Hrvatski Fokus
Hrvatska

Spomen-ploča zločincu u Bolnici Vrapče

Pošteni Hrvati nemaju mira ni u staračkim domovima

 
 
U ovim ljetnim vrućinama, k'o u vrući krompir, pušem po šarafcingeru za skidanje tito ploča, da ostane hladan i sposoban za naredna lančana skidanja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/08/Tito.jpg
Vjerovali ili ne, na samom ulazu u poznatu zdravstvenu ustanovu, Bolnicu Vrapče, već desetljećima Vam se oči sudaraju sa velikom spomen-pločom i njenim šizofreno uvrjedljivim sadržajima. Ovu bolnicu je odlikovao drug tito ordenom crvene zvijezde i tome slično. Što je to ta bolnica zaslužila pa joj se ovako odužilo? Politička psihijatrija je u pitanju. Što bi bilo drugo.
 
Mračnih sedamdesetih godina, kada je tito-represivni aparat bio na vrhuncu, prilikom njegovih dolazaka u Zagreb, sve one, i mlade i stare, nacionalno svjesne i povjesno obrazovane bi se uhićivalo i dovodilo i u spomenutu bolnicu kao "duševno bolesne i na terorizam spremne". I sam pisac ovih redaka, kao tadašnji djelatnik bolnice i kao žrtva spomenute represije, može o tome svjedočiti, no ovoga puta ću citirati dvojicu još živih mojih kolega iz toga vremena. "Kada bi napunili Petrinjske i Remetince, onda su ih dovodili i u našu bolnicu. Kako se titov avion dizao u zrak sa aerodroma Pleso, tako smo preko bolničkog kruga gledali kolonu otpuštenika sa torbicama preko ramena" (Marijan Komesarović), "I dijagnoze su im nekakve upisivali" (Jozo Margeta).
 
O uklanjanju ili ne uklanjanju takvih obilježja odlučuje lokalna samouprava, što bi se reklo djelatnici ustanove. No koliko su oni u tome moćni, s obzirom na činjenicu da spomenutu ustanovu i dan danas bije glas političke psihijatrije. Od mnoštva medijskih napisa o tome izdvojit ćemo tekst uglednog novinara Damira Kramarića od 25. 2. 2015, (Direktno.hr). Ugledni njemački Hrvat, Karl Kutniak je o tome upozorio njemački Bundestag i mnoge njemačke akademike, a ovaj tjedan se obratio i glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. "Poštovani gospodine Cvitan. Zgrožen sam činjenicom da se u bolnici Vrapče de facto vrši tiha likvidacija svih političkih nepodobnih građana RH, prvenstveno mlade populacije, i da u tom zločinu sudjeluje ravnatelj Vlado Jukić i svi liječnički i kontrolni organi bolnice. Evo kako izgleda taj zločinački krug: ministar Ostojić i njegovi iz policije nasilnički privode već odabranom sucu "okrivljenika" (Kvesić, Francišković, Kakarić, Franklin i mnogi drugi). U kratkom vremenskom roku "okrivljeniku" član zločinačke liječničke organizacije bivšeg ministra Rajka Ostojića i sadašnjeg Varge postavlja dijagnozu, uobičajeno: paranoidna šizofrenija… Slijedi prisilna hospitalizacija u Vrapču pod vodstvom dr. Aleksandra Haida i njegovih ostralih kolega zločinaca."
 
Ne znam kako su se kasnije odvijale stvari na relaciji Bolnica – ugledni Njemac Kutniak, no stvar je šokantna i zastrašujuća. Zar ne? No evo i jedne u takvim prilikama, istinske liječničko-znanstvene ocjene zdravstvenog stanja pacijenta. "Idi ti Pero doma, i onome tko te poslao meni kaži da je on duševno bolestan". Rekao mu je psihijatar. Radi se o Peri Tadiću, dugogodišnjem zeničkom nedužnom političkom robijašu, koji je u staračkom domu na Ksaveru slobodno pričao o udbo-torturama, koje priče su stanari doma, stari jugo-partizani ocijenili kao ustaško-fašističke, pa su mu slobodno psovali „U majku“, istu onu majku čijem je udbo ubojstvu kao dječak svjedočio, pa su ga, zajedno s ravnateljem doma (Vidoje Goluža), sa socijalnom radnicom ispod ruke, poslali psihijatru. (Iz knjige "Bosna koje više nema" jedne od desetak Perinih izdanih knjiga.) Pero Tadić je danas stanar staračkog doma u Klaićevoj ulici.
 

Žarko Marić

Povezani članci

Kraj zapadne hegemonije?

HF

Bravo i hvala autoru na velikom poslu

HF

Moralna protuha i(li) politički idiot?

HF

Od Šešelja veći je problem hrvatska nagodbenjačka politika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...