Hrvatski Fokus
Uvodnik

Na pomolu treća izdaja Savudrijske vale?

Pred Plenkovićem slijede besane noći…

 
 
• Svakih osam godina nastupa doba IZDAJE sa Slovenijom. Ivica Račan je 2001. prvi puta pokušao predati Savudrijsku valu Slovencima. Srećom, nije uspio jer je i u SDP-u bilo ljudi koji su domoljubi. Nakon osam godina, 2009. druga izdaja je bio pristanak Jadranke Kosor na arbitražu. Nakon osam godina od vremena Kosor sada smo svjedoci treće izdaje u kojoj je akter Andrej Plenković, pristajanjem na provedbu sramne i otrovane arbitraže u režiji do srži pokvarenoga francuskog suca Gilberta Giullaumea. Prijašnje dvije izdaje nisu prošle, ne će proći niti ova najnovija. Te kobne 2009. godine izdajnik je mogao biti Ivo Sanader, ali nije to bio. Povukao se. Jednostavno abdicirao. Račana više nema, umro je prije desetljeće. Jadranke Kosor također više nema u politici. Propala je. Nema niti Ive Sanadera. Njega od 2010. nesmiljeno progoni hrvatsko pravosuđe. Iako mu malo tko vjeruje da se je povukao iz politike 1. srpnja 2009. zbog toga što, pod pritiskom Europske unije, nije pristao na predaju vale, on je progonjen zbog navodnog kriminala, ali nitko mu ne može predbaciti da je prodao ili izdao Savudrijsku valu. Stoga su pred Plenkovićem besane noći. Ostaje mu da izabere: ili da pristane na ucjene Bruxellesa i preda Sloveniji hrvatsku valu, ili da se kao i Sanader povuče iz politike. Dok je još sačuvao čist obraz. Ne učini li to, nikad se ne će moći oprati gorak okus morske vode u Savudrijskoj vali.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/AP_Pictures-20161019212807-65209000.jpeg
Andrej Plenković
 
• Kako u Sloveniji prijete i oružanom okupacijom Savudrijske vale prirodno mirni Andrej Plenković se trznuo i pozvao na sastanak čelnike saborskih stranaka da u dogovoru pronađu najbolji način kako se suprotstaviti jastrebovima iz Ljubljane. Kako stvari stoje – i što se od njega može očekivati – Plenki je pozvao čelnike stranaka da ih nagovori na prepuštanje vale Ljubljani. Uz neka neuvjerljiva obrazloženja. Ovaj Plenkovićev potez – koji je u razini s onim Ivice Račana iz 2001. i Jadranke Kosor iz 2009. – dolazi odmah nakon izjave predsjednika Europske Komisije Jean-Claudea Junckera kako se Unija ne će miješati u hrvatsko-slovenski spor oko vale. Tipičan politički potez.
 
• Parlamentarni odbor za obranu slovenskoga Zbora najavio je za četvrtak izvanrednu sjednicu s temom “Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciij arbitražnog sporazuma”. Inicijator ove objave rata protiv Hrvatske je Žan Mahnič, predsjednik toga odbora iz stranke „našega prijatrelja“ Janeza Janše, Slovenske demokratske stranke (SDS). Mahnič je na izvanrednu i tajnu sjednicu pozvao ministricu obrane Andreju Katić, šefove tajnih službi, te predstavnike generalštaba. Žan Mahnič (Kranj, 12. I. 1990.) nije baš netko. Radi se o mladiću, studentu druge godine Obrane i zaštite i sviraču klavira i orgulja u slobodno vrijeme.
 
