Hrvatski Fokus
Aktualno

Mjesto na kojem su počinjeni zločini

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Maclju

 
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-grobnice u koju su položeni posmrtni ostaci ekshumiranih žrtava u Maclju je u srijedu, 23. kolovoza 2017. godine, započelo obilježavanje Dana europskog sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Obilježavanju ovog spomen-dana nazočio je, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji se obiteljima ubijenih i okupljenima obratio prigodnim govorom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/Macelj-foto-3-scaled.jpg
„Puno je simbolike u tome što ovaj Dan obilježavamo danas upravo ovdje u Maclju, mjestu na kojem su počinjeni strahoviti komunistički zločini u Drugom svjetskom ratu i poratnom razdoblju“, rekao je osudivši sve totalitarne režime prošlog stoljeća koji su bili obilježeni masovnim ubojstvima, zločinima i povredama ljudskih prava. Odavši počast nevinim žrtvama i suosjećanje njihovim obiteljima, poručio je kako ne treba okretati glavu od prošlosti, ali ne kako bi se produbljivale podjele, izazivali novi sukobi i razdori već kako bi se svi jače zauzimali za zajedničke vrijednosti i načela te kako bi mlade generacije mogle učiti iz nje i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda.
 
„Svijest o povijesnim zbivanjima jedan je od preduvjeta za izbjegavanje sličnih zločina u budućnosti. Upravo na to podsjeća Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima koji Hrvatska, kao i većina zemalja članica Europske unije, danas obilježava. Osvijestiti na lekcijama iz prošlosti da sadašnjost i budućnost Hrvatske i čitave Europe možemo graditi jedino na vrijednostima tolerancije, razumijevanja i uvažavanja“, zaključio je ministar hrvatskih branitelja pozvavši sve prisutne na zajedništvo pri rješavanju problema hrvatskog društva danas, kako bi se stvorila dostojna i ponosna zajednička budućnost.

Okupljene kod crkve i spomen-grobnice ubijenih žrtava je u molitvi poveo župnik Vlado Mustač. Prema nekim procjenama u Maclju i okolnim šumama stradalo je oko 13 tisuća osoba. Po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve čiji su ostaci položeni u spomen-grobnicu uz crkvu, Macelj je do sada najveće stratište komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. Među žrtvama su civili, razoružani vojnici i 21 svećenik.

 

https://branitelji.gov.hr/vijesti/europski-dan-sjecanja-na-zrtve-totalitarnih-i-autoritarnih-rezima-u-maclju/1793

Povezane objave

Tko i što je danas Josip Leko?

HF

Kako će na predsjedničkim izborima proći HDZ?

HF

U Carácasu umro hrvatski emigrant Zdravko Sančević

hrvatski-fokus

Objavljena nova monografija Antona Cetína COVID-19 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više