Hrvatski Fokus
Hrvatska

Thompson smije i mora pjevati u Hrvatskoj

Thompsone, ne predaj se, nekad su ljude zatvarali zbog 'Marjane, Marjane'

 
 
Čovjek ne može pristati na to da ne pjeva hrvatske pjesme u Hrvatskoj. Što se tiče Lidije Bačić, žao mi je što je počela pjevati pjesme koje neće ostati zapamćene. Meri Cetinić jedna je od najvećih hrvatskih glazbenih diva i najpopularnijih hrvatskih izvođačica zabavne i pop glazbe, skladateljica i kantautorica. Među brojnim nagradama ističe se Porin. Poznata je po svojim hitovima "Zemlja dide mog", "More", "Konoba" i "U prolazu". Kako je otkrila u intervjuu za Direktno, većinu vremena provodi u Blatu na Korčuli te rijetko nastupa zbog privatnih obveza. Nedavno je u javnosti odjeknula njezina obrana Thompsona kojem mnogi žele zabraniti nastupanje. Za Direktno komentira hajku na Thompsona, a kritički se osvrnula i na današnje golišave kolegice poput Lidije Bačić te je otkrila zašto se udaljila od Olivera Dragojevića. O stanju na hrvatskoj glazbenoj sceni i što misli o Thompsonovim pjesmama, pročitaje više u razgovoru s Meri Cetinić. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/hqdefault.jpg
• Bliži se Dan pobjede, a u vrijeme dana ponosa jedna od domoljubnih pjesama koje su dizale moral braniteljima i civilima bila je vaša prekrasna pjesma 'Zemlja dide mog'. Kakve vas emocije vežu za tu pjesmu i kako je ta pjesma nastala?
– Po pričanju autora Vinka Barčota i Ive Cetinića koji su iz Vele Luke, pjesma je nastala prilikom obrane Stona 1992. godine. Melodija je naizgled jednostavna, ali jako moćna. Kad je pjesma došla u moje ruke, ja sam je izvela uz klavir i odmah mi je legla. Znala sam da je to to i ostalo je povijest. 
• Ove godine ćete Dan pobjede, subotu, 5. kolovoza, provesti u Posušju, u Hercegovini. Možete li najaviti koncert koji će se održati na Trgu hrvatskih branitelja?
– Riječ je o Večeri klapa, ja sam samo njihov gost. Uz pratnju kćeri Ivane izvest ću program u trajanju od tridesetak minuta. Drago mi je da su me pozvali, jer odavno nisam bila u Hercegovini. Baš me veseli. 
 
• Nedavno ste se putem svog facebook profila uključili u raspravu oko zabrane koncerta svog kolege Marka Perkovića Thompsona u Sloveniji. Vaša usporedba s Vicom Vukovim naišla je na brojne pozitivne reakcije. Kako komentirate kontinuiranu hajku na Thompsona?
– Uistinu je moj status na faceboku naišao na brojne reakcije, one pozitivne, ali i negativne. Nikad u životu nisam u nekoliko dana naišla ružnih riječi i pogrda. Vjerojatno su tako reagirali oni koje smetaju domoljubne pjesme. Taj status sam napisala kad sam se umorna vratila s puta. Osobno nisam povezana sa životom Vice Vukova, ali sjećam se po priči da Vukov neko vrijeme nije smio nastupati pa me situacija s Thompsonom čiji se koncerti zabranjuju po Europi i svijetu podsjetila na njega. Izrekla sam svoje mišljenje, jer su meni njegove pjesme odlične. Ostanem iznenađena kako on dobro radi svoj posao.
 
Zatrpani smo lošom glazbom i ispodprosječnih pjevača. Thompson je hrvatski pjevač koji pjeva hrvatske pjesme. Sjećam se da su nekad ljudi završavali u zatvoru, jer su pjevali "Marjane, Marjane". Vjerojatno on smeta takvim ljudima koji su pod utjecajem komunističkog sustava. Thompson privlači strašno puno mladih. I sama sam prisustvovala nekim njegovim nastupima gdje je atmosfera predivna. Mladi znaju i pjevaju svaku pjesmu. On slavi vjeru, obitelj i Boga, ono što je bit svakog Hrvata. Ja mu poručujem da se ne predaje. Čovjek ne može pristati na to da ne pjeva hrvatske pjesme u Hrvatskoj. 
 
• Otpjevali ste puno velikih hitova. Za koju ste svoju pjesmu najviše vezani?
– Volim sve te pjesme koje su postali hitovi, jer su to uistinu pjesme koje zadivljuju. Ne može se puno manipulirati pjesmama. Može trenutno, ali da pjesma živi ona zbilja mora vrijediti. Pjesma "More" je bila moj prvi hit koju publika jako voli. Ni jedan moj koncert ne može proći bez "Konobe". Strašno je jaka. 
 
• Iz Blata ste na otoku Korčuli, a iz susjedne Vele Luke su Oliver Dragojević i Jasna Zlokić. Jeste li u kontaktu, družite li se, pjevate li?
– Jasna Zlokić rijetko dolazi na Korčulu, a to znam iz razgovora s njom. Oliver dolazi, ali više se ne družimo. Nekad smo se znali naći u kafiću pa se do zore družiti. Jedan od razloga je to što sam rijetko u Veloj Luci. Bliski smo si, volimo se vidjeti, ali životni putevi su nam se udaljili. 
 
• Kako komentirate današnje pjevačice, koje karijeru grade i na objavljivanju golišavih fotografija na Instagramu?
– To je jedan trend u svijetu. Uglavnom pjevačice sve to rade. Ne razumijem to. Lijepo je biti zgodna i atraktivna žena, ali kad se to pretvori u glavnu osobinu, to je onda grozno. Ako je odličan izgled ključ za glazbenu karijeru, onda bi svaka zgodna cura s malo sluha mogla postati pjevačica.
 

Marija Pandžić, http://direktno.hr/direkt/thompsone-ne-predaj-se-nekad-su-ljude-zatvarali-zbog-marjane-marjane-93827/

Povezane objave

Simbol i povijest rotarijanstva izravno vezani uz masoneriju

HF

Udar masonerije nakan 2335 Zakonika kanonskog prava Rimokatoličke Crkve

HF

Prijedlog za županije u Hrvatskoj 1939. godine

hrvatski-fokus

Taji li ministrica Blaženka Divjak?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više