Hrvatski Fokus
Hrvatska

Nitko ne smije dirati oznake HOS-a

Ne ću se uopće osvrtati na Pupovca i bljezgarije ovoga etnobiznismena

 
 
Neosporna je činjenica da je to doista izvorno ustaški pozdrav i nikakav povijesni usklik. I on je danas kao takav neprihvatljiv za bilo kakvu javnu i privatnu i ne znam kakvu drugu uporabu. Ali sam isto tako više puta pisao što je taj isti pozdrav ZDS značio u Domovinskom ratu i zašto, i to ne treba prešućivati. Posebno razumijem ljude iz HOS-a koji su se borili pod tim pozdravom, ginuli, to im ne treba oduzimati, ali sve treba staviti u povijesni kontekst. Isto kao i naziv 9. bojne HOS-a Rafael Boban, to je povijest, i nju se ne smije prešućivati, jer ćemo opet raditi ono što se radilo u Jugoslaviji…
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2017/08/Pupovac_Stanimirovic.jpg
OD SDS-a do SDSS-a – Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović
 
HOS je godinama doživio velike nepravde, njegovi bojovnici, koji su nas debelo zadužili u Domovinskom ratu. I zato im danas nitko ne smije oduzeti njihove oznake, njihovo znakovlje s kojim su prošli Domovinski rat. Ne će valjda o tome odlučivati oni koji su ostali s poražene strane, koji su te iste pripadnike HOS-a likvidirali, koji su bili agresori na hrvatsku zemlju? Doista je dosta takvog nakaradnog ponašanja, i takvo nakaradno ponašanje jednom zauvijek trebaju presjeći hrvatske institucije, od političara do pravosuđa. Koja je to pamet koja proganja bivše pripadnike HOS-a jer u povijesnoj prigodi nosi oznaku postrojbe kojoj je pripadao?Svakako sam protiv bilo kakve instrumentalizacije pozdrava ZDS u dnevnopolitičke i druge svrhe. Ali povijest treba biti povijest, treba je nepristrano valorizirati i bojovnicima HOS-a omogućiti da u prigodama sjećanja na ratne dane slobodno mogu nositi odore i znakovlje pod kojim su se borili, kao i da na spomen pločama i spomenicima mogu također slobodno pokazivati pod kojim su se znakovljem borili, baš kao i svaka druga ratna postrojba. To je minimum koji zaslužuju i oni živi, a još više oni poginuli i njihove obitelji.
 
I debelo ću prozivati domaće likove koji su doista besprizorni u svojim izjavama i nastupima. Neka vama demokracije i slobode govora, ali bome ćete snositi i javnu odgovornost za izrečeno, i bome ćete biti prisiljeni slušati što je istina, a što javnosti podmećete kao “istinu”. Ne ću se uopće osvrtati na Pupovca i njegove bljezgarije jer je bivši šef države jednom zauvijek rekao da je ovaj običan etnobiznismen, i hvala bivšem šefu države na tom trenutku prosvjetljenja i mrvici hrabrosti.
 
Ali kad pojedini besprizornici na političkoj sceni pripadnike HOS-a idu poistovjećivati s ustašama, tada doista nema druge nego debelo opaliti svima takvima javni šamar i suočiti ih s povijesnim činjenicama koje im nisu baš poznate, i kojima očito nisu skloni, jer im je Tito zamutio svu pamet koju posjeduju. Usporediti pripadnike HOS-a s ustaškim zločinima i jasenovačkim logorom ne samo da je neistinito nego ljudski krajnje nakaradno. Ali eto, upravo su i bojovnici HOS-a svojim udjelom u Domovinskom ratu takvima omogućili demokraciju i slobodu i sve što s time ide.
 

Zvonimir Despot, https://www.vecernji.hr/premium/jesu-li-institucije-spremne-odluciti-o-zds-1190852

Povezani članci

DRUGA OKUPACIJA DUBROVNIKA I KONAVALA – Neprestana srpska presizanja (2)

HF

Let ranjene ptice

HF

Svi na izbore!

HF

Izašla monografija “Župa Tovarnik”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...