Hrvatski Fokus
Hrvatska

Slovenski stručnjak protiv Karla Erjavca

Miha Pogačnik: Arbitražna presuda ne postoji, ona je ništavna

 
 
Miha Pogačnik, jedan od vodećih slovenskih eksperata međunarodnog i europskog prava, ustvrdio je danas za HRT da odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije smatra ništavnom. Pogačnik je od 2001. do 2008. godine bio glavni slovenski pregovarač o granici, a već je i prije izjavio da bi se slovenska strana trebala ispričati Hrvatskoj zbog kompromitacije arbitražnog postupka. Pogačnik smatra paradoksalnim, rekao je u Studiju 4 HRT-a, da se Slovenija bavi implementacijom arbitražne odluke, a Hrvatska priznavanjem ili nepriznavanjem te odluke.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/F61DO_pogacnik_m2_xx.jpg_.1206897279.jpg
Miha Pogačnik
 
– Kao profesor međunarodnog prava, moram naglasiti da arbitražna presuda uopće ne postoji, ona je ništavna jer su bila kršena kogentna imperativna pravila međunarodnog prava. Zato je paradoksalno da se Slovenija i Hrvatska bave presudom koje nema – rekao je Pogačnik. Presuda zbog velikih procesualnih propusta, dodao je, ne egzistira. I to ne samo u međunarodnom pravu nego ni u pravima svih civiliziranih država. Prema međunarodnom pravu, dodao je, obje se strane moraju suzdržati od bilo kakve intervencije u sporna područja. O najavi da će Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, Pogačnik je rekao da se takve stvari ne najavljuju.
– Iskusna diplomacija takve stvari radi diskretno – rekao je Pogačnik. On je odmah 2015. godine, kada je Večernji list otkrio skandal s arbitražnim postupkom, rekao da je to slovenska sramota koja zahtijeva ispriku Slovenije Hrvatskoj. Podsjetimo, Večernji list objavio je audiosnimke koje su otkrile da je postupak na Stalnom arbitražnom sudu u Haagu izišao iz okvira normalnog ponašanja te da slovenska strana krši pravila.
 

Iva Puljić-Šego, https://www.vecernji.hr/vijesti/slovenski-strucnjak-miha-pogacnik-arbitrazna-presuda-ne-postoji-ona-je-nistavna-1193297

Povezane objave

Rehabilitacija proroka jugoslavenske propasti

HF

AFORIZMI – Taman i knap

HF

Mnogo buke…

HF

Patrijarh Irinej na tragu patrijarha Pavla

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više