Hrvatski Fokus
Znanost

Koje opasnosti prijete za Floridu

Irma je opasna ali ne toliko za južnu Floridu ili tzv. Florida keys  

 
 
Opasnost ciklone Irma je da ona krene uz Golfsku struju sjevernije i da stigne čak do New Yorka ili do 42. paralele jer je već prezasićena i ne će tražiti rješenje u tzv. landingu negdje na obalama Floride. Ona će se osjetiti na Floridi, ali u ovo doba godine ovakve oluje gube karakteristike Huricana – velika snaga ali mali radijus – nego postaju eksteritorijalne tropske oluje s nešto manjom snagom ali većeg radijusa, gdje i 500 NM od centra valovi budu i preko 12 metara visoki a vjetar nije toliko snažan, jer je snaga vjetra upravno proporcionalna s baričkim gradijentom a on je unutar same oluje relativno mali – barički gradijent je razlika atmosferskog pritiska za 60 nautičkih milja udaljenosti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/irma-is-now-a-major-category-3-hurricane-as-it-moves-across-the-atlantic.jpg
Valovi budu dosta snažni radi toga što tijekom kretanja prikupljaju kinetičku energiju i postaju jako o'pasni za sve, pa i najveće brodove. Međutim glavne karakteristike oluje ostaju, dosta jaki vjetar i jako uzburkano more. Prava opasnost nastaje kad ona stigne sjeverno – kada na New Foundlandu a i na Novoj Scotiji prevladavaju anticiklone ili područja jako visokog tlaka. Tada barički gradijent naglo raste u apsolutnom smislu od 1 do čak 11 one izobare su tako blizu jedna drugoj, a za daljnja objašnjenja pogledajte film Perfekt storm.
 
Naime ciklona Irma će napraviti puno problema cijeloj istočnoj obali SAD-a ali kroz dulji period. Bit će kiše vjetra, ali samo izoliranih ekstremnih slučajeva opasnosti ili razaranja. Nije isključeno da u meteorolškim uvjetima uz trasu, kao nagli rast atmosferskog pritiska na područjima Caroline, North Caroline, pa čak i Pensilvanije (teže i New Jerseyja) ona napravi LANDING ali to se je dogodilo samo par puta u povijesti.
 
Stoga ponavljam, ova oluja ne će napraviti tako brzo ni samo tako neku štetu – čak ima šanse da se zadrži u svojstvu eksteritorijalne nekoliko tjedana. Konvergencija između visinskih hladnih zračnih masa koje hoće na jug i toplih zasićenih koje hoće na sjever najizraženija je tijekom ovih mjeseci. Međutim teško se vodom prepune tople mase kreću prema Sjeveru. Usput Irma dolazi s oceana i nosi područje niskog tlaka. Kada dođe blizu bilo kojeg područja niskog tlaka ona će se zaustaviti, a upravo takvo je područje oko Floride zbog visoke insolacije iznad glavne rijeke Golfske struje. Ona će po meni tu ostati relativno dugo, stalno se vraćajući na ocean.
 

Cvijeto Božović

Povezane objave

Učinak mina na okoliš

HF

Što povezuje pandemiju i klimatski poremećaj?

hrvatski-fokus

Škola ne smije biti – zafrkavalište

HF

Europska unija odobrila zabranu uzgoja GMO-a na nacionalnoj razini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više