• Glede kurikulne reforme i neviđene nasrtljivosti ministrice iz redova globalističkoga HNS-a, Blaženke Divjak, nužno je istaknuti dva detalja. U cijelu priču podilaženju predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću nepotrebno se uključila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i izravno podržala HNS-ovu otvorenu nakanu prihvaćanja kobne i protuprirodne Istanbulske konvencije i kurikulne reforme bez Hrvata. Svrstavanje Predsjednice najvjerojatnije je dogovoreno s predsjednikom Vlade u stilu vraćanja usluge za usluge, što je još gore. Kabinetsko nametanje rješenja u školstvu i društvu općenito nije prolazilo u vrijeme jugoslavenske diktature, pa ne će proći ni u današnje vrijeme. Nije točna Plenkovićeva izjava na sjednici Vlade od četvrtka „Ovim putem želim zahvaliti stručnom povjerenstvu koje je imalo zadaću dovršiti akcijski plan, zahvaljujem Dijani Vican i suradnicima koji su dovršili posao“, jer posao nije dovršen. Točno je kada Plenković kaže „da su se promijenile okolnosti, imamo novu ministricu, dogovorili smo se da ćemo pristupiti novom izboru ekspertne radne skupine“, ali ne vjerujem u sljedeće kada predsjednik Vlade kaže: „Napravit ćemo korak koji će otkloniti sve zlonamjerne medijske špekulacije. Želimo ostvariti konsenzus koji će pomiriti udaljena stajališta aktera koji su u ovaj proces uključeni. Pristupit ćemo ovom problemu na sveobuhvatan način i intenzivno se njime baviti“. Ne vjerujem, jer tihom smjenom Dijane Vican tek će se pojačati „zlonamjerne medijske špekulacije“, i, dakako, nanijeti neprocjenjiva šteta hrvatskome školstvu. A od koncezusa nema niti „k“.
 
• Porez na nekretnine je privremeno zaustavljen. Od njega vlast ne odustaje samo će ga pokušati pod drugim imenom što lakše progurati. U okviru Zakona o komunalnom redarstvu. Visina oporezivanja ne će biti manja.
 
• Napokon je ukinuta emisija HRT-a Hrvatska uživo. Bila je to najgora emisija koju su vodili novinari, poput onih zloglasnih iz Radija 101. S emisijom napokon je otišla i Maja Sever, za koju je saborski zastupnik HDZ-a iz Splita, Petar Škorić, s pravom rekao da je »postala najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ovog propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju«, te dodao kako je »licemjerno da emisiju Hrvatska uživo uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko«. Kako nikad jedna vijest ne dolazi, s njezinom nužnom i opravdanom smjenom saznao sam da je ona unuka pokojnog "liberala" Vlade Gotovca, koji je svoje posljednje godine života sveo samo na rušenje predsjednika Franje Tuđmana.
https://pbs.twimg.com/profile_images/839594587882680324/mO6MyiX6_400x400.jpg
Maja Sever
 
Jutarnji list nastavlja svoju borbu za lošiju Hrvatsku i lošiji Svijet. Trinaestoga rujna 2017. pod naslovom »UZBUNA U BRUXELLESU: VLAST U EU PREUZIMAJU ULTRADESNIČARI Predsjedat će ključnim tijelima: 'Migrante ćemo tjerati oružjem, a Rome slati u rezervate'« straše Hrvate. Sa čime? S Bugarima. A evo zašto: »U siječnju iduće godine rotirajuće predsjedanje Europskom unijom preuzima Bugarska, koja će ključna mjesta ispuniti ultradesničarima sa zabrinjavajućim političkim stavovima«, piše JL. I to netko naziva novinarstvom. Dno dna.
 
• Uz Pelješki most, kao nova točka prijepora u odnosima BiH i RH sada se pojavilo i navodno izvješće hrvatskih sigurnosnih službi o 5 do 10 tisuća islamskih radikala koji žive u susjednoj državi, od čega dobar dio uz granicu kod Velike Kladuše i Bihaća.
 
• Srpski etnobiznismen u Hrvatskoj, poznatiji po imenu Milorad i prezimenu Pupavac, ima brojne dužnosti u domovini Hrvatskoj koju očito ne voli i koju svakodnevno razara. Jedino što voli u neželjenoj domovini Hrvatskoj su – kune. I to puno kuna! Pupavac je ovih dana poručio, kako javlja beogradski Blic, da očekuje hitan razgovor i sastanak sa srbijanskim državnim vrhom na kojem će iznijeti sve hrvatske grijehe protiv srpske manjine. Tu su mu kao naručeni došli incidenti ispred redakcije Novosti u Gajevoj ulici u Zagrebu od strane Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) na čelu s predsjednikom Draženom Kelemincem.
 
Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka, pozdravlja skidanje braniteljske ploče u Jasenovcu riječima: »Mlada, moderna, slobodna i neovisna Hrvatska država treba upravo rasti na tim temeljima, okrenuta gospodarstvu, mladima i novim radnim mjestima. U takvoj Hrvatskoj nema mjesta niti za maršala Tita niti za 'Za dom spremni'«. To je ponukalo Nadu Šikić, HDZ-ovu bivšu ministricu rada i mirovinskog sustava u Vladi Tihomira Oreškovića, koja je poručila da mjesta u Hrvatskoj nema ni za Maletić. »Ako Bog da ni za Ivanu Maletić«, napisala je ona. 
 
