Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Njemačka ima pakleni plan

Povukli zlato iz Pariza, a uskoro će i iz Londona i New Yorka, evo zašto…

 
 
Njemačka federalna banka prisilno je vratila u zemlju svoje poluge zlata koje su se deesetljećima nalazile u Francuskoj centralnoj banci, u Parizu.Bundesbanka je posljednju 91. tonu vratila u zemlju ovih dana. Sada u Francuskoj više nema njemačkog zlata „na čuvanju”. Svoje „francusko zlato” Berlin vraća od početka 2017-e, a iz Velike Britanije i Sjedinjenih Država – od 2013. godine. I, iz Pariza su vratili ukupno 347 tona. Sve u polugama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/Bundesbank-gold-bar.png
Njemačke zlatne rezerve su 3.378 tona. Veće imaju samo SAD – 8.133,5 tona.Do sada su Nijemci pod svoju kontrolu vratili 1.710 tona svog zlata, odnosno – 50,6 posto. Član uprave Bundesbanke, Karl-Ludwig Thielle, najavio je skoro vraćanje 300 tona zlata iz New Yorka. Neki eksperti smatraju da Njemci žure zbog mogućih potresa u eurozoni i, pogotovo, za slučaj ponovnog uvođenja marke (partija Alternativa za Njemačku traži održavanje „referenduma o euru”).
 
Analitičari tvrde da nije slučajno što se vraćanje nemačkog zlata vremenski poklopilo sa Brexitom i izborima u Nizozemskoj, Austriji i Francuskoj na kojima su euroskeptici dodatno učvrstili pozicije.
Bundesbanka planira da svo zlato vrati u zemlju do 2020. godine.
Njemačka trenutno ima u New Yorku 1.236 tona zlata i 432 tone u Londonu.Ukupna vrednost svega nemačkog zlata procenjuje se na – 120 milijardi eura. To je 68 posto njemačkih deviznih rezervi.
Njemci su svoje zlato nakon Drugog svetskog rata držali u Parizu, Londonu i New Yorku zbog straha od mogućeg napada SSSR. A i zato što je to Amerikancima bilo po volji i u interesu.(Fakti)
 

http://croative.net/njemacka-ima-pakleni-plan-povukli-zlato-iz-pariza-uskoro-iz-londona-new-yorka-evo-zasto/

Povezane objave

Proračunska transparentnost povećava javnu potrošnju

hrvatski-fokus

BMW gradi u Mađarskoj

HF

HOPS-ova kvota umjetno podignuta barijera

HF

Za energetsku tranziciju i dekarbonizaciju imamo još najviše 12 godina

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više