Hrvatski Fokus
Znanost

Supremacizam je svjetonazor

Stoljeća europskog kolonijalizma u Americi, Africi, Australiji, Oceaniji i Aziji bili su opravdani bijelim supremacističkim stavovima

 
 
Supremacizamje svjetonazor da je određeno doba, rasa, vrsta, etnička pripadnost, religija, spol, društvena klasa, ideologija, nacija ili kultura nadmoćnija od drugih varijacija te osobine i zagovara da oni koji se s njim identificiraju dominiraju, kontroliraju, i subjugirati one koji to ne čine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/33B659C200000578-3568271-Communists_with_banners_featuring_Soviet_dictator_Stalin_were_am-m-30_1462119758377.jpg
Neki feministički teoretičari tvrdili su da se u patrijarhatu standard muškog supremacizma provodi kroz različite kulturne, političke i interpersonalne strategije. Od XIX. stoljeća postojao je niz feminističkih pokreta koji su bili suprotni muškom supremacizmu, čiji je cilj postizanje jednakih zakonskih prava i zaštita žena u svim kulturnim, političkim i međuljudskim odnosima.
 
Stoljeća europskog kolonijalizma u Americi, Africi, Australiji, Oceaniji i Aziji bili su opravdani bijelim supremacističkim stavovima. Tijekom XIX. stoljeća, izraz "Bojanje bijelog čovjeka", koji se odnosi na mišljenje da bijelci imaju obvezu da društvu drugih naroda više nalikuju na svoje, široko se koristi za opravdanje imperijalističke politike kao plemenitog poduzeća. Thomas Carlyle, poznat po svom povijesnom prikazu francuske revolucije, koja je inspirirala roman Charlesa Dickensa A priča o dva grada, tvrdila je da su europske supremacističke politike opravdane zbog osnove koje su pružale najveću korist za "inferiorne" narodne narode. Međutim, čak i u vrijeme objavljivanja 1849. godine, Carlyleovo glavno djelo na temu, Povremeni diskurs o crnom pitanju, slabo su primili njegovi suvremenici.
 
Prije američkog građanskog rata, Konfederacijske Države Amerike osnovane su ustavom koji je sadržavao klauzule ograničavajući sposobnost vlade da ograniči ili ometa instituciju ropstva "crnca". U Govornom govoru, potpredsjednik konfederacije Alexander Stephens izjavio je da je jedan od temeljnih koncepata Konfederacije bio bijeli nadmoć nad crnim robovima. Nakon rata, na jugu je formirano tajno društvo Ku Klux Klan. Njegova je svrha bila "obnoviti" bijelu nadmoć nakon razdoblja obnove, iako je u to doba bilo bijele, protestantske supremacije u Sjedinjenim Državama. Grupa je propovijedala nadmoć nad svim drugim rasama, kao i nadmoć nad židovima, katolicima i drugim manjinama.
 
Cornel West, crnački filozof, piše da su crni supremacistički vjerski pogledi nastali u Americi kao dio crne muslimanske teologije kao odgovor na bijeli supremacizam. Tijekom ranog XX. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, poznatog kao predgrađe Shōwa prije 1945. godine, u Japanu propaganda Japanskog carstvakoristila je stari koncept hakko ichiu da podupre ideju da su Yamato bili superiorniji namijenjen vladanju Azijom i na Tihom oceanu. Mnogi dokumenti, kao što su Kokutai no Hongi, Shinmin no Michi i Istraživanje globalne politike s Yamato Race kao Nucleus, raspravljali su o tom konceptu japanske supremacije.
 
U Africi crnci na jugu Sudana tvrde da su podvrgnuti rasističnom obliku arapske supremacije, koja se razlikuje u povijesnom s bijelim supremacizmu južnoafričkog aparthejda. Genocid u tekućem ratu u Darfuru opisan je kao primjer arapskog rasizma.
 
U Aziji, drevni Indijci smatraju sve strance kao barbare. Muslimanski učenjak Al-Biruni napisao je da su za Indijce svi stranci nečisti. Nekoliko stoljeća kasnije, Dubois primjećuje da "Hindusi gledaju na Europljane kao barbare potpuno nezamjećene svim principima časti i dobrog uzgoja… U očima Hindusa, Pariji i Europljani su na istoj razini.” Kinezi su Europljane gledali kao odbojne, duhovne stvorove, pa čak i za vragove. Kineski su pisci također nazivali Europljane barbarima.
 
