodarenja i upravljanja građevinama i infrastrukturom. Ako se učinkovito koristi, BIM pristup pruža prilike za znatno poboljšanje tradicionalnih metoda planiranja, projektiranja i građenja, čime se smanjuje mogućnost skupih promjena na projektu, manje su potrebe za promjenama, a vlasniku na projektu se otvaraju višestruke mogućnosti kontrole i sudjelovanja na samom projektu. Osim toga, BIM pristup omogućuje ponovnu upotrebu podataka u više svrha, uključujući upravljanje i održavanje građevina i infrastrukture. Time BIM pristup zapravo promiče novi, moderniji i proaktivniji pristup upravljanju građevinama i imovinom.
 

Martina Pavlović, mag. ing. aedif. i Hrvoje Šolman, dipl. ing

Povezane objave

Akademici kod Plenkovića

HF

Velikom brzinom prema policijskoj državi

hrvatski-fokus

Od Šuvara do Borisa Jokića

HF

Cjepivo protiv COVID-a je eksperimentalna genska terapija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više