• Bošnjaci u Jajcu kradu povijest i veliku bitku hrvatskog naroda. Jajce je oslobođeno 13. rujna 1995. u vojno-redarstvenoj operaciji Hrvatskih snaga (Hrvatsko vijeće obrane, Specijalna policija MUP-a HR HB, Hrvatska vojska i Specijalna policija MUP-a RH) koja se zvala "Maestral". Jajce su oslobodili  2. gardijska brigada HVO-a, SP MUP HR HB, bojna Jajce, 81. gardijska brigada HV-a, 1. gardijska brigada HVO-a, 60. d. gardijska brigada HVO-a, 4. gardijska brigada i 7. gardijska brigada HV-a, ZP Tomislavgrad, Mostar, Vitez i drugi… I to je činjenica. Sve ostalo što Muslimani-Bošnjaci naknadno guraju je velika – LAŽ.
 
Ivo Josipović tvrdi u razgovoru za Deutsche Welle, kako je za svog mandata uspio popraviti odnose sa susjedima. Nije problem popraviti odnos sa susjedima,kada radiš na štetu svoga naroda.
 
• Gestapovi tajni dokumenti bili su otkrili tko je Tito (7. minuta i 11. sekunda): https://www.youtube.com/watch?v=uTiIJ7mIQt8 Pogledajte!
 
• Bošnjački politički analitičar Jasmin Mujanovićnavodi kako je sljedeća meta Rusije u regiji Bosna i Hercegovina. Cilj je ovu nestabilnu državu ostaviti izvan NATO-a, pri čemu Moskva računa na dva aktera: Milorada Dodika, čelnika RS-a, ali i na Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH. Dakle, Moskva računa na savezništvo s ovom dvojicom „najvećih šampiona etničke fragmentacije i disfunkcionalnosti BiH“, navodi on. Mujanovića brine zašto Moskva brine za interese hrvatskog naroda u BiH što mijenja i hrvatska stajališta. Mujanović dovodi u vezu aferu Agrokor čiji je najagresivniji kreditor ruska državna Sberbanka, zbog čega se Moskva sprema preuzeti veliki dio hrvatskog gospodarstva. Ako ovom dodamo i nedavno objavljenu vijest, kako sin bivšeg tajnika NATO-a Andreasa Fogha Rasmussena, Henrik F. Rasmussen (koji je na čelu američke konzultantske kuće) preuzima fond Nexus koji je tijekom ljeta 2016. dao kratkoročne pozajmice Agrokoru, nije teško zaključiti da su Sjedinjene Države spremne za fight s Rusijom oko nadzora najveće domaće kompanije, a time i hrvatskog gospodarstva. Nadalje, na čelo hrvatske uprave Nexusa dolazi Damir Mihanović, bivši član Uprave Croatia osiguranja, piše Mujanović.
 
• Kapetan Cvijeto Božović kaže: »Jadno je da cijeli svijet kuka zbog Floride, a danas, isti dan, je u Livornu u Toskani, poginulo zbog nevremena šestero ljudi, među njima i jedan dječak koji se utopio u podrumu Troje. Palo je preko 250 litara na četvorni metar, a tako je bilo i u Istri, gdje je u nekim mjestima palo preko 250 litara na četvorni metar, što je puno, puno više nego će pasti igdje na Floridi«. Kapetan zaboravlja da je u pitanju Amerika.
 
• Srbija i BiH dosad su usuglašeni oko 373 kilometra granice. Problematične točke su hidroelektrane „Bajina Bašta“ i „Zvornik“, koje pripadaju Srbiji, ali ih presijeca državna granica koja vodi sredinom toka Drine. Kod HE „Bajina Bašta“ generatori se nalaze na teritoriju BiH. Beograd predlaže da se državna granica sa sredine riječnog korita pomakne na lijevu obalu Drine, kako bi se oni našli na teritoriju Srbije, a zauzvrat BiH bi dobila vodenu površinu Drine koja pripada Srbiji. Sporna je željeznička pruga Beograd-Bar između sela Jablanica u općini Čajetina (Srbija) i Štrpci u općini Rudo (BiH). Na tom mjestu pruga u dužini od 12 kilometara napušta teritorij Srbije i prolazi kroz BiH. I u tu Srbija želi prugu, a BiH bi dala neku drugu zemlju. Sporna je i zemlja između Ruda i Priboja u Sandžaku veličine četiri četvorna kilometra. To je područje vlasništvo BiH, ali se nalazi u okruženju Srbije. Ovo je isto kao i kod granice između Hrvatske i Srbije na Dunavu. Srbija hoće sve od BiH, a dala bi joj mrvice neplodne zemlje, kao što hoće da granica ide sredinom Dunava, čime bi Hrvatska izgubila preko 90 posto spornoga svoga teritorija.
 
