Hrvatski Fokus
Intervjui

Zalažem se za promjenu izbornog zakona

Političari trebaju biti izraz biračkog tijela i njegove volje

 
 
'O Jasenovcu bi trebali dati službeno mišljenje stručnjaci, povjesničari i forenzičari. Dok toga nema, politika se poigrava sa žrtvama, rekao je Vlado Košić. Za sisačkoga biskupa ne može se reći da je neprincipijelan. Kritizirao je bivšu Vladu Zorana Milanovića, Ivi Josipoviću to što kao agnostik odlazi na hodočašća, Most je prozvao jer je bio spreman na koaliciju sa SDP-om, a danas je tu HDZ-ova Vlada Andreja Plenkovića, za koju također smatra da nije demokršćanska jer je u koaliciji s HNS-om. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/09/Kosic_Vlado2.jpg
• Koja bi to Vlada i kakva bi po Vama onda trebala biti na vlasti u Hrvatskoj?
– Volio bih kada bi u Hrvatskoj bili na vlasti političari koji su izraz biračkog tijela i njegove volje što sada nije slučaj. Naime kada je snazi ovaj i ovakav izborni zakon, moguće je da nam život određuje jedna minorna politička skupina pa čak nacionalna manjina. Zato se ja zalažem za promjenu izbornog zakona. Sjetite se kako je u Milanovićevoj vladi ministar Bauk notornim iznošenjem neistine spriječio referendum koji je pokrenula udruga 'U ime obitelji' upravo radi izmjene tog izbornog zakona. On je tada tvrdio da u Hrvatskoj ima 4,5 milijuna birača što je nemoguće jer toliko je bilo stanovništva u RH, a ne birača. Mislim da je ta izmjena zakona pretpostavka boljeg, dapače, jedinog pravog "demokratskog funkcioniranja države".
 
• Je li trebala ostati spomen-ploča poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu?
– Ta je spomen ploča trebala ostati u Jasenovcu jer su tamo naši branitelji poginuli za našu Domovinu. Ako nisu smetali kad su ginuli za Hrvatsku, zašto bi smetali danas, 26 godina poslije? Ako su tada, kad je bilo najteže, tako organizirali i uzeli simbole, zašto to sada nakon toliko godina mijenjati? Moji Gromovi, koji su oslobađali Petrinju, jer sam bio ratni župnik Petrinje i Hrastovice, pa sam se s njima susretao i upoznao ih, imaju i danas svoj znak, pesnicu koja je uhvatila gromove s geslom: Jednom grom uvijek grom. Pa kad to smiju i trebaju imati Gromovi, Tigrovi i sve druge postrojbe HV-a, nastale u Domovinskom ratu, zašto to ne bi smjeli imati pripadnici HOS-a? A jednako su ginuli za Domovinu, i to od 1991.-1995. godine, a ne 1941.-1945. To što pozdrav "za dom spremni" asocira na NDH nekome ne odgovara, ali to nije bila borba za NDH, nego za suvremenu modernu Hrvatsku. I zato treba ostati spomenik poginulim pripadnicima HOS-a. Ako je političkom trgovinom, doći će, nadam se vlast koja će taj spomenik vratiti gdje mu je mjesto. Problematizira se samo mjesto Jasenovac, no o tome bi trebali dati službeno mišljenje stručnjaci, povjesničari i forenzičari. Dok toga nema, politika se poigrava sa žrtvama, ali i istinom o Jasenovcu, a to nije dobro, rekao je sisački biskup Vlado Košić za tiskano izdanje Večernjeg lista.
 

mo/h, http://direktno.hr/domovina/biskup-kosic-o-jasenovcu-i-hos-ovoj-ploci-97951/

Povezane objave

U obitelji, na poslu…, razgovor posvuda ruši granice

hrvatski-fokus

Manolić pljuje po Šušku i Hrvatskoj

HF

Sto godina ubijaju nas a i dalje šutimo

HF

Makedonija se pripremila za migrante

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više