Hrvatski Fokus
Hrvatska

Komu u Hrvatskoj smeta IOR?

Nova TV i jugoslavenski ambasador protiv Crkve u Hrvata

 
 
Više obavijesnih sredstava prenijelo je vijest da u Institutu za vjerske poslove (Instituto per le Opere di Religione – IOR) koji se nalazi u Vatikanu, na računu pod imenom kardinala, zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića ima 3,4 milijuna eura. Vjerojatno je na širenju te vijesti bio najučinkovitiji televizijski kanal Nova TV. Taj kanal je više informacija o IOR-u zatražio od Ivice Maštruka, sociologa religije i zadnjeg jugoslavenskog veleposlanika pri Svetoj Stolici te od svog novinara Andrije Jarka, prema nekima najboljeg TV novinara.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/07/cq5dam.web_.1280.1280.jpeg
Pretpostavljalo se valjda da bivši jugoslavenski veleposlanik u Vatikanu najbolje poznaje vatikanske institucije a posebice one koje u svom djelokrugu imaju financijsku upravu. Od puno mlađeg TV novinara Andrije Jarka, moglo se očekivati da  bude brži u prikupljanju informacija o Institutu za vjerske poslove te točnih informacija o računu koji se vodi pod imenom kardinala Bozanića u IOR-u. Međutim, Ivica Maštruko uglavnom je naklapao o računu koji se vodi pod imenom zagrebačkog kardinala pa su gledatelji mogli izvoditi zaključke već prema svojim željama: od toga da je to osobna imovina kardinala Bozanića koju je dobio od darovatelja do imovine donatora koja se mogla iskoristiti prema namjenama anonimnih donatora. Moglo se pretpostaviti i da se sav taj novac, u navedenu vatikansku ustanovu, slio iz Hrvatske. Ivica Maštruko nije ni pokušao zatražiti točne informacije nego je tek ispričao svoju priču koju je bez bojazni mogao ispričati i dok je bio jugoslavenskim veleposlanikom.
 
"Nije neuobičajeno da pojedinci/donatori kada daju novac za određene projekte, primjerice za izgradnju crkava, svetišta i slično novac daju kardinalima i nadbiskupima, odnosno uplaćuju ga na njihove račune, imajući povjerenje u njih i da će taj novac biti uložen sukladno željama i zahtjevima donatora. Donator i osobe na čiji se račun novac prebacuje potpisuju vjerojatno ugovor. Nije za isključiti da je novac koji je pod imenom kardinala Bozanića novac od donatora ili neke crkvene institucije na području Zagrebačke nadbiskupije, iako može biti u pitanju i neki samostan, ili redovnička institucija koja preko kardinala Bozanića za određene svrhe čuva taj novac ili ga je preko Vatikanske banke povjerila kardinalu", govorio je Maštruko.Iz njegove priče može se zaključiti da je Institut za vjerske poslove u Vatikanu, off shore tvrtka za izbjegavanje plaćanja poreza na dobit a Vatikan kao država jedna od poznatih off shore država. "Katolička Crkva je jako vješta u financijskim transakcijama i posebno u poslovima trgovine nekretninama i vrijednosnicama. Ona u tome ima iskustva, a ti poslovi sigurno nikada nisu bili sasvim transparentni i sasvim podložni zakonima i propisima određenih zemalja”, dodao je bivši jugoslavenski veleposlanik u Vatikanu.
 
Petar Pereža, urednik Dnevnika Nove TV, nastavljajući se na odgovore Ivice Maštruka, dodaje da “Vatikanska banka slovi za najtajanstveniju banku na svijetu”, a onda njegova kolegica Marija Mihaljek iznosi podatke o imovini i dobiti IOR-a, te u svijetu najtajanstvenije banke. Za potvrdu već iznesenih tvrdnji poziva u dnevnik Andriju Jarka koji izvještava s Kaptola, točnije ispred zagrebačke katedrale. Na upit urednice Dnevnika: “Zna li država koliko se novca iz Hrvatske slijeva u Vatikansku banku?”, Jarak odgovara da taj podatak kako nije moguće dobiti zbog bankarske tajne a iz istog razloga nije moguće saznati je li novac na računu pod imenom kardinala Bozanića iz Hrvatske. Od osoba s kojima je razgovarao čuo je različita mišljenja o vatikanskim crnim fondovima, tajanstvenim kontrovrerznim skupinama i suradnji s vodećim tajnim službama u svijetu te načinima pomaganja katolicima u zemljama iza željezne zavjese.
 
Urednica Dnevnika Nove TV je vijest zaključila: “Anddrija Jarak izvijestio je o tajanstvenom poslovanju Vatikanske banke.“ Kad već nije mogao odmah dobiti odgovor iz ureda kardinala Bozanića, Andrija Jarak, koji je ipak pokazao određeni odmak od priče bivšeg jugoslavenskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, mogao je o misiji Instituta za vjersko djelovanje (IOR) više saznati sa stranice IOR-a (www.ior.va/).Čudna je tvrdnja da je Institut za vjerske poslove, “Vatikanka banka” kako je IOR nazivaju urednici Nove TV “najtajanstvenija banka na svijetu” nakon što su javnosti otkrili koliko novaca ima na računu koji se vodi pod imenom kardinala Bozanića. Mit o najtajanstvenijoj banci na svijetu dodatno je razorilo Priopćenje Tiskovnog ureda o odnosu Kardinalske komisije i Instituta za religijske poslove (IOR) pd 26-7-2’17. Niti je novac na računu kardinala Bozanića njegova osobna  imovina koju on može koristiti za vlastite potrebe niti taj novac došao iz Hrvatske.
 