• U Makedoniji se radi na donošenju Zakona o uporabi jezika. Uskoro će o njemu raspravljati i u Sobranju. Predviđa se dvojezičnost u Makedoniji, što je uvjet Albanaca iz Tiranske platforme za formiranje Vlade sa Zoranom Zaevim. To je i uvod u federalizaciju Makedonije. Mnogi su protiv toga. Odnedavno oporbena stranka VMRO-DPMNE podnijela je amandman u kojem traži da isti status, osim makedonskoga i albanskog, dobiju i srpski i turski jezik, kako bi se razvodnila svekolika albanska incijativa. Zaev ne može popustiti, jer bez Albanaca ne može vladati a i 15. listopada održavaju se lokalni izbori. Nastojanjima VMRO-a priklanjaju se makedonski Srbi. Nije Srbima toliko važno da u ustavu bude i srpski jezik, njih više brine najava Albanaca o usvajanju rezolucije u Sobranju o genocidu nad albanskim narodom u Makedoniji u razdoblju od 1912. do 1956. godine, kojom se optužuje Srbija za počinjene zločine na Kosovu.
 
• Američki politolog ukrajinskoga podrijetla Adrian Karatnycki jedan je od najboljih poznavatelja američke politike u istočnoj Europi. Radi u Washingtonu kao znanstveni savjetnik u Atlantskom vijeću, jednom od najstarijih think tankova (trust mozgova) u SAD-u. Za njemački Die Welt 6. IX. 2017. je rekao: »U Njemačkoj su bivši političari duboko upleteni u ruski sustav. Oni time zapravo prestaju biti dijelom njemačkog političkog sustava i postaju dijelom ruskog sustava. Upravo je to najveća opasnost. Gerhard Schröder je čovjek koji se u vrijeme kada je bio na čelu njemačke vlade zauzimao za sporni i strateški problematičan plinovod, da bi na kraju preuzeo funkciju na tom projektu. A sada ide dalje, odnosno trebao bi postati član ili čak šef Nadzornog odbora Rosnefta, najveće ruske naftne kompanije. Ruski predsjednik Vladimir Putin takve pozicije dodjeljuje sustavno i s računicom. To je fascinantna igra. Tko je povezan s ruskim gospodarstvom, taj dobro zna da bi svaka kritika ruske politike za njega imala ekonomsku cijenu. Zbog toga Rusija pokušava utjecajne osobe sa Zapada zbrinuti u svojim kompanijama kako bi ih eliminirala kao potencijalne kritičare ili ih pak pretvorila u zagovornike ruskih geopolitičkih interesa.« Na tu temu Gerhard Gnauck, komentator Die Welta dodaje: »Čitava ruska ekonomska elita koristi se kao oružje za političke interese Kremlja. Doduše, za razliku od Kine, u Rusiji postoji 'fasada neovisnih oligarha'. No najkasnije od uhićenja tada najmoćnijeg oligarha Mihaila Hodorkovskog postalo je jasno da je bitno samo ono što kaže Kremlj.«
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/ILL3483.jpg
Adrian Karatnycki
 
• U svijetu pojačava se medijski i politički napad na Mjanmar i tamošnje budističke vlasti zbog progona manjinski Rohinja, doseljenih muslimana iz susjedne Indije i današnjega Bangladeša. Nešto više od milijun Rohinja živi uz granicu s Bangladešom i već desetljećima vrše terorističke napade na mjanmarsko redarstvo i vojsku. Jačanjem islamskoga terorizma diljem svijeta i Rohinje su pojačale napade na budiste, tako da je represivni odgovor Mjanmara bio očekivan. Najgore po Rohinje što ih ne želi ni u Dacci.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Spomen-ploča brani Hrvatsku

HF

STRAH – Politika i mediji zajedno

HF

UDBAŠKA HOBOTNICA – Udbaške dinastije vladaju Hrvatskom!

hrvatski-fokus

Hrvatska će propadati dok je Plenković na vlasti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više