Hrvatski Fokus
Hrvatska

Hrvati katolici imaju pravo na Boga

Šamarčina ateistima: Ustavni sud zaštitio 'tako mi Bog pomogao'

 
 
Tri osobe pokrenule su pitanje ustavnosti izjave 'tako mi Bog pomogao', a sada je stigao i sudski epilog – Ustavni sud odlučivao je o ustavnosti izjave 'tako mi Bog pomogao', a što se izgovara prilikom prisezanja predsjednika/ce Hrvatske. Odlučili su da u njemu nema ništa sporno. "Hrvatski predsjednici mogu se pozivati na Boga prilikom polaganja zakletve. Poklič 'tako mi Bog pomogao', kojim završava zakletva koju izgovara novoizabrani predsjednik ili predsjednica hrvatske države, ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularni karakter Republike Hrvatske, ovih je dana – nakon punih osam godina", presudio je Ustavni sud pod predsjedanjem Miroslava Šeparovića, a prenosi Jutarnji list.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/07/00349677_w-696x464.jpg
Da je poklič u skladu s Ustavom članka 49. stavka 3. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, odlučilo je sedmero sudaca – Miroslav Šepaović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović, dok je njih dvoje imalo izdvojeno (suprotno) mišljenje – Lovorka Kušan i Andrej Abramović.
 
Podsjetimo, zakonski članak 49. sadrži riječi predsjedničke prisege: 'Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti za poštivanje ustavnopravnog poretka, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati jedinstvenost, opstojnost i nezavisnost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao.' Pitanje ustavnosti izjave 'tako mi Bog pomogao' pokrenuli su Damir Jelušić iz Kraljevice, koji je to napravio još 2009. godine, te Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić, obojica iz Zagreba, koji su ustavne tužbe podigli 2013. i 2014. godine.
 

R. I., http://direktno.hr/direkt/samarcina-ateistima-ustavni-sud-zastitio-tako-mi-bog-pomogao-92966/

Povezani članci

HNES u Sisku

HF

S PREDSJEDNIKOM NA KAVI

HF

Sramotan hrvatsko-srpski Sabor

hrvatski-fokus

Gdje je skončao Andrija Konc?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...