Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Jiři Šedivy: U BiH džamije važnije od kuća

Europa ignorira baze terorista u BiH i na Kosovu

 
 
Bivši načelnik Glavnog stožera Armije Češke Jiri Šedivy upozorio je u intervjuu za Češku televiziju i portal Parlamentnji listi da Europa i Češka ne poklanjaju dovoljno pozornosti Zapadnom Balkanu i tako dopuštaju da u toj regiji teroristi “pronađu mir da se odmore i uvježbaju buduće terorističke napade”. Ocijenio je da vlasti u BiH i na Kosovu nisu dovoljno učinkovite da iziđu na kraj s fenomenom islamističke radikalizacije koji se vuče još od ratova u bivšoj Jugoslaviji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/sedivy-archiv-49b802db01d91.jpg
Jiři Šedivý
 
– Mi se bavimo potpuno drugim dijelom Europe, znači zapadnom i srednjom Europom, a na Balkan smo otkako su utihnuli ratovi 1990-ih godina prestali obraćati pozornost, posebice na sigurnost. Problem Balkana je to što stvara sigurnu sredinu u kojoj se etabliraju terorističke ćelije, tamo da se pripremaju, mogu imati svoje logističke centre i pozadinu koji im omogućavaju da se pripremaju i istovremeno odmaraju od kompliciranih operacija u zapadnoj Europi – rekao je Šedivy.
 
Podsjetio je da njemačke i austrijske obavještajne službe već godinu dana upozoravaju da se Balkan izrazito radikalizira te da problem stvara činjenica što su balkanski muslimani povezani s islamskim režima s Bliskog istoka. “U vrijeme kada je češki kontingent bio u Bosni i Hercegovini rođenim očima smo vidjeli kako se u selima uništenim bombardiranjem nisu prvo renovirale kuće ili popravljala infrastruktura, već su prvo obnovili džamije”, kazao je general koji je također veteran misije u BiH.
 
Ističe ipak kako ne misli da vlasti u BiH i na Kosovu izravno podržavaju teroriste, ali upozorava da je tamo učinkovitost vlade relativno mala. “Tipičan primjer je Bosna i Hercegovina, gdje na teritoriju države imaju tri strane – srpsku, bošnjačku i hrvatsku, koje do današnjeg dana nisu pronašle zajednički jezik. Kosovo se neprestano muči s ekonomskim problemima, ima golemu nezaposlenost. To je sve plodno tlo da radikalizam neprestano jača i da se širi”, rekao je Šedivy.
 
General je upozorio da je upravo za Češku bitno da posveti Balkanu pozornost zato što će se islamski teroristi, kada Zapad drastično pooštri mjere sigurnosti, okrenuti drugim zemljama, srednjoj Europi, gdje napada nije bilo i gdje mjere sigurnosti nisu toliko pooštrene, a Balkan je samo nekoliko sati automobilom od češke granice. “Jednostavno moramo znati što se događa u te dvije zemlje. U Bosni i Hercegovini, na Kosovu i eventualno u Makedoniji. Tome moramo pokloniti jednaku pozornost kao problemu terorizma u zapadnoj Europi”, kazao je bivši načelnik Glavnog stožera češke vojske.
 
Sastanak premijera u Albaniji
 
Neformalni sastanak premijera zemalja zapadnog Balkana posvećen regionalnoj integraciji održat će se u subotu, 26. kolovoza, u albanskom gradu Draču. Domaćin je premijer Albanije Edi Rama. Na sastanku balkanskih premijera održat će se nekoliko radnih sastanaka o temama vezanim uz regionalnu suradnju i jačanje integracijskih procesa na zapadnom Balkanu. Povjerenik EU-a za proširenje i dobrosusjedske odnose Johannes Hahn i potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Spiril Miller stići će također u Drač.
 

Eduard Soudil,  http://www.glas-slavonije.hr/341317/2/Europa-ignorira-baze-terorista-u-BiH-i-na-Kosovu

Povezane objave

Posavino, volim te kao majku – 2022.

hrvatski-fokus

Neriješen rat

HF

Bošnjački plan preglasavanja Hrvata

HF

Sretan ti 25. rođendan Hrvatska Republiko!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više