Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Nema razlike između Miletića i Jakovčića

Smeta mu sve hrvatsko – ne smeta mu ništa jugoslavensko

 
 
Boris Miletić je predsjednik IDS-a, hrvatske autonomaške stranke iz našega najvećega poluotoka. Rođen je u Pulju 1975. i aktivni je svirač klavijaturske harmonike i klavijatura. Sviranje je naučio za školovanja na osnovnoj glazbenoj školi "Ivan Matetić Ronjgov", gdje je svirao klavijatursku harmoniku u klasi profesora Rocca Claudija. U političkom pogledu nimalo se ne razlikuje od svoga prethodnika Ivana Jakovčića; autonomaštvo, liberalizam, ljevičarstvo i otklon od hrvatskoga nacionalnog obojici je moto u životu i politici. Obojica više vole povijesnu okupatoricu Italiju, nego domovinu Hrvatsku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/IDS_Press_Pula_1_12.12.2013..jpg.870x665_q92_crop_upscale.jpg
Boris Miletić
 
Miletić i Jakovčić slažu se i oko odnosa sa Slovenijom. Kako su obojica za „slobodnu Istru“ i „Istru bez granica“, njima ne smeta podjela Savudrijske vale u odnosu 1 : 4 u korist Slovenaca. O tom najbitnijem pitanju za Hrvatsku Boris Miletić kaže: „Mi smo bili zakočeni na putu prema EU, arbitražom smo htjeli taj problem otkloniti, imamo rješenje Suda, Sabor je jednoglasno odlučio da izlazi iz tog procesa upravo zbog ovih razloga, no držim da to rješenje nije u tolikoj mjeri nepovoljno za RH. Treba vidjeti na koj način se mogu zadovoljiti potrebe hrvatskih i slovenskih ribara da se područje Savudrijske vale može kvalitetno koristiti i da nitko ne bude zakinut“.
 
Ide Miletić i dalje pa kaže: "Odluka Arbitražnog vijeća dobra je podloga za kompromis", te dodaje: "Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje, a naš narod nikada previše nije volio granice. Bili smo toliko sretni ulaskom u Europsku uniju da je konačno Istra s mekim granicama, da ćemo to malo ublažiti, međutim, vidimo da ovdje postoji spor – ali vjerujem da će se naći rješenje i dogovor". Dakle, nema veze što Slovenija hoće cijelu Savudrijsku valu, puno je važnije „Istra bez granica“.
 
Ako je Miletić popustljiv prema Slovencima, nije popustljiv prema Hrvatima. Njega ne brinu hrvatski branitelji. Godine 1990. imao je petnaestak ljeta tek. Ne sjeća se rata i srpske agresije. Daleko je Istra bila i ostala od crte bojišnice. I zato ne čudi što mu smeta stari povijesni hrvatski pozdrav ZA DOM SPREMNI! za koji hrvatska predsjednica ujutro kaže da je stari hrvatski povijesni pozdrav, a navečer kako nije. Evo što Jakovčićev nasljednik kaže za taj pozdrav, koji Plenković iz dana u dan sve više progoni: „Gledam kao na nešto jako loše i štetno za Hrvatsku. Sve države u Europi se ograđuju od takvih stvari, upravo je i talijanski parlament, a što treba potvrditi njihov Senat, donio odluku o zabrani fašističkog znakovlja, a koji je čak predvidio kaznu za takva nedjela. Mislim da to Hrvatskoj šteti, tu fali odlučnosti, prije svega Vlade da raskrsti s time, da se ne pokušava ublažiti nešto što je bilo loše, da se ne može izjednačavati antifašizam i ustaški pokret. Držim da to jako šteti Hrvatskoj i vrijeđa naše građane, posebice nas u Istri jer sjetimo se što je činio ustaški pokret – odrekao se dijelova Hrvatske – Dalmacije, sjetimo se da su upravo antifašisti donijeli povijesne odluke o priopjenju Istre matici Hrvatskoj. Stoga ne znam tko danas u Hrvatskoj može biti protiv antifašizma s jedne strane, a s druge relativizirati taj pozdrav kad svi skupa znamo što on znači. Premještaj ploče je po meni još gori potez. To je jednostavno trebalo maknuti i jasno definirati da to nije dozvoljeno. Stoga će IDS upravo u proceduru uputiti takav zakon koji će jednom zauvjek definirati koje stvari u ovoj zemlji ne možemo tolerirati. Ne da ćemo ih zabraniti – nego one koji se s time pokušavaju igrati – njih naprosto treba kazniti“.
 
I tu bi trebalo stati, ali ne možemo. Miletić bi 2017. zatvarao. On bi uveo verbalni delikt. Danas bi zatvarao zbog pozdrava ZA DOM SPREMNI, sutra zbog himne LIJEPA NAŠA DOMOVINA“, prekosutra zbog hrvatske KUNE… On se nimalo ne srami izreći takve gluposti, dakako opasne gluposti. On i dalje prijeti pa kaže kako će njegov autonomaški IDS u Saboru zatražiti donošenje zakona kojim će se Hrvate koji kažu ZA DOM SPREMNI! kažnjavati zatvorom. Miletić decidirano kaže: „Takve ljude treba kažnjavati zatvorom!“
 
Ako je odlučan u kažnjavanju hrvatskoga povijesnog pozdrava, blagonaklon je prema simbolima lijevih fašističko-antifašističkih totalitarnih režima. Protiv je zabrane simbola poput srpa i čekića ili zvijezde petokrake. I za to Miletić ima „odgovor“: „Jedno je znakovlje koje se odnosi na razdoblje komunizma, a drugo je razdoblje antifašizma i narodnooslobodilačke borbe. Dakle, ta zvijezda petokraka je oslobodila naše gradove, oslobodila našu Istru i pripojila je matici domovini“. Puno je tu izrečenih laži, puno je tu gluposti koje bole. Izreći „petokraka je bila na čelima partizana koji su našu Istru oslobodili“, je i laž i podržavanje totalitarizma koji je izravno kriv za smrt nekoliko stotina Hrvata, i neizravno koji je kriv za nestanak najmanje dva milijuna Hrvata.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Antisemitski napad u Saboru na Židove i Državu Izrael

HF

Odlučeno je, da se državotvorna stranka HDZ uništi, zbog “pljačke i korupcije posljednjih 30 godina”

hrvatski-fokus

Zašto nam je tako!?

HF

Baba Sarnavka bi sve nas na Mars

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više