Od 1933. do 1945. nacistička Njemačka, pod vladavinom Adolfa Hitlera, promicala je ideju nadređenog, arijskog Herrenvolka. Državna propaganda zagovara uvjerenje da su germanski narodi, koje su nazivali "arijevci", bili nadmoćni, Nadljudi (Herrenvolk) koji je bio nadmoćniji od Židova, Slavena i Cigana. Arthur de Gobineau, francuski rasni teoretičar i aristokrat, okrivio je pad ancien régime u Francuskoj na rasnoj miješanju, te je tvrdio da je to uništilo čistoću nordijske rase. Gobineauove teorije, koje su privukle snažnu ulogu u Njemačkoj, naglasile su postojanje nepomirljive polarnosti među arijskim i židovskim kulturama.
 
Neki akademici i pisci tvrde da je kršćanski supremacizam motivacija za križarske ratoveu Svetoj zemlji, kao i za križarske ratove protiv muslimana i pogana diljem Europe. Trgovina robova preko Atlantskoga oceana je dijelom pripisana i kršćanskom supremacizmu. Ku Klux Klan je opisan kao bijela kršćanska supremacistička organizacija, kao i mnoge druge bijele supremacističke skupine, kao što su Posse Comitatus i kretanje kršćanskog identiteta i pozitivnog kršćanstva.
 
Neki akademici i pisci također tvrde da kako postoji muslimanski ili islamski supremacizam. Drugi tvrde da Kur'an i drugi islamski dokumenti uvijek govore o tolerantnim, zaštitnim uvjerenjima, koje su zlouporabe, pogrješno citirane i pogrješno protumačene islamskim ekstremistima i islamofobima. Primjeri kako su supremacisti iskoristili ime islama uključuju muslimansko sudjelovanje u trgovini afričkim robovima, panislamizam početkom XX. stoljeća koji promovira Abdul Hamid II. Tu su i pravila vjenčanja u muslimanskim zemljama Na ne-muslimane, većinska muslimanske tumačenja i pravila pluralizma u Maleziji nameću se nemuslimanima. "Obrambeni" supremacizam prakticiraju neki muslimanski useljenici u Europi. Drugi pisci postavljaju "otrovnu, nasilnu, islamsku supremacističku vjeru" i da je supremacizam jednako svojstven u islamu kao i u svim drugim religijama.
 
Neki akademici i pisci tvrde da je židovski supremacizam, često u odnosu na Izrael i cionizam. Autor Minna Rozen piše da su Židovi iz XVII. stoljeća, koji su živjeli u Jeruzalemu, bili supremacisti u svojim stajalištima da su nadmoćniji od ostalih Židova. Ilan Papp, izraelski povjesničar, piše da je prvi Adam Izraelu "utemeljio društvo utemeljeno na židovskoj nadmoći". Joseph Massad, profesor arapskih studija, smatra da je "židovski supremacizam" uvijek bio "dominirajući princip" u vjerskom i svjetovnom cionizmu. Linija protiv zastrašivanja i Južni sudski zakonski centar osuđuju spise o "židovskom supremacizmu" od strane Holokausta, Deniera, bivšeg Velikog čarobnjaka KKK-a, teoretičara urote, antisemitizam – posebice njegova knjiga: Židovski Supremacizam: moje buđenje židovskog pitanja. Kevin B. MacDonald, poznat po svojoj teoriji o judaizmu kao "grupnoj evolucijskoj strategiji", također je optužio ADL i njegov vlastiti sveučilišni psihološki odjel da je "antisemitski" i u korist bijelaca supremacista. Njegove spise na temu. Međutim, istaknuti rabini su, zapravo, izričito iznijeli tvrdnje u pogledu navodne židovske superiornosti.
 

Tomislav Pavelić

Povezane objave

U Birminghamu 72 nacije sudjelovale u ritualu obožavanja demona

hrvatski-fokus

Samo još na brzinu spasiti TTIP

HF

U Britaniji progovorili – pogrebnici

hrvatski-fokus

Šokantno upozorenje nobelovca Luca Montagniera

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više