Hrvatski Fokus
Hrvatska

Sanda, kći Jovana Raškovića

"Svakako da su se meni tada slomila mnoga prijateljstva, mnogi odnosi. Slomio mi se i brak…"

 
 
Kći Jovana Raškovića, Sanda Rašković Ivić, kći je Hrvatice djevojačkog prezimena Stipišić rodom s Brača. Otac Jovo rođen je u Kninu, a svoj radni vijek je proživio u Šibeniku. Bio je dugovječni šef Odjela psihijatrije u šibenskoj Općoj bolnici od 1975. pa sve do 1990. Prije toga je od 1968. do 1975. bio je podšef istog odjela. Iz krugova te bolnice smo saznali da Rašković nije bio baš osobit radnik, da je volio, što se kaže, hvatati krivine. U psihijatrijskom liječenju je ostao poznat po tome što se naveliko koristio metodom elektrošokova u liječenju psihoza. To je praksa koja se u liječenju u psihijatriji uvela 1932., no nakon što su se 1953. uveli prvi lijekovi za liječenje psihičkih oboljenja, ova praksa se sve rjeđe koristila jer se uglavnom smatrala neučinkovitom i promašenom. Rašković nije prihvaćao takve teze i praksom je branio teoriju elektrošokova sve do svog kraja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/Sanda-Raskovic-Ivic-i-Jovan-Raskovic-Meksiko-2.jpg
Sanda i Jovan Rašković
 
U Šibeniku je sve to vrijeme Rašković bio uvažena građanska persona. Često je izlazio i ritual večernje šetnje Poljanom u kojem je mini publici držao mini mitinge iz različitih područja života za njega je bio neizostavan.
 
Kćer Sandu devedesete su zatekle u Zagrebu. Specijalizirala je psihijatriju kao i njezin otac i bila je zaposlena na Rebru. U nedavnom intervjuu se prisjetila što su za nju značile te godine.
– Svakako da su se meni tada slomila mnoga prijateljstva, mnogi odnosi. Slomio mi se i brak. Ja sam tada ostala bez mog zavičaja. Bilo mi je jako teško. Ja sam jako loše živjela tada u Zagrebu i na mene se sručila sva mržnja koja je bila uperena na mog oca, iako se ja tada nisam bavila politikom. Ja sam morala otići. Jer ja sam u Zagrebu nekoliko mjeseci živjela s policijom ispred vrata. Ja sam doživljavala jako puno neprijatnosti. I fizičkih poniženja. To je sve bilo jako bolno, i teško i šokantno. Našla sam se u nečemu za što nikad nisam mislila da me može snaći”, ispričala je tada.
 
Sanda je u Beograd prvo otišla s oboje djece, no sin se nije adaptirao pa se vratio ocu u Zagreb. U Beogradu se Sanda poslije udala za akademika Aleksandra Ivića i s njim dobila treće dijete. Aktivirala se i u politici pa napravila karijeru. Danas je predsjednica DSS-a gdje je naslijedila svog dugogodišnjeg šefa Vojislava Koštunicu, ali to je danas propala i bizarna politička partija. Svjetonazorski je poput oca, pokupila je sve njegove političke principe koje je on oblikovao u potpunom miru u kući pokraj mora.
 

Vid Hinković

Povezane objave

DJEVOJČICA IZ VUKOVARA

HF

Povijest srpskih poraza i bježanija

hrvatski-fokus

Snaga pravednika

HF

Kad je bal, nek je maskenbal

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više