Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kako pomoći razvoju Slavonije

Predstavnici Svjetske banke u posjetu Slavoniji kako bi utvrdili prepreke rastu

 
 
Tim Svjetske banke, predvođen Elisabettom Capannelli, novom voditeljicom Ureda boravi u radnom posjetu Slavoniji kako bi s lokalnim sugovornicima razgovarali o potencijalima za rast te regije. Članovi tima susrest će se s nekim od ključnih dionika koji doprinose razvitku regije kako bi stekli još bolji uvid u to što se može učiniti kako bi se potaknu rast i poboljšala konkurentnosti Slavonije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/istocna-hrvatska-poljoprivreda.jpg
Slavonija nastoji dostići ostatak Hrvatske i traga za načinima na koje će otkočiti svoje potencijale za rast. U 2016. godini, prosječna stopa nezaposlenosti u regiji dosegla je oko 28 posto, dok je na državnoj razini iznosila 16,9 posto. Radnih mjesta je malo, tako da pa mladi sve više tragaju za poslom u drugim, bogatijim zemljama EU-a. Oko 20 posto stanovništva nalazi se na pragu siromaštva.
 
Predstavnici Svjetske banke posjetit će Novu Gradišku, Vinkovce, Osijek i Vukovar, gdje će se sastati s Gabrijelom Žalac, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a, kao i s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti, zavoda za zapošljavanje, regionalnih razvojnih agencija, jedne prehrambene tvrtke, inovativnih malih i srednjih poduzeća, poslovnih inkubatora, sveučilišta, centara za socijalnu skrb i nevladinih organizacija. Saznanja stečene tijekom posjeta doprinijet će i oblikovanju nove strategije Svjetske banke za Republiku Hrvatsku te utvrđivanju budućeg programa rada.
 
“Očekujemo kako ćemo se tijekom posjeta upoznati sa strategijama gospodarskog razvitka Slavonije, što uključuje i stjecanje boljeg uvida u pojedinosti Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem, koji je vrijedan 2,5 milijarde EUR, a financirat će se sredstvima EU-a ”, izjavila je Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju. “Svjetska banka bliskosurađuje s državama članicama i Europskom komisijom ne bi li utvrdila prepreke rastu u slabije razvijenim regijama Poljske i Rumunjske, a ta bi iskustva Slavoniji svakako mogla pomoći u premošćivanju razvojnog jaza”, zaključila je Capannelli.
 
Svjetska banka već dva desetljeća aktivno podupire razvoj regije, počevši od poslijeratne obnove, razminiranja te društvenog i gospodarskog razvitka. Trenutno, projekti koje Banka podupire u Slavoniji usredotočeni su na poboljšanje konkurentnosti regije. Kroz projekte odobravaju se sredstva obećavajućim tvrtkama okrenutim istraživanjima i razvoju, inovativnim poduzećima i startup tvrtkama. Zaseban tim Svjetske banke pomaže u unapređivanju položaja hrvatskih tvrtki u globalnim lancima vrijednosti kroz aktivnosti koje imaju za cilj prepoznati potencijalno atraktivne poslovne segmente u 13 industrijskih klastera . U Slavoniji se osobita pozornost posvećuje prehrambenoj industriji, proizvodnji i preradi drva te informacijskoj i računalnoj tehnologiji.
 
Svjetska banka i Državni zavod za statistiku (DZS) izradili su karte siromaštva prema dohotku i potrošnji na regionalnoj razini. Te karte siromaštva temelje se na detaljnoj georeferenciranoj bazi podataka s informacijama o prostornoj distribuciji siromaštva te služe kao pomoć u donošenju politika smanjenja regionalnih razlika i iskorjenjivanja siromaštva i socijalne isključenosti . Karte siromaštva i Indeks višestruke deprivacije, čija je izrada upravo u tijeku, pomoći će vlastima u boljem i bržem iskorištavanju sredstava EU-a, poglavito za potrebe strateškog Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem.
 
Grupacija Svjetske banke
 
Osnovna zadaća Grupacije Svjetske banke (WBG) odnosi se na borbu protiv siromaštva i potporu održivom razvoju. Grupacija Svjetske banke sastoji se od pet institucija: Svjetske banke, koja uključuje Međunarodnu banku za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodno udruženje za razvoj (IDA); Međunarodne financijske korporacije (IFC); Multilateralne agencije za osiguranje ulaganja (MIGA); i Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID). Institucije iz Grupacije Svjetske banke posluju u više od stotinu zemalja, pri čemu im pružaju financijske i strateške savjete te druge usluge potpore kako bi im pomogle u rješavanju njihovih najbitnijih razvojnih i strateških pitanja.
 
Otkako se 1993. godine priključila Svjetskoj banci, Hrvatske koristi financijski i tehničku pomoć, strateške savjeta i analitičke usluge koje pruža ta globalna razvojna institucija. Svjetska banka do danas je osigurala potporu za 54 projekta u iznosu od oko 3,5 milijardi USD. U svom financijskom angažmanu, Banka je trenutno ponajprije okrenuta prometnom sektoru te projektima u području zdravstva, socijalne skrbi i inovacija.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Revolucija u sektoru obnovljivaca

HF

Marina Punat počiva na željezničkim tračnicama

HF

Romi u poduzetništvu

HF

Australija zbog Covida-19 ostaje bez turizma u 2021. godini

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više