Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Šesnaesti festival ‘Interetno’ bez Hrvata

Na festival pozvani Letonci, Hondurašani, Paragvajci…, ali ne i Hrvati

 
 
Otvoreno pismo Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakcija Informativnog programa na hrvatskom jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom Šesnaestog „Interneto“ festivala održanog u Subotici od 22.-26. kolovoza 2017. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/image00005.jpg
Čitamo:Po šesnaesti put ’Interetno’ festival će uz zvuke nota i korake tradicionalnog plesa predstaviti četiri ansambla iz Srbije i sedam iz Mađarske, Hondurasa, Letonije, Čilea, Paragvaja i Meksika. U bogatom i raznovrsnom programu starih zanata, veština i foklora, negujemo i čuvamo tradiciju i bogatu istoriju multikulturalnosti  grada Subotice– rekla je Miroslava Babić, član Gradskog veća Subotice zadužena za oblast kulture na otvaranju ovog festivala. Pa se čudimo: Nema Hrvatske! Gledamo petodnevni program i još se više čudimo.
 
Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatska čitaonica, „jedina relevantna hrvatska politička stranka“ DSHV, Hrvatskog nacionalno vijeće, „jedina relevantn hrvatska izdavačka kuća“ NIU „Hrvatska riječ“, Hrvatski konzulat i ravno šesnaest (16) hrvatskih kulturnih udruga (sigurno sam nekoga i izostavio) sa svim svojim djelatnicima, koji za svoj rad i svoje aktivnosti primaju novac, nisu mogli u petodnevni program ove subotičke proslave uvrstiti nikoga iz Hrvatske, ali niti ikoga od svojih!!!
 
Onda se podsjetimo da su sve gore navedene ustanove i institucije praktično u rukama Tomislava Žigmanova i njegovih desetak poltrona. Oni u konačnici odlučuju o svemu što je ovdje hrvatsko, a prije svega o novcu dodjeljenom svim Hrvatima u Republici Srbiji! Rezultat: razorena hrvatska zajednica ovdje, a u „najhrvatskijem gradu u Srbiji“ nema Hrvata u petodnevnom programu starih zanata, veština i foklora, gdje se neguje i čuva tradicija i bogata istorija multikulturalnosti  grada Subotice! Za to vrijeme nismo vidjeli niti čuli ikoga od gore navedenih djelatnika, a naš v.d. Hrvat je bio zauzet međunarodnim znanstveno-političkom skupom u Golubiću kod Knina na temu „Izbjeglice i manjine suočene s izazovima identiteta i gospodarstva“, a koju organizira Udruga za povijest, suradnju i pomirenje (AHCR) – Golubić, i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) – Novi Sad!
 
A samo kao najkraći potsjetnik iz tog kraja:
– 17. 1. 1990. u Obrovcu održan srpski protestni miting na kojem je govorio akademik Jovan Rašković.
– 25. 7. 1990. u Srbu održan Veliki srpski sabor na kojem su govorili: akademik Jovan Rašković, Jovan Opačić, mr Mile Dakić i dr Milan Babić. Usvojena je Deklaracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda i Odluka o formiranju Srpskog nacionalnog vijeća.
– 22. 10. 1990. održan sastanak u manastiru Krupi, kod Obrovca. Učestvovali predstavnici TO Obrovca, Knina, Benkovca, Donjeg Lapca, Gračaca i predstavnici SDS-a. Predloženo je formiranje vlastite krajiške oružane sile.
 
Glavni akteri skupa (ne ratnih mitinga): predsjednik Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, istoričar Darko Gavrilović, Davor Pauković iz Udruge za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsednik poslaničke grupe Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru Hrvatske Boris Milošević, Saša Milošević iz Srpskog nacionalnog veća i predsednik Pokreta za preokret iz Srbije, Janko Veselinović.
 
O ovom „međunarodnom znanstveno-političkom“ skupu pod naslovom „Srpsko-hrvatski odnosi na najnižem nivou u 21. veku“ piše „Blic“ od 25. 8. 2017., sa slikama Jasenovca i ploče na kojoj piše „Za dom spremni“. Jako lijepo – apel za pomirenje! Pozdravljam.
Samo takav skup je Tomislav Žigmanov morao organizirati davno u Hrtkovcima sa slikama Šešeljevih mitingaša i slikom plakata od 16. lipnja 1992. godine na banderi kod crkve na kojem je stajalo da će svi Hrvati do ponoći biti poklani ako ne napuste Hrtkovce!!!  
 
A kao podsjetnik: Hrvati u Hrtkovcima nisu nikada održali protestne mitinge, nisu osnivali nikakva hrvatska vijeća, donosili odluke o suverenosti i autonomiji i nisu nikada formirali vlastite oružane sile! Ali Tomislav Žigmanov ne može u svojoj Subotici uvrstiti Hrvate u kulturni program grada, iako je vijećnik u Gradskoj skupštini, vijećnik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik „jedine relevantne hrvatske stranke“ DSHV, i uopće „alfa i omega“ za sve Hrvate ovdje. Zato tako i prolazimo. Na ovu funkciju pretsjednika DSHV-a postavio ga je bivši predsjednik te stranke Petar Kuntić, koji je konačno povukao svoj najpametniji potez u životu i najkorisniji za sve Hrvate u Srbiji: otišao je na selo da gaji kokoši i rajčice. Tomislav Žigmanov bi ga i u tome morao slijediti
 

Branimir Miroslav Cakić 

Povezane objave

Repriza Pariza u »Malom Parizu«

HF

Četnici razbijaju spomen ploče

HF

Ne voli Hrvatsku – voli kune

HF

Kontrabanada buči u vrijeme predizborne šutnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više