Priča o računu u Institutu za vjerske poslove pod imenom kardinala Bozanića služi istoj svrsi kao i priča o kardinalu Georgeu Pellu, Australcu, kojeg su optužili za pedofiliju.Isti oni koji optužuju Vatikan zbog toga što su mu financije netransparentne, udara baš na osobe kojima je Papa naložio učiniti financijski sektor što transparetnijim.Kardinal George Pell (75) u Vatikanu je već tri godine posebno posvećen reformama u administrativnom i gospodarskom sektoru. Obnaša dužnost ministra finaancija. Nije bježao od istražitelja u Australiji. Odgovarao im je i iz Vatikana a sada je uzeo dopust da bi pred sudom u Australiji dokazao neutemeljenost optužbi koje se protiv njega iznose.
 
Netko je nekoć upitao koliko Vatikan ima tenkova. Danas se ponavlja pitanje koliko ima novaca. Informirani znaju da Vatikan ni izdaleka ne raspolaže novčanim sredstvima koje neki zamišljaju. U Hrvatskoj mnogi mogu posvjedočiti da se u Hrvatsku itekako puno novaca slijeva iz džepova katolika iz drugih država. Mnogi svećenici, redovnički redovi, crkveni poglavari i laici svoje obrazovanje zahvaljuju doprinosima katolika koje u Hrvatsku stižu izravno iz drugih država i neizravno preko Vatikana. Brojne katoličke ustanove koje djeluju u korist ne samo Hrvata katolika nego i drugih stanovnika u Hrvatskoj, BiH i drugdje, ne bi mogle nastaviti svoje djelovanje da nema pomoći izvana.
 
Kamo sreće da na računu koji se vodi pod imenom kardinala Bozanića ima daleko vie od 3,4 milijuna eura. O korištenju financijskih sredstava IOR-a, mogao bi daleko više reći nadbiskup dr. Želimir Puljić, aktualni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije koji je tijekom svog studija na katoličkim sveučilištima u Rimu imao priliku vidjeti katoličke studente iz skoro svih naroda svijeta koji su nakon studija otišli služiti narodima iz kojih su potekli.
 
Priopćenje Tiskovnog ureda
 
»Odgovarajući na neke tvrdnje koje su se pojavile u medijima o odnosu Kardinalske komisije i Instituta za religijske poslove (IOR) ističemo sljedeće:
Institut za religijske poslove (IOR) je ustanova Svete Stolice, koja ima zadaću „čuvati i upravljati materijalnim dobrima, povjerenim od strane fizičkih ili pravnih osoba, koja se koriste za vjerske i karitativne potrebe“.
Upravu IOR-a čine: Upravno-nadzorno vijeće koje je sastavljeno od 7 laika stručnjaka iz raznih država svijeta, Direktor, Zamjenik direktora, Revizori i Prelat kojega postavlja Sveti Otac.
Vanjski nadzor u ime Svete Stolice povjeren je Kardinalskoj komisiji, koju je radi transparentnijeg poslovanja imenovao papa Franjo, a koja se sastoji od šest članova, od kojih su trojica kardinali iz Rimske kurije i trojica kardinala nadbiskupa iz raznih svjetskih nadbiskupija.
Kardinalska komisija ne ulazi u direktnu upravu IOR-a, nego u ime Svetog Oca nadzire njegov rad i izvješćuje papu Franju o poslovanju IOR-a.
Članovi Kardinalske komisije koji žive u Rimu i dugo rade u Rimskoj kuriji su: državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, kardinal Jean-Louis Tauran i predsjednik Kardinalske komisije za IOR, kardinal Santos Abril y Castello.

Kardinali koji žive izvan Rima i ne rade u Rimskoj kuriji nego su rezidencijalni nadbiskupi u raznim zemljama svijeta jesu: kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup (Austrija), kardinal Thomas Christopher Collins, torontski nadbiskup (Kanada) i kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup (Hrvatska), kojega je članom Kardinalske komisije imenovao papa Franjo 2014. godine.
Sadašnji članovi Komisije, za razliku od članova iz prijašnjeg mandata, ne primaju nikakvu novčanu nagradu za svoj rad u Komisiji. Tako ni kardinal Bozanić do danas nije primio nikakvu novčanu nagradu za rad u Komisiji.
Glede pitanja koja se postavljaju vezano uz godišnji izvještaj IOR-a napominjemo da je kardinal Bozanić član Komisije za IOR zajedno s još petoricom kardinala od kojih trojica rade u Rimskoj kuriji, a dvojica su rezidencijalni nadbiskupi.

Brojka koja se navodi u izvještaju odnosi se zbirno na članove Komisije, iako ne na svakoga u istoj vrijednosti. Ne ulazeći u privatnost bankarskih podataka s obzirom na spomenutu brojku, samo naglašavamo da polog koji se nalazi pod imenom kardinala Bozanića nije njegov privatni, nego je to novac za crkvene potrebe.
U taj polog ulaze samo prigodni darovi za potrebe Crkve isključivo dobiveni u inozemstvu. Iz tih se sredstava već tradicionalno isplaćuju troškovi za neke crkvene potrebe Zagrebačke nadbiskupije vezane uz Rim, kao što su pretplate raznih revija, kupovanje crkvenih knjiga, liturgijskog ruha, predmeta, neke studentske potrebe i sl.
Ovime kategorički izjavljujemo da se tu ne radi ni o jednoj kuni iz državnog proračuna, jer je taj novac ugovorno vezan za određene namjene, koji se tako i troši, a računi u Nadbiskupskom duhovnom stolu uvijek su dostupni državnoj kontroli.«

 

Branko Barbić

Povezane objave

Postoji li crkveno masonstvo?

HF

Europska unija – savez suverenih država

HF

Žao mi je Čovjeka

HF

AFORIZMI – Slavonske mudrice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više